svantetopp

Svante, 67, fick en ny karriär – som influencer

Ålderskrisande entreprenören och reklammannen Svante Nybyggars var missnöjd med stressiga jobbet, livet och sig själv. Sedan hände något. Vid 67 års ålder gör han oväntad karriär som influencer, med tiotusentals unga följare på Instagram.

Efter en lång karriär i den ungdomsfixerade reklambranschen skulle Svante Nybyggars till att fylla 60. Det såg han inte fram emot. Han hade jobbat, ätit och druckit för mycket och dessutom genomgått en separation. För första gången i livet drabbades han av en ålderskris, och frågade sig vad meningen var med alltihop.

”Ålderskrisen kom som en smocka och jag kände mig väldigt otillfredsställd. Tänkte att jag nog inte ens skulle fylla 70 om jag fortsatte på samma vis. Jag tyckte varken om min livsstil eller min kropp, och insåg att jag behövde en radikal förändring. Så jag började träna, la av med all alkohol och blev vegetarian. Levde så sunt som möjligt och gick ner en massa i vikt”, säger Svante Nybyggars som i början av 2000-talet satt i ledningen för en större byrå.

pergran

Läs också: Per Grankvist: Idioterna klarar sig så länge ingen ställer frågor

Parallellt med sin nya, sundare livsstil började Svante Nybyggars intressera sig för sina rötter, och hur hans förfäder – fiskare och småbönder, mest – brukade gå klädda i keps, hängselbyxor och arbetsrock.

Kläderna blev en öppning bakåt till historien. Snart gick Svante Nybyggars själv i den rustika klädstil som brukar kallas ”work wear” eller ”heritage” (arv, ursprung).

Han skapade ett konto på Instagram och la ut bilder på sig själv i sin nyfunna stil. Vad som hände därefter har han fort-farande svårt att riktigt ta in.

”Det är helt sanslöst”, säger Svante Nybyggars som med tre år kvar till 70 gör ny karriär som influencer. Hans Instagram-konto har i skrivande stund nästan 36 000 följare över hela världen, mesta-dels yngre killar som låter sig inspireras av Svante Nybyggars stil och attityd.

”När jag nyligen var i Tokyo kom det vid tre tillfällen fram unga grabbar som kände igen mig från Instagram. Samma sak har hänt i London och på andra ställen också. I stället för att bli marginaliserad får jag en massa feedback och bekräftelse – jag får nypa mig i armen för att förstå att det här verkligen händer mig. Att jag tydligen duger och klarar att bära upp coola kläder även fast jag är äldre.”

Vad har du för råd till dem som känner sig bortvalda i arbets­livet på grund av ålder?

”Många i min egen ålder tappar intresset för samtiden. Drar hellre en gammal skröna än hänger med i utvecklingen. Erfarenhet är jättebra, men jag tror att man måste behålla sin nyfikenhet för att komma ifråga”, säger Svante Nybyggars.

lenaapler1

Läs också: Lena Apler: ”Nöj dig inte med att bli utesluten”

Relaterade artiklar

Vad gör vi av alla corona-valpar när vi återgår till kontoren?
Karriär

Veckans trendspaning: Vad ska arbetsgivarna göra med alla corona-valpar?

”Jaså har du också blivit med corona-valp?” frågar vi numera varandra på redaktionen. Och det är inte bara vi. Husdjursförsäljningen har gått upp så mycket att det till och med är smådjursbrist på vissa håll.
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
utsedd
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.
1shanga
Karriär

Shanga Aziz, 20, får pris – som ”Årets unga framtidslöfte”

Förra året kom han med på Chefs lista över ”Framtidens ledare”. Nu får Shanga Aziz ta emot priset som ”Årets unga framtidslöfte” för sitt arbete med Locker Room Talk.
ishtarmoter
Beslutsfattande

Möt Ishtar Touailat – ny krönikör i Chef

Hon tror att digitalisering kan leda till ökad demokrati­sering, hon vågar drömma men är också beredd att kavla upp ärmarna. Chefs nya krönikör, entreprenören och innovationschefen Ishtar Touailat, får människor med sig.
lena1
Karriär

Lena Ullström bytte karriär – efter hon fyllt 46 år

När många längtar bort från chefsrollen valde Lena Ullström att hoppa på en chefskarriär senare i livet.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
varstart
Karriär

5 tips för den bästa nystarten

Söker du efter en nystart i karriären? Här är 5 konkreta tips för att komma vidare och fyllas med ny energi.