Amanda Lundeteg och Michaëla Berglund (collage)

Amanda Lundeteg: ”Hennes fråga chockade mig”

Amanda Lundeteg, vd på Allbright, gick från att vara praktikant till vd på ett år. Stödet från en kvinnlig chef gjorde hela skillnaden.

Berätta om en kvinnlig chef som har varit viktig för dig i din karriär.
”Känns smörigt att lyfta sin nuvarande chef, men faktum är att min nuvarande styrelseordförande, Michaëla Berglund, har varit helt avgörande för min karriär. Hon såg potential i mig som praktikant och vågade pusha för att jag skulle bli vd. En osedvanligt skarp rekryterare helt enkelt, som ser kapacitet hos människor även om de avviker från den givna karriärsnormen.”

Vilka var de viktigaste råd hon gav dig?
”Tre råd som jag har haft stor nytta av är: 1. Lyssna in människors tankar, synpunkter och åsikter, men fatta ett beslut som du kan stå för. 2. Försök inte göra allt, våga välj vissa
aktiviteter. 3. Chilla, ta en vargtass!”

Minns du någon särskild situation där hon gjorde intryck på dig?
”Under ett lönesamtal för några år sedan chockade hon mig med en oväntad fråga. Jag la fram mitt löneanspråk varpå Michaëla svarar: ’Blir du väldigt ledsen om du får en högre lön?’. Sedan dess har jag vetat att hon tänker på såväl mitt bästa som AllBrights bästa.”

Vad skulle du vilja säga för att tacka henne? 
”Tack Michaëla för att du vågade satsa på den där gröna praktikanten. Och tack för att du sa: ’Du kommer kunna gå hur långt som helst’. Även om det var överdrivet så gav det mig tilltro till mig själv när jag behövde det som mest. Och framförallt, tack för att du har varit och är så mycket mer än en chef.”

Story: #honlyftemig

I samband med internationella kvinnodagen 8 mars lanserar Tidningen Chef #honlyftemig.

Har du haft en kvinnlig chef, mentor eller kollega som du vill hylla? Skriv ett inlägg i sociala medier, tagga personen och lägg till #honlyftemig

Läs också: Inspireras av andra chefers kvinnliga förebilder – samlingssida!

Relaterade artiklar

Katarina Berg
Arbetsmiljö

Så funkar Spotifys nya "jobba där du vill"-koncept

Spotify lanserade i veckan sin nya jobbmix där alla medarbetare får arbeta där de önskar. Men hur går det till egentligen?

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Ishtar Touailat
Beslutsfattande

Ishtar Touailat: ”Är du här för att stanna?”

Ishtar Touailat är ny krönikör i Tidningen Chef. Här är hennes premiärtext om hur mycket värderingar betyder för ett ledarskap.
experterna-2
Beslutsfattande

Experterna: Så blir du en bättre chef

Ett nytt chefsår är här. Har du lovat att 2019 ska bli året då du stressar mindre, blir effektivare, rekryterar bättre och får jobbets lågpresterarare på banan igen? Bra! Våra experter ger dig några råd på vägen.
Alla vinnare på Chefgalan 2018
Mångfald

Här är de: Sveriges 7 bästa chefer

Under Chefgalan på Grand Hotel den 8 mars 2018 delades priser ut till landets bästa chefer. Här är alla vinnare i respektive kategori. Stort grattis! 
linda1
Mångfald

Linda Waxin: ”Hennes tro blev avgörande”

Rätt chef blev nyckeln till utveckling för Linda Waxins stjärnkarriär i pr-branschen. ”Hon visade hur man kan växa megasnabbt, med stöd och tillit från en ledare.”
Louise Wohrne utvecklas som hållbar ledare hos BillerudKorsnäs. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + BillerudKorsnäs

Hon förändrar världen på jobbet

På BillerudKorsnäs är inte bara produkterna hållbara utan även deras ledare. Men vad innebär det i praktiken? ”För mig betyder det att jag får verktygen för att utveckla både mig själv och medarbetarna och att jag bidrar till en bättre värld”, säger Louise Wohrne, Director Sustainability och Public Affairs, på BillerudKorsnäs.
cilla-2
Mångfald

Cilla Benkö: "Kerstin valde ut mig"

Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio och Årets Chef 2017, vill hylla chefen som satsade på henne – även när hon saknade specialkunskaper och dessutom var gravid. ”Hon valde mig för att jag var den jag var – inte för att jag passade in i en chefsmall.”