Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

3 anledningar till Åge Hareides chefssuccé

Åge Hareide tog över Malmö FF 2014. Sedan dess har han visat prov på ett ledarskap som alla chefer kan inspireras av.

Karriär
Text: Calle Fleur
Publicerad
Åge Hareide, tränare Malmö FF.

Norske tränaren Åge Hareide tog över Malmö FF i januari 2014. Sedan dess har han ingjutit mod i sitt lag och visat prov på ett ledarskap som alla chefer, oavsett bransch, kan inspireras av.

Åge Hareides främsta styrkor som ledare:

1) Positiv förstärkning. Åge Hareide bygger merparten av sitt ledarskap på att lugnt, sakligt och tydligt överösa sina spelare, ledare och fans med så många positiva tankar som möjligt innan avspark, konstaterar Anders Lindblad i en analys i Svenska Dagbladet. Helt enkelt: Det spelar ingen roll vilka konkurrenterna är eller vad de gör – de har slagits förr, vi kan vinna!

2) Mentalt fokus. Åge Hareide är erkänt skicklig på att får med sig gruppen åt samma håll och få ut det bästa av varje spelare. Inte minst gäller det Malmös ”härförare” Markus Rosenberg.

”Han ger unga spelare stort förtroende, är oerhört flexibel i matchcoachningen och har en svårslagen kombination av ödmjukhet, slughet och auktoritet”, skriver Anders Lindblad.

3) Jobbet är på liv och död. Åge Hareide lattjar inte runt. Eller, som Mattias Larsson konstaterade i Expressen i samband med att Hareide tillträdde sin tjänst: ”Å ena sidan: Det gluckande skrattet, de pigga ögonen och den sociala mjukheten. Å andra sidan: Vrålen som augustiåska, blickar av stål och en stenhård och bestämd väg framåt.”

Brasilianska backen Ricardinho, som avverkat tre tränare i Malmö FF, sammanfattar Hareides ledarskap så här:

”Jag har inte haft någon som han tidigare. Han låter oss aldrig vara nöjda. Han höjer oss hela tiden en nivå till, när vi tycker att vi är nöjda och vi säger att vi är bra. När vi gjort det här, så är han på oss och motiverar oss till nästa match”, säger Ricardinho till Sydsvenskan.

 

Läs mer: Svennis: ”Tuffa beslut är alltid obehagliga”

Läs mer: Johan Seguis år av kriser

Läs mer: Cheftest – Erik Hamrén

Läs mer: Pia Sundhage tar ton

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden