christina-forsberg

Årets Chef 2015 tipsar: Så utvecklas du som ledare

Christina Forsberg ringer upp Chef från Stockholms central på väg att ta tåget till Uppsala.

”Jag har tolv minuter innan tåget går. Är det okej?”, frågar hon.

Det är inte konstigt att hon har mycket att göra. Första oktober, nio månader efter att hon börjat sitt jobb som avdelningschef på CSN (Centrala studiestödsnämnden), utsågs Christina Forsberg av regeringen till tillförordnad generaldirektör för organisationen. Hon tillträder posten 15 oktober och sitter där fram till regeringen hittat en ordinarie generaldirektör – eventuellt henne själv.

”Jag ser det som möjlighet för mig själv att prova på. Och en möjlighet för regeringen, som ska anställa en ny generaldirektör, att se om jag kan vara någon för framtiden. Levererar jag ett bra resultat så tror jag att jag har större chans att vara med i ‘slutliga striden’”, säger Christina Forsberg.

Chefgalan 2016 hålls på Grand Hotell i Stockholm 9 mars. Vem vill du nominera? Chefgalan 2016 hålls på Grand Hotell i Stockholm 9 mars.
Vem vill du nominera?

I mars tog hon emot priset Årets Chef på Chefgalan för sitt arbete på CSN och för hennes arbete inom polisen som länspolismästare i Gävleborg.

Priset har betytt mycket för henne. Det har gett henne möjlighet att föreläsa, bredda sitt kontaktnät och genom det utveckla sitt ledarskap, berättar hon.

Christina Forsberg tror att det finns många chefer ute i Sverige som platsar för att bli Årets Chef men att de goda förmågorna ofta inte kommer fram. Och hon tycker att fler chefer själva borde be sina medarbetare och kolleger att nominera dem.

LÄS OCKSÅ: En längre intervju med Christina Forsberg

”Men jag tror att det är lite osvenskt … och det är synd för vi behöver ha goda förebilder. I mitt eget chefskap går jag ibland före, ibland bredvid och ibland efter mina medarbetare. Speciellt nya chefer behöver någon som går före att titta på, som kan visa att ‘så här kan man också göra’. Sedan får personen själv bestämma vad den vill ta efter”, säger hon.

Christina Forsbergs tips till chefer:

1. Be om feedback.
”Våga utsätta dig för återkoppling. Jag tror att om vi gör det så ger det oss möjlighet att utveckla oss och bli bättre chefer. Annars måste vi gissa och spekulera. Visa att du verkligen vill ha feedbacken genom att göra något av den. Var tydlig om du inte delar personens åsikt och om du håller med.”

2. Använd din berömmelse.
”Om du blir uppmärksammad, för ett pris eller en kvalitetsbedömning, använd det för att sprida tankar vidare.

Jag har efter priset fått många förfrågningar om att föreläsa om hur jag tänker och lever – och om chefsrollen. Det är ett jättefint tillfälle att samtala och testa mina tankar med andra människor. Det hjälper mig att utveckla mig själv. När jag föreläser får jag alltid mycket feedback och kluriga frågor. Jag säger ofta ‘Vad intressant – så har inte jag tänkt. Tack för att du berättade det för mig’.”

Nominera till Chefgalan 2016