12 böcker som lyfter ditt självledarskap

Utveckla dig själv och ditt ledarskap. Här är böckerna för dig som vill bli bättre på självledarskap – för egen del, för ditt team eller din organisation. Flera av böckerna finns i Chefbokens app där du som prenumererar på Chefboken kan lyssna eller läsa en sammanfattning på bara 30 minuter.

Självledarskap
Text: Malin Kaldo
Publicerad
kvinna som läser bok
lyssna och läs 7 habits

De 7 goda vanorna av Stephen R Covey (1989)

En klassisk bästsäljare och hörnsten för dig som vill hitta en riktning i ditt sätt att leva och leda och inte fastna i bråttomfällan utan styras av dina egna värderingar och mål. En grundkurs i att bygga upp din karaktär och personlighet – och nå framgång på det sätt som är viktigt för dig.

Discipline is destiny av Ryan Holiday (2022)

En bok med både filosofisk och praktisk inriktning som tar avstamp i den klassiska stoicismen från antikens Grekland och som undersöker varför vissa människor får så väldigt mycket gjort. Du lär dig hur du lägger ditt fokus rätt och blir lite bättre varje dag.

Trust & inspire av Stephen M R Covey (2022)

Stephen M. R. Covey, som är son till Stephen ”7-vanor” Covey, beskriver framtidens ledarskap som bygger på tillit i stället för order och kontroll och där ledares roll mycket handlar om att inspirera medarbetare.

tiny habits

Mikrovanor av BJ Fogg (2020)

Små justeringar av vanor kan ge stora resultat. Beteendeforskaren BJ Fogg har utarbetat en metod för hur du kan förändra dig själv och andra, till exempel din arbetsgrupp. Här visar han hur du gör – steg för steg.

Your brain at work av David Rock (2014)

Om våra mentala resurser i en vardag fylld av stress. Hur vi kan ändra beteendemönster och få mer energi, effektivitet och produktivitet i jobbet – inte minst med hjälp av arbetsplatskulturen.

The leadership contract av Vince Molinaro (2013)

Om ledarskapets skyldigheter och vad du som ledare behöver förbinda dig till och sträva mot för att lyckas som chef. Vince Molinaro vill påminna om varför ledarskap är viktigt genom att sätta ihop ett ledarskapskontrakt.

Dare to Lead av Brené Brown (2018)

Modigt ledarskap behövs för att klara framtidens utmaningar, menar Brené Browns forskning som ligger till grund för den här boken. Men för att kunna vara modig måste du våga vara sårbar och välja mod framför bekvämlighet och snabba enkla lösningar.

Att välja glädje: en bok om att få ett bättre liv av Kaj Pollak (2001)

En svensk klassiker inom personutveckling och självledarskap. Vilka känslor vi än väljer att uttrycka är det ett val, menar författaren. Kaj Pollacks senaste bok, Ett bättre liv: Att förändras en tanke i taget (2022), är en handbok i hur du tanke för tanke lär dig styra över hur du mår.

Tillsammans: om medkänsla och bekräftelse av Anna Kåver och Åsa Nilsonne (2007)

Skapa och bevara goda relationer i livet. Genom att utveckla din medkänsla, både med andra och dig själv, kan du fatta kloka beslut. Genom att bekräfta andra, och dig själv, kan du både visa och få respekt. Bygger på dialektisk beteendeterapi (DBT).

Flyt: ladda dig och andra med energi av Gunnar Ekman (2017)

Tips och verktyg för både arbetslivet och privatlivet. Du lär dig att hantera energifällor och att ladda både dig och andra med energi.

The Fearless Organization av Amy C Edmondson (2018)

Harvardprofessorn Amy C Edmondson myntade begreppet psykologisk trygghet. Här visar hon varför orädda medarbetare och organisationer är mer framgångsrika och innovativa än andra.

Ut ur boxen: förändringsledning på riktigt av Love Lönnroth (2020)

En djupdykning i hur självledarskap fungerar som del av förändringsledning och hur det kan ta form i din organisation, ditt team och på din arbetsplats.  Verktyg, tips och ramar för hur du kan leda en förändring som håller i längden.

Lär dig mer

Allt börjar med självledarskap. Hos Chefakademin lär du dig leda dig själv och andra i våra marknadsledande ledarskapsutbildningar.

Få rådgivning kring ledarskap och ledarskapsutbildningar

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden