extremsport

5 skäl till att toppchefer är galna i sin hobby

Som vd är det lätt att bli extrem i sin hobby utanför jobbet. Genom en rad djupintervjuer med toppchefer i USA har man hittat förklaringar till var passionen kommer ifrån.

Varför blir toppchefer ofta passionerade kring sin hobby? Oavsett om det är golf, löpning eller cykling kan man i studier se att att hobbyn påverkar ditt ledarskap i praktiken, skriver Harvard Business Review. Genom att djupintervjua toppchefer kunde tidningen även hitta teorier till var passionen kommer ifrån.

Här är 5 starka skäl:

1) Blir en frizon i en komplex värld

Många av toppcheferna vittnar om att deras jobb blir mer komplext för varje år. Fler beslut kräver deras uppmärksamhet samtidigt som utvecklingen i de flesta branscher snabbt framåt. Denna osäkerhet kan leda till sömnlöshet och dåligt fokus i vardagen – vilket i sin tur påverkar prestationen. Då räcker inte avkoppling på soffan för att kunna stänga av och återhämta sig.

Forskning pekar dock på att fritidsaktiviteter där du är aktiv kan erbjuda den återhämtningen.

2) Det innehåller tydliga resultat

När du är passionerad kring något kommer du vilja förbättra dig. Det blir din drivkraft och något att sträva efter. Vare sig det handlar om att springa ett maraton eller en mil handlar det om att nå sin fulla potential. Dosen av tydliga resultat och utmana sig själv lockar många toppchefer, visar studier.

osjalviskachefer

Läs också: Forskning: Osjälviska chefer får en högre lön – och fler barn

3) Du behåller fötterna på marken

Med mycket makt är det lätt att tappa verklighetsuppfattningen och i värsta fall få hybris. Det här är många chefer livrädda för eftersom man vill ha en god kontakt med hela organisationen. Då kan ens hobby bli en plats där man inte är beslutsfattare eller ledare. I stället kanske man bara är en av spelarna i korplaget eller en högst habil trummis i ett kompisband. Att byta roller för en stund hjälper chefen att också få ett annat perspektiv som den kan ha nytta av i vardagen.

4) Du ger en känsla av kontroll

Lider du av kontrollbehov som vd är det tufft. Dagens invecklade styrsystem kombinerat med en värld i förändring gör det svårare för en toppchef att styra utvecklingen i ett företag. Däremot kan du kontrollera hur mycket du ska springa varje vecka om det är din hobby. Du kan inte kontrollera världen, men du kan ha kontroll över din träning.

5) Det stärker din identitet

Många av våra hobbys följer med oss genom hela livet. Kanske var det en viss händelse eller person som fick dig att få upp ögonen för just den fritidsaktiviteten. Våra hobbys stärker också vår identitet och kan bli ett uttryck för våra värderingar som ledare. Eller som Nick Atkins, vd för ett stort energiföretag i USA, sa: ”Jag är fortfarande en rocktrummis i hjärtat”.

ledarvd

Läs också: Forskare: 4 saker varje framgångsrik vd gör

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Pappa med två sjuka barn
Hälsa

Rusta dig: vabb-vågen är här

Upplever du att extra många av dina medarbetare varit hemma med sjuka barn på sistone? Du är inte ensam. Corona-vabbandet är just nu rekordhögt efter sommaren.
Victoria Ödlund, hr-expert på Simployer, guidar till en lyckad onboarding.
Annonssamarbete Chef + Simployer

Lyckas med onboarding – på plats eller digitalt

En strukturerad introduktion av nya kollegor viktigare än någonsin. Oavsett om onboarding görs på plats eller digitalt.

Kristina Ullgren, projektledare på RFSL, som infört 30 minuters friskvård varje dag
Hälsa

De har infört 30 minuters friskvård per dag – under corona

Hur motiverar man sina medarbetare att röra på sig under distansarbete? Det funderar många chefer och ledare på just nu. RFSL är en av de organisationer som har agerat – och infört 30 minuters friskvård per dag under corona.
Klocka och arbetsplats med sex timmars arbetsdag
Arbetsmiljö

Varannan: Vi klarar åtta timmars arbete på sex timmar

55 procent av de svarande vill införa sex timmars arbetsdag, visar en ny Sifo-undersökning. Dessutom menar varannan att de skulle få lika mycket gjort på sex timmar som på åtta.
Glad man bredvid en glad smiley och en stor hand som gör tummen upp
Arbetsmiljö

Oväntade corona-effekten: medarbetare mår bättre än tidigare

Trots coronaepidemins kraftigt negativa inverkan på svensk ekonomi trivs många medarbetare bättre på jobbet nu än före krisen. Det visar en ny rapport.