Kvinna som jobbar hemifrån samt bild på statsepidemiolog Anders Tegnell (collage)
Foto Pexels/TT-bild, Naina Helén Jåma

Anders Tegnell: ”Fortsätt jobba hemma i höst”

Många har talat om att komma tillbaka till kontoret under hösten. På en extrainkallad presskonferens på torsdagen uppmanar dock statsepidemiolog Anders Tegnell de som kan att fortsätta jobba hemma – men öppnar också upp för en återgång i skift.

Många har hoppats på att komma tillbaka till kontoren i höst, och flera företag har gått ut med att de har en plan för en återgång. Nu betonar dock Folkhälsomyndigheten att rekommendationen om fortsatt hemmajobb ligger fast.

Trots att kurvorna just nu pekar åt rätt håll – ”snabbare än nog någon av oss vågat hoppas” – varnar både Tegnell och socialminister Lena Hallengren (S) på presskonferensen för att smittspridningen kan blossa upp igen, och att vi gemensamt måste hålla i det nuvarande läget. På presskonferensen lyftes framför allt nya riktlinjer inom kollektivtrafiken och fortsatt arbete på distans för den som kan.

”Vi har hela tiden varit inriktade på hållbara rekommendationer. I det ligger bland annat att vi nu kommer att fortsätta rekommendera att man under hösten om möjligt jobbar hemma” säger Anders Tegnell.

De som verkligen måste åka till jobbet ska kunna göra det utan risk för smitta i kollektivtrafiken, tillägger Tegnell. Finns det andra möjligheter än kollektivtrafiken så använd dem så mycket som möjligt.

Arbetsgivare måste tänka på det faktum att stanna hemma under långa perioder kan innebära negativa konsekvenser för anställda, exempelvis psykisk ohälsa, och behöver fundera över det.

”Att jobba hemma under långa tider och vara så socialt isolerad som man faktiskt blir kan ha effekter på det psykiska välbefinnandet.”

Tegnell öppnar därför upp för en viss återgång till kontoren, exempelvis att gå tillbaka i skift:

”Arbetsgivare måste fundera över hur man lägger upp det. Det är inte så att alla personer behöver vara hemma hela tiden. Man kan tänka lite innovativt här med exempelvis skiftgång, som håller nere både resandet och närvaron på arbetsplatsen men ändå ser till att alla kan vara på arbetet ibland.”

Collage: Siri Wikander och Anders Tegnell

Läs också: ”Tegnell utbildar Sverige i modernt ledarskap”

När tror då Folkhälsomyndigheten att vi kan komma tillbaka till kontoren igen?

”Det är svårt att veta, jag tror inte vi behöver komma så långt som att det ska finnas ett vaccin nödvändigtvis. Jag tror att det kommer att bli en successiv övergång. Det finns en del signaler om att ett antal arbetsplatser kommer jobba mer på distans nu. Det är en spännande fråga, kommer vi någonsin gå tillbaka till ett samhälle som det såg ut innan covid-19? Vi får se hur framtiden utvecklas”, säger Tegnell.

Ett företag som långsamt börjat återgå till kontoret i skift är Folksam, enligt en artikel i DN. Med ett rullande schema som byts varannan vecka har personalen tilldelats olika färger för att hålla reda på när de får vara på plats.

”Maximalt hälften får vara på plats samtidigt, och inte samma kompetens på samma gång. Färgerna var vårt sätt att göra det tydligt på”, säger Fortums kommunikationschef Per-Oscar Hedman till DN.

Att vara på kontoret är dock frivilligt, och den som vill kan fortsätta jobba hemifrån. Beslutet fattas enskilt mellan chef och medarbetare för att ingen ska känna sig påverkad grupptryck.

Andra företag har gått ut med att distansarbetet kommer att fortsätta länge till. Google meddelade för några dagar sedan att de kommer att låta medarbetarna vara hemma åtminstone till juli 2020, Twitter har tidigare sagt att de som vill kommer att få arbeta hemma ”för evigt”, och Facebook tror att hälften av de anställda kommer att jobba på distans de närmaste 5 till 10 åren.

Chef med sina medarbetare

Läs också: Ledarskapet under corona får beröm

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Michelle och Barack Obama
Ledarskap

Så bra är Michelle Obamas nya podd

När två av världens absolut mest populära ledare möts presenteras den ena, Barack Obama, som ”min man”. Här är det Michelle som står i fokus – i ett samtal som gör det lätt att förstå varför så många amerikaner vill att hon ska bli president.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Sanna Marin, Angela Merkel och Jacinda Ardern
Ledarskap

Kvinnors ledarskap bättre än mäns under corona-pandemin

Länder med kvinnor i ledningen har klarat sig bättre under covid 19-epidemin än de som leds av män, visar forskning. ”Kvinnor tenderar att göra ett bättre jobb”, menar chefen för Europeiska centralbanken Christine Lagarde.
En bunt böcker på ett bord, plus en dator med chef.se
Ledarskap

13 nya ledarskapsböcker att läsa i höst

Höstsäsongen närmar sig, och med den mängder av nya ledarskapsböcker. Chef gör ett svep över ny litteratur som du har nytta och nöje av som ledare.
sommarbanner
Ledarskap

Häng med Chef i sommar!

Under juli uppdateras inte chef.se lika ofta, men vi har samlat det bästa av allt inom ledarskap, karriär och utveckling för dig.
Jonna Bornemark, filosof
Ledarskap

Jonna Bornemark: ”Vi måste bli bättre på att hantera det vi inte hade väntat oss”

Filosofen Jonna Bornemark har tagit strid mot ”mäthysterin” i samhället och vill varna för en övertro på total kontroll bland chefer. ”Viktigare är att vässa en rörlighet i tänkandet”, säger hon.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Trött chef som arbetar övertid vid sitt skrivbord
Arbetsmiljö

Chefer arbetar mest övertid – utan ersättning

Chefer är den grupp på arbetsmarknaden som arbetar mest övertid utan kompensation, visar en rapport från SCB.