prijek

4 tips: Så lyckas du med flera projekt – samtidigt

Tycker du det är jobbigt att jobba med flera projekt samtidigt? Du är inte ensam! Men nu avslöjar en stor studie hur du kan lyckas.

Drömmen för många är att jobba med en sak i taget. Men ofta ser verkligheten annorlunda ut. Därför är det lätt att du blir splittrad mellan många olika typer av projekt – vilket gör att du blir mindre effektiv.

Nu presenteras dock en studie gjord av 14 forskare. De senaste 10 åren har forskare från bland annat Copenhagen Business School följt 17 000 ledare för att se vilka metoder som är mest framgångsrik, skriver Harvard Business Review.

Här är deras bästa knep för lyckas med flera projekt – samtidigt: 

1) Håll dig informerad

Om du leder flera projekt samtidigt är det viktigt att stämma av regelbundet. Hur fortlöper arbetet och kommer ni kunna hålla deadline? Om det är extra mycket att göra i ett speciellt projekt måste du informera de andra om det. Var transparens och säg: ”Jag måste prioritera det här projektet de kommande veckorna och kommer därför inte komma lägga lika mycket fokus här”.

2) Planera ditt arbete

Har du en arbetsuppgift i projektet som kräver ditt fulla fokus. Prioritera den då fullt istället för att syssla med flera saker samtidigt. Annars finns det bara en risk att det tar extra lång tid. Om du har uppgiften att sköta kommunikationen utåt och därmed kommer svara mycket i telefon, välj arbetsuppgifter som du kan avbryta hastigt utan att det påverkar slutresultatet.

3) Ha rätt förväntningar

Var öppen med att du ibland måste koncentrera dig. Berätta när du måste sätta på autosvar på mobil/mejl och säg att du endast kan nås vid akuta situationer. Om du stöter på problem – var transparens om det och säg till projektledaren. Det är värre att inte låtsas om det och därmed riskera att projektet.

4) Utmana dig själv

Det är tidseffektivt om alla i ett projekt gör det de redan kan. Men samtidigt inte särskilt utvecklande. Därför är det viktigt att du också väljer arbetsuppgifter som du inte kan, men vill lära dig mer av. Berätta detta för projektledaren och se till att din utveckling också blir en del av projektet.

Läs också: 5 sätt att bemöta härskartekniker

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

produktiv
Personlig effektivitet

5 kända myter om produktivitet – som måste krossas

Här är myterna som är värda att krossa.

inspirator
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Quiz: Vilken nätverkstyp är du på Linkedin?

Ditt nätverk är en framtida karriärförsäkring. Så tänk till kring hur du vill bygga det. Ett första steg är att skaffa koll på din nätverkspersonlighet på Linkedin. Gör vårt quiz här!
pinken
Personlig effektivitet

Daniel Pink: "Gör pappersarbetet – efter lunch”

Genom att välja när på dagen du gör en aktivitet kan du höja såväl din prestation som ditt välbefinnande.
oprahh
Personlig effektivitet

Oprahs 3 frågor för ett perfekt möte

Möten som får en seg start repar sig sällan. Följ istället TV-personligheten Oprah Winfreys strategi för mer effektiva möten.
fokusera
Personlig effektivitet

3 knep: Så hittar du fokus till en sak i taget

Gör så här för att hitta fokus till det som betyder mest i vardagen.
omgiven
Personlig effektivitet

”Många chefer behöver hjälp”

Efter en het debatt om hans tidigare böcker kommer Thomas Erikson med ännu en bok – nu med den provocerande titeln ”Omgiven av dåliga chefer”. Chef träffade den omtvistade författaren.
Helen Remnås, affärsutvecklingschef på Experis. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis

Sprida värderingar – chefens nya viktiga roll

Trenden är tydlig: chefer som vågar ta med sina värderingar in i ledarskapet har bäst möjlighet att förändra.  "Ledare behöver våga prata öppet om problem. Ta ställning", säger Helen Remnås på Experis.
aktivitet
Personlig effektivitet

4 punkter: Det här krävs för att få produktiva medarbetare

Vill du ha produktiva medarbetare? Då finns det fyra punkter som är extra effektiva om ni vill testa aktivitetsbaserade kontor, visar en svensk studie.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden