Ooops! 5 tips – gör INTE det här på LinkedIn

Vill du göra karriär måste du vara på LinkedIn. Men det finns massor av pinsamhetsfällor på plattformen – som du gör bäst i att undvika. Vi listar.

Karriär
Publicerad

Linkedin är de sociala mediernas motsvarighet till Sverige.

Åtminstone enligt brittiska karriärforumet Management Today, som menar att både Sverige och Linkedin är så förnumstigt förnuftiga att de stundom överskrider tråkighetens gräns.

Samtidigt präglas båda företeelserna av en samförståndsanda som i jämförelse med stökigare ställen kan vara rent välgörande.

Nej, Linkedin har kanske aldrig varit coolt.

Trots eller tack vare sin foträta stil har plattformen ändå kommit att dominera arbetslivet som ingen annan.

Vill man göra karriär måste man helt enkelt vara på den nu 20-årsjubilerande plattformen. Med det sagt finns fortfarande massor av pinsamhetsfällor i Linkedin-land, som du gör bäst i att undvika.

5 pinsamhetsfällor på LinkedIn

  1. Fjäskfällan. Var kräsen och försök bidra till konversa­tionen, snarare än att bara svara ”Toppen” på allt som din chef postar. Skriv om saker som intresserar dig, och saker där du kan erbjuda en specifik insikt.
  2. Skrytfällan. Undvik att skryta (eller blygsamhetsskryta) över hur fantastiskt framgångsrik du är på ditt jobb. Viktigpettrar är svåra att älska, och ännu svårare att följa. Använd ditt Linkedin-nätverk för att skapa sammanhang, support och nya nätverk.
  3. Spamfällan. Översvämma inte folk med triviala eller ovidkommande förfrågningar, och kom aldrig med några oönskade säljpitchar. Svara snabbt på alla kontaktförfrågningar, även om du säger nej – att låta folk vänta i flera dagar är dålig stil.
  4. Känslofällan. Gör helst inte som ”den gråtande vd:n”, amerikanen Braden Wallake, som la upp en bild av sig själv i tårar i samband med ett besked om uppsägningar. Avsikten var sannolikt att visa sig radikalt ärlig, men bristen på EQ gjorde honom till åtlöje på hela internet.
  5. Cv-fällan. Betrakta inte Linkedin som enbart ett cv på internet. Din Linkedin-profil behöver vara mer personlig och pratig än ett sådant. Berätta historien om din karriär och lista samtidigt de jobb du haft.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden