5 utmaningar inför hybridkontoret i höst

Hybridkontoret kan bli en ännu större utmaning än när alla jobbar på distans. Det gäller att få alla att känna sig lika delaktiga – oavsett om de är på plats eller inte. 

Arbetsmiljö
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Ett kontor där några få människor arbetar, som i övrigt är tomt.

Är det något som kommit upp i diskussioner bland distansarbetare under coronapandemin är det att man saknar pratet vid kaffemaskinen. Det där informella, som bara kommer, mellan bokade möten. Hur kommer det då bli när några av oss möts vid kaffet – och några fortfarande jobbar på distans? Höstens stora nöt att knäcka kommer att bli hybridkontoret. För när såväl arbetsgivare som medarbetare har insett att det faktiskt funkar att arbeta på distans står vi inför en helt ny arbetslivsdemografi – som inte handlar om antingen distansarbete eller kontor, utan om både och. 

Fördelarna med den hybrida arbetsplatsen är en större flexibilitet för medarbetarna: Det går att jobba var man vill, bo på andra ställen, hantera livspusslet och arbeta på de tider som passar en själv. Utmaningarna är bland annat att få alla att känna sig inkluderade oavsett om man är på plats eller inte, att inte premiera de medarbetare som är på plats högre än andra och att fånga upp medarbetares hälsa på distans. 

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden