anstallaldre

3 anledningar: Därför ska du anställa äldre

Här är tre anledningar till varför du som chef inte bör glömma bort äldre erfarna personer när du rekryterar.

Världens befolkning blir allt äldre. 2050 kommer 17 procent att vara över 65 år, jämfört med 4,9 procent år 1960. En utveckling som inte minst kommer att påverka arbetslivet.

Men samtidigt talas det alltmer om åldersdiskriminering, vilket Chef flera gånger de senaste åren skrivit om. En rapport i höstas visade till exempel att kvinnor över 50 ratas på arbetsmarknaden och stagnerar i sin lön, och Chefs egen undersökning från förra året visar att var tredje chef har drabbats av åldersdiskriminering i arbetslivet. Vanligast är att missgynnas vid rekrytering.

Men det finns också goda exempel på personer som lyckats byta bana och håller blomstrande karriärer vid liv även i högre ålder. En är entreprenören Lena Apler, som trots lång och framgångsrik karriär valt att inte slå sig till rop – en annan reklamaren Svante Nybyggars, som bytte både livsstil och yrke efter 60. Trots att den bästa åldern för en omstart av karriären verkar vara 45 år.

lenaapler1

Läs också: Lena Apler: ”Nöj dig inte med att bli utesluten”

Flera studier visar dessutom på fördelarna med en större andel äldre på arbetsmarknaden, skriver BBC Worklife. Här är tre anledningar till varför man som rekryterande chef inte ska vara rädd för att anställa äldre:

1. Äldre är inte mindre produktiva än yngre: Tvärtemot uppfattningen att äldre skulle arbeta långsammare och mindre produktivt än yngre föreslår vetenskapen alternativa synsätt (som dock kräver mer forskning för att säkerställas):

  • När äldre arbetskraft lämnar arbetslivet görs plats för yngre, som inte alltid är de mest produktiva.
  • De mest produktiva medborgarna brukar vara rikare och bättre på att planera för sin pension. När dessa slutar jobba lämnas de mindre produktiva kvar.

 

svantetopp

Läs också: Svante, 67, fick en ny karriär – som influencer

2. Äldre och yngre kompletterar varandra: Det är välkänt att team som präglas av mångfald, åldersmässig och annan, är mer produktiva – och innovativa. Förutom fördelarna med diversifierade grupper av medarbetare finns även forskning som pekar på arbetsmiljömässiga fördelar – att man helt enkelt trivs bättre bland kollegor i alla åldrar.

3. Mycket lär hända politiskt – och händer redan i andra länder: Här i Sverige röstade riksdagen nyss igenom ett förslag om höjd pensionsålder. I Japan, där arbetskraften redan idag består av 12,9 procent pensionärer, har premiärminister Shinzo Abe har omtalats för ”Abenomics”, ett samlingsnamn på reformer som gör det möjligt att jobba mer i högre ålder. Och i Tyskland, där antalet invånare i ’normalt’ arbetsför ålder kommer att krympa 10 procent fram till år 2040, finns redan ett program som riktar sig till 50-plussare för att uppmuntra dem att jobba längre. Två åtgärder är ekonomiskt stöd till arbetsgivare som anställer äldre och tvåvägs-mentorskap mellan arbetslösa från olika generationer med syftet att de ska lära sig av varandra.

nytta

Läs också: 3 tips: Så får du ett karriärlyft – efter 40

Relaterade artiklar

personlighetstest-2
Rekrytering

Kommuner lägger miljoner på personlighetstester

Personlighetstester har både hyllats i bästsäljande böcker, granskats och förkastats som oseriösa. Inte desto mindre är de ett populärt rekryteringsverktyg, både i privat och offentlig verksamhet.

intro_motesskola
Annonssamarbete Chef + Svenska Möten

Stor guide: Bli en mästare på möten

Lär dig leda och nå mål med hjälp av effektiva och inspirerande möten. Här i Chefens mötesskola blir du en stjärna som mötesledare – i 6 steg.
Fem personer i möte om jobb
Rekrytering

7 trender inom rekrytering inför 2020

Smartness för att behålla talangerna, digitala verktyg som antingen hjälper eller stjälper och en allt viktigare onboardingprocess – det är några av trenderna vi kommer att få se mer av nästa år.
robotintervju
Rekrytering

Kommunen som rekryterar med en robot

Nu kan du anställa med hjälp av en robot. Som första arbetsplats i världen låter Upplands-Bro kommun rekryteringsroboten Tengai sköta anställningsintervjuerna.

Fyra tips för att skapa tillit i rekryteringen.
Rekrytering

4 tips: Så skapar du tillit när du ska rekrytera

Hur de sökande upplever rekryteringsprocessen kan påverka bilden av din organisation. Följ dessa enkla tips för att skapa förtroende och öppenhet när du anställer.
jobbetinterjvu
Karriär

5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Allt kändes rätt på intervjun. Men ändå får du inte jobbet. Då kan det vara dags att utvärdera om det är något du kan göra annorlunda för att lyckas i din jobbjakt. 
Ställ frågor om engagemanget – och ta action på de svar du får, säger Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 frågor du ska ställa till dina medarbetare 2020

Gör enkla frågor om engagemang till en framgångsfaktor i ditt ledarskap. ”Då kommer du åt en hävstångseffekt”, säger Viktoria Lindhé på &frankly. Här tipsar hon om konkreta actions för chefer ­– när medarbetarnas engagemang sviktar.
intervju-6
Rekrytering

"Tar hellre in någon som vågat”

Fokusera på kandidatens förmåga att reflektera snarare än deras CV. Det är Traci Wilk, tidigare HR-chef på Starbucks, budskap till rekryterare i jakten på innovativa medarbetare.