anstallaldre

3 anledningar: Därför ska du anställa äldre

Här är tre anledningar till varför du som chef inte bör glömma bort äldre erfarna personer när du rekryterar.

Världens befolkning blir allt äldre. 2050 kommer 17 procent att vara över 65 år, jämfört med 4,9 procent år 1960. En utveckling som inte minst kommer att påverka arbetslivet.

Men samtidigt talas det alltmer om åldersdiskriminering, vilket Chef flera gånger de senaste åren skrivit om. En rapport i höstas visade till exempel att kvinnor över 50 ratas på arbetsmarknaden och stagnerar i sin lön, och Chefs egen undersökning från förra året visar att var tredje chef har drabbats av åldersdiskriminering i arbetslivet. Vanligast är att missgynnas vid rekrytering.

Men det finns också goda exempel på personer som lyckats byta bana och håller blomstrande karriärer vid liv även i högre ålder. En är entreprenören Lena Apler, som trots lång och framgångsrik karriär valt att inte slå sig till rop – en annan reklamaren Svante Nybyggars, som bytte både livsstil och yrke efter 60. Trots att den bästa åldern för en omstart av karriären verkar vara 45 år.

lenaapler1

Läs också: Lena Apler: ”Nöj dig inte med att bli utesluten”

Flera studier visar dessutom på fördelarna med en större andel äldre på arbetsmarknaden, skriver BBC Worklife. Här är tre anledningar till varför man som rekryterande chef inte ska vara rädd för att anställa äldre:

1. Äldre är inte mindre produktiva än yngre: Tvärtemot uppfattningen att äldre skulle arbeta långsammare och mindre produktivt än yngre föreslår vetenskapen alternativa synsätt (som dock kräver mer forskning för att säkerställas):

  • När äldre arbetskraft lämnar arbetslivet görs plats för yngre, som inte alltid är de mest produktiva.
  • De mest produktiva medborgarna brukar vara rikare och bättre på att planera för sin pension. När dessa slutar jobba lämnas de mindre produktiva kvar.

 

svantetopp

Läs också: Svante, 67, fick en ny karriär – som influencer

2. Äldre och yngre kompletterar varandra: Det är välkänt att team som präglas av mångfald, åldersmässig och annan, är mer produktiva – och innovativa. Förutom fördelarna med diversifierade grupper av medarbetare finns även forskning som pekar på arbetsmiljömässiga fördelar – att man helt enkelt trivs bättre bland kollegor i alla åldrar.

3. Mycket lär hända politiskt – och händer redan i andra länder: Här i Sverige röstade riksdagen nyss igenom ett förslag om höjd pensionsålder. I Japan, där arbetskraften redan idag består av 12,9 procent pensionärer, har premiärminister Shinzo Abe har omtalats för ”Abenomics”, ett samlingsnamn på reformer som gör det möjligt att jobba mer i högre ålder. Och i Tyskland, där antalet invånare i ’normalt’ arbetsför ålder kommer att krympa 10 procent fram till år 2040, finns redan ett program som riktar sig till 50-plussare för att uppmuntra dem att jobba längre. Två åtgärder är ekonomiskt stöd till arbetsgivare som anställer äldre och tvåvägs-mentorskap mellan arbetslösa från olika generationer med syftet att de ska lära sig av varandra.

nytta

Läs också: 3 tips: Så får du ett karriärlyft – efter 40

Relaterade artiklar

Unga, högutbilade män känner sig trygga på arbetsmarknaden
Karriär

Trots pandemin: Unga mer trygga på arbetsmarknaden

Tryggheten bland unga på arbetsmarknaden är större än på sju år – trots pandemin. Allra tryggast är högutbildade unga män, visar en ny undersökning.
Hemma eller på arbetsplatsen? Nu luckras gränserna upp. IKEA ser sex trender som formar hybridkontoren. Foto: IKEA (Landskrona fåtölj 2749 kr exkl moms)
Annonssamarbete Chef + IKEA

IKEA: Se trenderna som formar ditt hybridarbete

”Arbetsplatsen behöver bli en magnet som får tillbaka folk”, menar Kicki, företagsinredare på IKEA och ger sina bästa råd för effektivt – och hemtrevligt – hybridarbete.

Person med händerna på magen
Rekrytering

Färre chefer rekryterar på magkänslan

Cheferna använder sin magkänsla mindre när de anställer nya medarbetare, visar en färsk Novus-undersökning från Ledarna.
robotintervju
Rekrytering

Roboten Tengai rekryterar utan fysiska möten – för att minska smittspridning

Roboten Tengai hjälper Upplands-Bro kommun med snabbare rekrytering i corona-krisen. ”Med hjälp av Tengai hoppas vi kunna fortsätta säkerställa våra rekryteringar och samtidigt minimera antalet fysiska möten ” säger Havva Ilhan, biträdande personalchef.
idatroive
Rekrytering

Årets HR-chef 2020: Ida Troive, Parks and resorts och Gröna Lund

Hr handlar både om policys och pingisbord. Det är utgångspunkten för Ida Troive på Parks and resorts och vinnare av priset Årets HR-chef. ”Som arbetsgivare ska du se till att alla processer är på plats, ha rätt arbetsmiljö och bra policys. Samtidigt måste du kunna skapa en inspirerande arbetsplats där dina medarbetare har roligt. Det finns en komplexitet i mitt arbete som jag gillar.”

personlighetstest-2
Rekrytering

Kommuner lägger miljoner på personlighetstester

Personlighetstester har både hyllats i bästsäljande böcker, granskats och förkastats som oseriösa. Inte desto mindre är de ett populärt rekryteringsverktyg, både i privat och offentlig verksamhet.

Annonssamarbete Chef + Netigate

360-analys av chefen är viktigare än någonsin

Pandemi, digitalisering och hybridarbete. Hur har ledarskapet hängt med i den senaste tidens extrema omställningar?  ”360-graders feedback ger chefer och organisationer en tydlig bild av vilka ledarskapsförmågor som behöver stärkas”, säger Sophie Hedestad på Netigate. 
Fem personer i möte om jobb
Rekrytering

7 trender inom rekrytering inför 2020

Smartness för att behålla talangerna, digitala verktyg som antingen hjälper eller stjälper och en allt viktigare onboardingprocess – det är några av trenderna vi kommer att få se mer av nästa år.