vdara

Vd:ar får chans till omvänt mentorprogram

”Vi kommer att börja leta kompetenser bortom formell utbildning”. Det säger Johan Skoglund, vd på JM, efter att ha gått Fryshuset Up & Coming Executive Program. Nu startar andra omgången av det omvända mentorprogrammet.

Ytterligare nio vd:ar får chansen att gå Fryshusets nya mentorsprogram när de kör igång på nytt bara tio månader efter första omgången. Idén med att låta unga streetsmarta människor med en annan bakgrund än den traditionella coacha etablerade vd:ar har fallit väl ut.

”Vi har fler intressenter än vi kan ta emot”, säger Fatima Åsard, en av initiativtagarna till programmet på Fryshuset.

”Jag ser det som ett kvitto på att det verkligen finns en vilja till förändring på svensk arbetsmarknad”.

Johan Skoglund, vd på JM, gick det första programmet och fick Aseffa Hailu, entreprenör och grundare av festivalen 127, som mentor. De har träffats ungefär var sjätte vecka. Assefa Hailu har varit med Johan Skoglund på hans jobb och de har ätit middagar men framför allt har Assefa Hailu visat det som är viktigt för honom.

”I min roll möter jag mest vuxna människor. Assefa Hailu driver festivalen Mitt 127 för barn och ungdomar med 23 000 besökare. Han har tagit med mig till Skärholmen och Bredäng, där vi redan driver byggprojekt men nu har jag varit på platser jag nästan aldrig är och det har varit viktigt för mig att se, säger Johan Skoglund.

Han har träffat ungdomar och bland annat pratat om boendemiljö, trygghetsfrågor, hur gårdarna ska se ut och vad man ska ha för konstnärligt utsmyckning.

”Att som chef få insikt om att det går att hitta kompetens där man normalt inte söker har varit värdefullt. Vi söker 15 trainees varje år och vår rekryteringsbas har varit de tekniska högskolorna. Framåt vill jag våga leta efter en annan kompetens som har energi, lust och vilja och inte formell utbildning. Man kan komma otroligt långt med de kompetenserna.”

Läs också: MeToo-grundaren: "Chefer måste ta sitt ansvar"

Johan Skoglund har också sett att det finns andra utmaningar där de som företag skulle kunna göra en insats.

”När man är 25 kämpar man för att vara en bra ung pojke, när man är 50 försöker man vara en bra man och när man är 75 vill man vara en bra människa. Jag tror att man behöver kämpa med att vara en bra människa långt tidigare”, säger Johan Skoglund.

Det som överraskade honom mest i mötet med Assefa Hailu var att han trodde att det skulle vara svårt att prata, att de inte skulle kunna bidra till varandra utifrån att de var i så olika ålder och uppväxt.

”Men vi är mer lika och har mer lika utmaningar som chefer, ledare och människor, än vad jag trodde. Det var lätt att samtala. Jag tycker om Assefa,  som har ett så genuint intresse för att göra bra saker för ungdomar, och vi kommer att fortsätta träffas.”

Mentorsprogrammet har hittills medfört för JM och Johan Skoglund att fått hjälp med den konstnärliga utsmyckningen av en sjätteklass i området och att Assefa Hailu har gett input till ett nytt bygge där ute och varit med och tagit första spadtaget. Johan Skoglund har dessutom varit med på ett hörn och planerat lite för Mitt 127-festivalen i sommar.

”JM kommer att bli duktigare på att jobba med dem som redan bor i de områden där vi bygger, kanske framför allt med ungdomar och unga vuxna. Och jag pratar redan med hr om hur vi framåt kan hitta de som inte har den formella utbildningen.”

I den andra omgången av Fryshuset Up & Coming Executive Program är de utvalda adepterna: Eva Nordmark, ordförande TCO, Anders Egelrud, vd Fortum Värme, Ann Carlsson, vd Apoteket, Petter Holland, vd PREEM, Henrik Dahlin, vd MTR Tunnelbanan, Carl Strufve, Director Grosvenor, Monica von Schmalensee, vd White Arkitekter, Per Thorstenson, vd Arlanda Express, Lennart Carlsson, senior vice president ABB Sverige

Som bland annat kommer att få Zilan Lawan, vice vd fotbollslaget Dalkurd, musikproducenten Pato Silva, entreprenören Admed Ali och processledaren Lillian Rosén som mentorer.

Läs också: Därför vill få ersätta chefen med en robot

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

experterna-2
Beslutsfattande

Experterna: Så blir du en bättre chef

Ett nytt chefsår är här. Har du lovat att 2019 ska bli året då du stressar mindre, blir effektivare, rekryterar bättre och får jobbets lågpresterarare på banan igen? Bra! Våra experter ger dig några råd på vägen.
inspirator
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Quiz: Vilken nätverkstyp är du på Linkedin?

Ditt nätverk är en framtida karriärförsäkring. Så tänk till kring hur du vill bygga det. Ett första steg är att skaffa koll på din nätverkspersonlighet på Linkedin. Gör vårt quiz här!
borsvd
Beslutsfattande

Rekordökning: 65 procent fler kvinnliga vd:ar i Sverige

Antalet kvinnliga vd:ar i Sverige ökar rekordsnabbt. Det gör att Anna kan bli det vanligaste vd-namnet 2026, visar en ny rapport från stiftelsen Allbright.
stordaeln
Mångfald

Petter Stordalen: Våga ta ställning!

Vi i näringslivet finns inte bara för att göra business och tjäna mest möjligt med pengar. Vi ska tycka. Vi ska ta ställning. Vi ska engagera oss, skriver Petter Stordalen.
vinst
Mångfald

De gick från 2 kvinnliga chefer – till 55 procent

Stamnät, elförsörjning, infrastruktur – av tradition en mansdominerad sektor. Ändå har Svenska Kraftnät lyckats närma sig en jämn köns­fördelning.

stock
Karriär

Trendbrott – efter 226 år: Hon blir chef över New York-börsen

Det tog 226 år – men nu är det klart. Från och med på fredag är det Stacey Cunningham som är ordförande för New York-börsen och blir därmed den första kvinnan på posten.
Helen Remnås, affärsutvecklingschef på Experis. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis

Sprida värderingar – chefens nya viktiga roll

Trenden är tydlig: chefer som vågar ta med sina värderingar in i ledarskapet har bäst möjlighet att förändra.  "Ledare behöver våga prata öppet om problem. Ta ställning", säger Helen Remnås på Experis.
Alla vinnare på Chefgalan 2018
Mångfald

Här är de: Sveriges 7 bästa chefer

Under Chefgalan på Grand Hotel den 8 mars 2018 delades priser ut till landets bästa chefer. Här är alla vinnare i respektive kategori. Stort grattis! 
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden