Kvinnor över 50 diskrimineras på grund av ålder.

Kvinnor över 50 ratas – och får sämre lön

Bemanningsföretaget Jurek visar i en rapport att kvinnor över 50 år åldersdiskrimineras på arbetsmarknaden – med löneglapp på 10 000 kr.

Chef har tidigare rapporterat att 77 procent av de arbetssökande i åldern 46-55 år tror att de valts bort i rekryteringar på grund av sin ålder. Att åldersdiskriminering är vanligt förekommande gav också Jureks föregående arbetsmarknadsrapport en fingervisning om. Företaget valde därför att granska detta område närmare i sin rapport ”Talang på lika villkor”.

I rapporten visas att det är kvinnor över 50 år som drabbas särskilt hårt. Det är inte nog med att deras löneutveckling stannar av efter 50 – lönegapet gentemot män i samma ålder breddas också rejält, inte minst bland akademiker i Stockholmsområdet.

graffe-2

Läs också: Chef och passé – redan vid 43 år

Jurek har granskat lönestatistik bland drygt 6500 akademiker som sökt jobb via företaget det senaste halvåret. I åldersspannet 45-49 år ligger löneglappet på drygt 4000 kr gentemot männen, medan det i åldern 50-54 år rusar iväg till drygt 10 000 kr. Bara bland kvinnliga jurister ses en positiv löneutveckling, där lönerna går upp med runt 9 procent efter 50.

Bland orsakerna till den orättvisa lönesättningen ser Jurek dessa:

  • Dåligt självförtroende – Kvinnor begär 10 000 kr mindre vid löneförhandlingar.
  • Barnafödande – Kvinnor halkar efter i löneutvecklingen när de fött barn, och begär lägre löner när de återvänder från mammaledighet.
  • Vab – Kvinnor tar ut större andel vab.
  • Lojalitet – Kvinnorna stannar längre hos samma arbetsgivare, och får därför färre chanser att förhandla upp sin lön.
  • Diskriminering – Kvinnor över 50 anses mindre attraktiva att anställa.
nytta

Läs också: 3 tips: Så får du ett karriärlyft – efter 40

Att femtioplussarna skulle sakna vilja eller kompetens är däremot inte ett problem – av de som sökt jobb i åldersspannet 50-54 år är hela 78 procent kvinnor.

”Att kvinnor åldersdiskrimineras vid 50 års ålder är ett samhällsproblem som kostar direkta pengar i både tillväxt och skatt. Företagen skriker efter specialistkompetenser. Då har vi inte råd att välja bort eller att inte bidra med den kompetens som finns. Jurek försöker hela tiden att bredda våra kunders syn på ålder och aktivt hjälpa både kandidater och kunder till matchning på kompetens och inte ålder”, säger Shervin Razani, VD på Jurek.

Relaterade artiklar

Kvinna som sitter i trappa
Karriär

Kvinnliga vd:ar döms hårdare än manliga

En ny studie visar att ett företags tveksamma agerande fördöms hårdare om vd-posten innehas av en kvinna.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Har du själv plockat upp något nyttigt i poddsamtalen? ”Massor! Utöver energin som samtalen i sig skapar, givet att samtalsämnena är så spännande, viktiga och roliga så tar jag med mig några saker som Linda ofta säger: Att när man involverar team och människor i organisationer i olika stora frågeställningar så går de från att känna sig som medarbetare till att känna sig som medansvariga. Att man ska jobba tillsammans, inte jobba samtidigt. Och att man kan prata om att man jobbar med förbättringar istället för förändringar”. ”Utöver det så tycker jag att det är himla roligt att Anders gång på gång lyfter att han tycker att det är så bra, men ovanligt, att vi involverar och bjuder in alla medarbetare till att vara med i arbetet kring ’stora’ saker, såsom bland annat omorganisationen”.
Karriär

Kvinnor ändrar sitt ledarskap - för att kunna nå toppen

Samtidigt som ledningar blir mer jämställda pekar en rapport från KPMG på att kvinnliga chefer behöver anpassa sitt ledarskap mer än manliga kolleger för att kunna nå toppen.
borsvd
Beslutsfattande

Rekordökning: 65 procent fler kvinnliga vd:ar i Sverige

Antalet kvinnliga vd:ar i Sverige ökar rekordsnabbt. Det gör att Anna kan bli det vanligaste vd-namnet 2026, visar en ny rapport från stiftelsen Allbright.
stock
Karriär

Trendbrott – efter 226 år: Hon blir chef över New York-börsen

Det tog 226 år – men nu är det klart. Från och med på fredag är det Stacey Cunningham som är ordförande för New York-börsen och blir därmed den första kvinnan på posten.
chefnr022017
Hållbarhet

Azita Shariati: 9 ögonblick som gjorde min karriär

Hon är hyllad för sitt mångfaldsarbete, flerfaldigt prisad och utnämnd till Sveriges mäktigaste näringslivskvinna. Men resan hit har varit långt ifrån enkel. Chef fick en exklusiv intervju med Sodexos vd Azita Shariati inför bok­släppet av biografin och ledarskaps­boken Hela bilden nu.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
afvd
Karriär

Manligt nätverk ska locka fler kvinnor

Anställda i tekniktunga branscher är till stor del är män. Det är något ÅF:s vd Jonas Wiström vill ändra på, och snabbt ska det gå. Metoden: Ett manligt nätverk med en enda fråga på agendan.