Svante, 67, fick en ny karriär – som influencer

Ålderskrisande entreprenören och reklammannen Svante Nybyggars var missnöjd med stressiga jobbet, livet och sig själv. Sedan hände något. Vid 67 års ålder gör han oväntad karriär som influencer, med tiotusentals unga följare på Instagram.

Karriär
Publicerad

Efter en lång karriär i den ungdomsfixerade reklambranschen skulle Svante Nybyggars till att fylla 60. Det såg han inte fram emot. Han hade jobbat, ätit och druckit för mycket och dessutom genomgått en separation. För första gången i livet drabbades han av en ålderskris, och frågade sig vad meningen var med alltihop.

”Ålderskrisen kom som en smocka och jag kände mig väldigt otillfredsställd. Tänkte att jag nog inte ens skulle fylla 70 om jag fortsatte på samma vis. Jag tyckte varken om min livsstil eller min kropp, och insåg att jag behövde en radikal förändring. Så jag började träna, la av med all alkohol och blev vegetarian. Levde så sunt som möjligt och gick ner en massa i vikt”, säger Svante Nybyggars som i början av 2000-talet satt i ledningen för en större byrå.

Parallellt med sin nya, sundare livsstil började Svante Nybyggars intressera sig för sina rötter, och hur hans förfäder – fiskare och småbönder, mest – brukade gå klädda i keps, hängselbyxor och arbetsrock.

Kläderna blev en öppning bakåt till historien. Snart gick Svante Nybyggars själv i den rustika klädstil som brukar kallas ”work wear” eller ”heritage” (arv, ursprung).

Han skapade ett konto på Instagram och la ut bilder på sig själv i sin nyfunna stil. Vad som hände därefter har han fortfarande svårt att riktigt ta in.

”Det är helt sanslöst”, säger Svante Nybyggars som med tre år kvar till 70 gör ny karriär som influencer. Hans Instagram-konto har i skrivande stund nästan 36 000 följare över hela världen, mesta-dels yngre killar som låter sig inspireras av Svante Nybyggars stil och attityd.

”När jag nyligen var i Tokyo kom det vid tre tillfällen fram unga grabbar som kände igen mig från Instagram. Samma sak har hänt i London och på andra ställen också. I stället för att bli marginaliserad får jag en massa feedback och bekräftelse – jag får nypa mig i armen för att förstå att det här verkligen händer mig. Att jag tydligen duger och klarar att bära upp coola kläder även fast jag är äldre.”

Vad har du för råd till dem som känner sig bortvalda i arbets­livet på grund av ålder?

”Många i min egen ålder tappar intresset för samtiden. Drar hellre en gammal skröna än hänger med i utvecklingen. Erfarenhet är jättebra, men jag tror att man måste behålla sin nyfikenhet för att komma ifråga”, säger Svante Nybyggars.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden