johan_segui
Foto: Magnus Laupa.

Johan Segui: Ett år av kriser

Ständigt ifrågasatt. Senast efter att ha kramat en maskerad fotbollssupporter. Innan dess uthängd i media, granskad som före detta Black Army-chef och Hells Angels-medlem. Men hans värsta kris kom i maj då telefonen ringde klockan sex på morgonen.

Torsdag 2 maj, kl 06.15
Telefonen skräller. AIK Fotbolls ordförande Johan Segui vaknar i sin bostad på Södermalm i Stockholm och förstår direkt att något måste ha hänt.

I hallen står resväskan packad. På förmiddagen ska Johan Segui och en kollega flyga till Argentina på affärsresa, men nu påstår en person i andra änden av luren att något är fruktansvärt fel. En granne till 32-årige Ivan Turina, AIK:s hyllade förstemålvakt och en av Allsvenskans mest profilstarka spelare, meddelar att Turina inte andas.

I ordförandens hjärna finns bara en tanke. Han måste åka till familjen Turinas lägenhet. Hem till målvaktens gravida fru Senka, som inte talar svenska, och parets ettåriga tvillingdöttrar.

Johan Segui, som just förlorat körkortet på grund av fortkörning, slänger sig in i en taxi. Han har fortfarande ingen aning om vad som har hänt. Ingen­ting har bekräftats. Ingen talar kroatiska.

Under taxiresan plockar han fram mobiltelefonen och ringer några få samtal. Två av dem går till Afton­bladet och Expressen.

Det har gått nästan sex månader sedan den där majmorgonen. Johan Segui sitter i ett litet mötesrum på AIK:s huvudkontor i Solna strax utanför Stockholm och försöker samla tankarna. Som förtroendevald ordförande i en fotbollsförening är han mer än någon maktfigur i kulisserna. Han är klubbens officiella representant och ansikte utåt, den högste ansvarige för att klubben lever upp till sina stadgar.

För Johan Segui var det självklart att åka till Turinas lägenhet i Solna.

”Jag visste att han hade två små döttrar och att frun var gravid. Vi har en stor spelartrupp, många bor i samma trappuppgång. Jag ville bara hjälpa till.”

När Johan Segui kom till platsen hade andra ledare och lagläkaren redan anlänt. Räddningspersonalen avfärdade snart alla misstankar om brott. Ivan Turina hade somnat in under natten, i vad som brukar kallas ”plötslig död”. Två ord med ofattbar innebörd.

”Jag tror att de flesta kan föreställa sig hur svårt det är att vakna och inse att ens käresta ligger död bredvid en. Särskilt när du är i ett annat land, när du inte talar språket och inte kan göra dig förstådd. Vi var tvungna att fokusera på hur vi skulle lösa det här praktiskt. Vi var tvungna att få det att fungera”, säger Johan Segui.

AIK hade ingen beredskap för det som hände, inga policydokument att plocka fram. Klubbledningen ringde in ett kristeam, men sedan var den strategin uttömd.

Ändå skulle klubbledningens hantering av den tragiska händelsen komma att hyllas i flera veckor efteråt. Dagens Nyheter sammanfattade tongångarna och utnämnde AIK till ”svenska mästare i krishantering”.

Johan Segui suckar. För en fot­bollsklubb som bara lyckats lyfta segerpokalen tre gånger de senaste 75 åren står inte krishantering högst upp på prioriteringslistan.

”Vi gick egentligen bara på mag­känsla. Vi var ledsna, men vi jobbade tillsammans”, sammanfattar han arbetet de där dagarna.

Men det låg mer bakom än så.

 

AIK har en lång historia av kriser. Avhoppade ledare. Beskyllningar om ekonomiska oegentligheter. En huliganstämpel som inte riktigt vill försvinna.

Bara för några veckor sedan fotograferades Johan Segui när han kramade en maskerad fotbollssupporter. Ordföranden hamnade återigen på tidningarnas förstasidor.

De senaste tolv månaderna har varit turbulenta. Senhösten 2012 tvingades klubben flytta från ­hemmaarenan Råsunda. Strax därefter rapporterade SVT:s Uppdrag granskning anklagelser att klubbledningen infiltrerats av huliganer. Några veckor senare dog Ivan Turina.

Det hade kunnat knäcka den bästa. Men Johan Segui är van vid att bli ifrågasatt. Hans bakgrund som ordförande i supporterklubben Black Army (1990–92) och tales­person för Hells Angels Stockholmsavdelning (1995–99) har kanske gjort sitt till.

För att kunna gå vidare har Johan Segui baserat sitt ledarskap på två komponenter: Ärlighet och dialog, säger han.

Johan Segui slår fast att han inte kan ta avstånd från sig själv:

”Jag har en bakgrund, jag har gjort vissa saker i mitt liv. Jag förstår att det där ger bra rubriker, men jag har inget att göra med Hells Angels i dag. Vi har alla skelett i garderoben, men har du garderoben vidöppen finns det inte något att prata om. Därför fungerar total ärlighet bäst.”

När Chef träffar Johan Segui är det Ivan Turinas död som samtalet handlar om.

I taxin mot lägenheten ringde Johan Segui själv upp kvällstidningarna och berättade hur det antagligen låg till. Det blev knäpptyst i andra änden av luren.

”Jag bad dem respektera oss och ge oss någon timme eller två innan det fullständigt skulle explodera på sociala medier. Jag förstod ju att det var en jättenyhet, hur tragisk den än var. Men de lyssnade – och det gav oss lite tid att positionera oss.”

 

Torsdag 2 maj, kl 09.00
Torsdagsmorgonen börjar precis som vanligt. Spelartruppen har samlats på träningsanläggningen intill militärhögskolan Karlberg i Stockholm. Många vet fortfarande inte vad som har hänt.

Samtidigt har de som har varit i lägenheten hunnit samla sig något. Karlberg blir sambandscentral för sorgearbetet. Det känns mest naturligt så. Karlberg var Ivan Turinas arbetsplats. Det är där hans kolleger och vänner finns.

Tränaren Andreas Alm lämnar lägenheten och åker till träningsanläggningen för att informera spelarna. Träningen ställs in. AIK-medarbetare iordningställer en minnesplats utanför träningsanläggningen. Samtidigt toppar nyheten om Ivan Turinas död de flesta sportsajter i Sverige och ute i Europa. Supportrarna har redan börjat strömma till platsen.

Johan Segui åker också till Karlberg och ställer sig utanför för att prata med journalisterna på plats. Han ber dem respektera de spelare och lagledare som tittar ner i marken, som inte vill prata. Flera gråter öppet.

Sedan den kroatiske målvakten Ivan Turina kom till AIK 2010 har han varit en självklar ledargestalt, en 197 centimeter lång och 102 kg tung gigant som dominerade på och utanför planen. I höghuset i Solna, där en stor del av AIK:s unga spelartrupp bor, var Turina en självklar ledare. ”He is the boss”, sammanfattade talangen Teteh Bangura en gång hans ställning.

Nu finns han inte mer.

Johan Seguis känslor satt utanpå kroppen den där majdagen.

”Det var bara att köra på. Det är märkligt att det blir lättare att gråta offentligt ju äldre man blir, men så är det för mig. Och när man tydligt visar med hela kroppsspråket att det är för jävligt, att man är jätte­ledsen, får man vara ifred även om det står hundratals människor omkring en”, säger han.

Johan Segui har tvingats ge ut­­tryck för många känslor under sin tid som AIK-ordförande. Det började med flytten från rivningsklara Råsunda stadion, AIK:s hemma­arena sedan 1937 och den främsta symbolen för klubben. När Johan Segui tillträdde som ordförande hade det impopulära beslutet att flytta till nybyggda Friends Arena redan tagits. Johan Segui fick den otacksamma uppgiften att genomföra flytten.

”Egentligen ville jag ju bara sätta mig på en stol och grina, men vem skulle det hjälpa? Jag fick ta ett djupt andetag i stället”, säger han.

Ironiskt nog orsakades nästa stora kris av just det som ledningen ansett vara avgörande för den framgångsrika flytten från Råsunda: AIK:s målmedvetna satsning på dialog med de motstridiga intressen och grupperingar som intresserar sig för klubben. I början av april 2013 hävdade SVT:s Uppdrag granskning nämligen att huligangrupperingar som Firman boys försökt infiltrera klubbstyrelsen.

Anklagelserna väckte stor uppmärksamhet. Men stormen bedarrade snabbt. Johan Segui bad inte om ursäkt. Han förnekade inte att AIK för en dialog med våldsbejakande supportergrupper. I stället upprepade han gång på gång att dialogen utgör själva fundamentet i hans arbete som förtroendevald ordförande.

”AIK är en levande organism med tusentals olika viljor. Vi arbetar ständigt med att prata med så många som möjligt och förankra alla beslut vi tar. Uppdrag granskning försökte svartmåla vårt arbete, men vi gör så här för att vi tror på det. Det fungerar och det har gett resultat. Polisen och myndigheterna håller med oss om det”, säger Johan Segui och fortsätter:

”När du är chef eller ledare äger du rätten att ta fel beslut. Tar du fel beslut utan att ha förankrat det får du problem, men har du de flesta med dig är sannolikheten att du blir hängd mycket lägre.”

Den ödesdigra morgonen då Ivan Turina hittades död fanns det inte tid att förankra någonting. Johan Segui tror att öppenheten i organisationen var en nyckelfaktor till att krishanteringsarbetet fungerade.

”Ivans död kommer att prägla oss för resten av livet. Samtidigt var vi tvungna att agera. Vi bestämde oss tidigt för att hålla en presskonferens för att lätta på trycket, så att spelarna och alla tusentals AIK-supportrar skulle få något att ty sig till”, säger Johan Segui.

 

Torsdag 2 maj, kl 13.00
Presskonferensen hålls utomhus. AIK-ledningen har budat över en flagga från kroatiska ambassaden. Utanför klubbhuset växer samlingen av blombuketter och ljus framför Ivan Turinas gula matchtröja, med nummer 27 på ryggen.

AIK:s sportchef Björn Wesström är tårögd när han tar till orda: ”För mig var Ivan Turina ledarskap personifierat. Jag hoppas ni delar den enorma sorg som jag känner med Ivans familj”, säger han. Lagets tränare Andreas Alm försöker räcka mikrofonen vidare till Johan Segui. Han orkar inte ta emot den.

Redan fyra dagar efter Ivan Turinas plötsliga bortgång, skulle AIK spela en viktig tävlingsmatch mot IFK Göteborg. En av de första frågorna som väcktes i medierapporteringen var huruvida matchen skulle spelas eller inte.

Valet var inte enkelt. Men hela AIK var tvungna att gå vidare, menar Johan Segui. Inte minst för att Ivan Turina hade velat just det:

”Vi trillade ner i ett stort svart hål av enorm sorg. Vi var tvungna att ta oss vidare – för vår skull, för Ivans skull. Men det var svårt. Det är en stor spelartrupp och massor av personal. Det var därför vi bestämde oss: Okej, alla sörjer olika mycket och på olika sätt. Men nu gör vi det tillsammans.”

 

Måndag 6 maj, kl 19.05
Matchen mellan AIK och IFK Göteborg blir en gripande hyllning till Ivan Turinas liv och gärning. De 24 000 supportrarna i publiken är svartklädda. Innan matchen hålls en tyst minut där spelarna står samlade runt en matchtröja som täcker hela planens mittcirkel. AIK-klacken rullar ut en enorm banderoll med texten ”Ivan Turina – för alltid en hjälte bland oss”.

Johan Segui känner stolthet när han ser tillbaka på sin första tid som AIK-ordförande.

”Jag ville inte på något sätt höja mig själv eller vår organisation, men det har hänt jäkligt mycket på kort tid. Det har varit svårt att andas ibland, men vi har stapplat vidare. Om det här skulle inträffa igen kommer vi att vara bättre förberedda.”

Tiden efter Ivan Turinas död var hektisk. AIK chartrade ett plan och flög ner hela spelartruppen till begravningen i Kroatien. Det var egentligen först därefter som Johan Segui tillät sig själv att känna efter. I en flygplansstol, på väg mot ett möte i London, bröt han ihop.

”Jag började gråta hejdlöst. Flyg­värdinnan trodde jag var sjuk, men förr eller senare var det liksom tvunget att komma fram. Man bör­jar tänka på sig själv, på sin egen familj. Jag menar, vad hade min fru gjort om jag dött i morgon? Hur  skulle mina barn reagera?”

Hur blev egentligen AIK utsedda till svenska mästare i krishantering? Johan Segui återkommer till tre saker: Ärlighet, dialog och vikten av att vara lösningsorienterad. Det gjorde inte sorgen lättare att bära. Men arbetet blev enklare.

”Jag kan inte ge något direkt svar på hur vi gjorde. Men vi var många som hjälpte till – och framför allt gjorde vi det tillsammans.”

Ivan Turina hyllas fortfarande den 27:e spelminuten i varje AIK-match.

I dag, nästan sex månader efter hans död, står hans plats i omklädningsrummet fortfarande orörd.

Relaterade artiklar

Första veckan efter semestern i GIF:ar.
Motivation

Första veckan efter semestern - i giffar

För många lider den sista ljuva semesterveckan mot sitt slut, och höstterminen står inför dörren. Här är GIF-bilderna som summerar känslorna den första arbetsveckan.
Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
alm
 

Petter Stordalen: "Vi anställer ny personal genom auditions"

På Chefs fullsatta seminarium i Almedalen berättade Petter Stordalen om hur hans hotellkedja hittar talangerna.
storistopp
 

Så var Chef i Almedalen 2019

Här finns alla bilder och information om Chef i Almedalen 2019.

illusforskare
 

Specialsajt: Så får chefen grepp om klimatkrisen

 Här på vår klimatsida kan du få de bästa råden från våra experter för hur du kommer igång!
feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
krisen12
Konflikthantering

Svenska chefer: 18 lärdomar – från finanskrisen 2008

Det är över tio år sedan vi hade vår senaste djupa långkonjunktur. 

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!