trotter-4

10 tecken på att du söker jobb på en förgiftad arbetsplats

Det är lätt att falla för ett jobb via beskrivningen i annonsen. Men det är först på intervjun du på allvar kan ta reda på vilken arbetsplats du kommer till. 

När man är på jobbjakt är det enkelt att bli förälskad i ett jobb. Arbetsuppgifterna, branschen, beskrivningen – allt stämmer. Men det kan också vara för bra för att vara sant eller saker om arbetsplatsen som finns i det fördolda.

Därför är jobbintervjun ett utmärkt tillfälle att ta reda på mer om dina kommande medarbetare och vilken kultur som gäller på här företaget. För att inte gå på en nit och komma till en dysfunktionell arbetsplats finns det några varningstecken du bör vara varsam på, skriver Forbes.

Det här bör du se upp för:

1) Du får ett dåligt första intryck

Tjänsten känns lockande. Men om du redan vid första mötet (eller senare under rekryteringsprocessen) för ett otrevligt bemötande är det ett tecken på att något inte stämmer. Lita på din magkänsla!

Jobbintervju

Läs också: 10 oskrivna regler på jobbintervjun du kan bryta

2) Tvingar dig att redovisa lönen

Vilken månadslön du har idag kan vara en känslig fråga. Om rekryteraren ändå propsar på att du ska redovisa den, trots att du inte vill, är det ett tecken på att de inte respekterar din integritet.

3) Intervjutiden bestäms – utan din inblandning

Får du bara ett datum och en tid för intervjun, utan att de kollar om du faktiskt kan då, är ett varningstecken. Det är respektlöst att inte din tid värderas lika högt, speciellt om du har ett befintligt jobb att sköta.

4) Hela processen drar ut på tiden

Arbetsgivaren kräver att du skickar in dokumentation och gör ett flertal tester, men det känns som processen drar ut på tiden. När du söker återkoppling får du dessutom luddiga svar om varför ett svar dröjer.

Pengar i högar

Läs också: Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

5) Personkemi saknas

I början får du träffa en enskild rekryteringsansvarig. Även om det är omöjligt att ”klicka” med alla kan den personen ge en fingervisning om vilken arbetsplats det här är och fundera på varför personkemi saknas.

6) Du får inte möta dina medarbetare

Om du, trots att du är i slutet av anställningsprocessen, inte får träffa några kolleger och medarbetare för att ”de är för upptagna” är det något som inte stämmer. Antingen är jobbtempot orimligt högt eller så försöker rekryteraren dölja något.

7) Du får inte svar på dina frågor

Det är lika viktigt att du får svar på dina frågor som tvärtom. Men om du upplever att rekryteraren försöker att dribbla bort frågorna bör du fundera på om det här är en kultur du vill vara en del av.

utsedd

Läs också: 5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

8) De vill inte avslöja löneerbjudandet

Pengar är inte allt, men inte heller betydeselöst. Om du frågar om löneläget, men får till svar att det ”tar vi senare i processen”, kan du fundera på varför de vill vänta och om du ska lägga tid på den här jobbprocessen.

9) Du går på oförklarligt många intervjuer

Att gå på 2-3 intervjuer för ett jobb är inte ovanligt. Men om du blir kallad på allt fler möten med nyckelpersoner på företaget är det ett varningstecken. De har kanske inte formulerat vad de egentligen är ute efter och försöker vinna tid. Ödsla inte din tid på detta!

10) Det känns fel helt enkelt

Ibland är det svårt att sätta ord på. Men magkänslan har sällan fel. Om du känner att det är något som inte stämmer på den här arbetsplatsen bör du fundera vad det beror på. Avstår du kanske du tackar dig själv om ett halvår för att du tog en annan riktning i karriären.

magnet-attraction

Läs också: 8 tecken på att du slänger bort din talang på fel jobb

Relaterade artiklar

En spargris, miniräknare och mynt
Karriär

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Jani Andersson bläddrar i en bok
Karriär

Praoveckan satte kursen för hans chefskarriär

Jani Andersson klev in i auktionsvärlden som 15-årig vaktmästare – och slog till. Intresset för vackra prylar och spännande design bar hela vägen till vd-stolen. ”Hittills har det aldrig varit tråkigt”, säger långvägaren bakom auktionshuset Metropol.

Camilla Åkerström som sitter på en trädgren.
Karriär

Chefen som blev trädgårdsdesigner: ”Måste tänka i nya banor”

Att det blir svårare att hitta nytt jobb med åren, det visste hon. Men inte att det skulle vara så här kämpigt. Så inköpschefen Camilla Åkerström sadlade om – och blev trädgårdsdesigner.

Porträtt av Michael Gabrielsson bredvid genrebild med äldre affärskvinna.
Karriär

Michael Gabrielsson: ”Några av våra konsulter är över 70 år”

För den som vill byta karriär senare i livet kan konsultbranschen vara en lösning. ”Erfarenheten är en trygghet – därför använder vi oss mest av äldre konsulter”, säger Michael Gabrielsson, partner i Scandinavian Executive.

Illustration med en kvinna som står och tittar på en gräsmatta på andar sidan staketet som är grönare.
Karriär

Chefs undersökning: Var fjärde chef vill byta bransch

Sveriges chefer är nöjda med sin hittillsvarande karriär – men 35 procent är oroliga över fortsättningen. Närmare en fjärdedel vill byta bransch eller yrkesområde, visar Chefs undersökning.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Illustration av man som håller upp ena handen i en nej-gest mot en ren.
Karriär

Gärna Norrlandsjobb – men på distans

Löneförhöjning räcker inte – men med erbjudande om distansarbete kan fler ingenjörer tänka sig att ta ett jobb i en annan del av landet.