Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

4 tips: Så lyckas du med flera projekt – samtidigt

Tycker du det är jobbigt att jobba med flera projekt samtidigt? Du är inte ensam! Men nu avslöjar en stor studie hur du kan lyckas.

Personlig effektivitet
Publicerad

Drömmen för många är att jobba med en sak i taget. Men ofta ser verkligheten annorlunda ut. Därför är det lätt att du blir splittrad mellan många olika typer av projekt – vilket gör att du blir mindre effektiv.

Nu presenteras dock en studie gjord av 14 forskare. De senaste 10 åren har forskare från bland annat Copenhagen Business School följt 17 000 ledare för att se vilka metoder som är mest framgångsrik, skriver Harvard Business Review.

Här är deras bästa knep för lyckas med flera projekt – samtidigt: 

1) Håll dig informerad

Om du leder flera projekt samtidigt är det viktigt att stämma av regelbundet. Hur fortlöper arbetet och kommer ni kunna hålla deadline? Om det är extra mycket att göra i ett speciellt projekt måste du informera de andra om det. Var transparens och säg: ”Jag måste prioritera det här projektet de kommande veckorna och kommer därför inte komma lägga lika mycket fokus här”.

2) Planera ditt arbete

Har du en arbetsuppgift i projektet som kräver ditt fulla fokus. Prioritera den då fullt istället för att syssla med flera saker samtidigt. Annars finns det bara en risk att det tar extra lång tid. Om du har uppgiften att sköta kommunikationen utåt och därmed kommer svara mycket i telefon, välj arbetsuppgifter som du kan avbryta hastigt utan att det påverkar slutresultatet.

3) Ha rätt förväntningar

Var öppen med att du ibland måste koncentrera dig. Berätta när du måste sätta på autosvar på mobil/mejl och säg att du endast kan nås vid akuta situationer. Om du stöter på problem – var transparens om det och säg till projektledaren. Det är värre att inte låtsas om det och därmed riskera att projektet.

4) Utmana dig själv

Det är tidseffektivt om alla i ett projekt gör det de redan kan. Men samtidigt inte särskilt utvecklande. Därför är det viktigt att du också väljer arbetsuppgifter som du inte kan, men vill lära dig mer av. Berätta detta för projektledaren och se till att din utveckling också blir en del av projektet.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden