Varför är Bengt-Åke en vinnare som ledare?

Den här veckan tar Hockey-VM fart på allvar. Hittills har det varit rätt ointressanta matcher mot blåbärsnationer, och många tar tillfället i akt att hävda att tiden är uträknad för de årliga VM-festerna.

Men vänta bara. Det kommer.

Vi som är intresserade i chefskap har också ett tillfälle att se en av Sveriges bästa ledare i aktion. Tre Kronors förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson blev vald till Årets Idrottsledare förra året efter den unika bedriften att vinna både Hockey-VM och ta hem OS-guldet under ett och samma år.

Bengt-Åke Gustafsson personifierar också en ny trend inom ledarskapet, som jag tror kommer att bli alltmer gällande; Specialistcheferna. Jag menar chefer som kan sin profession, och kommer från de egna leden. Bengt-Åke Gustafsson är själv ett gammalt hockeyproffs från NHL ned otaliga matcher i Tre Kronor.

Allt fler branscher upptäcker att det är svårt att rekrytera generalister och sätta in dem i hårt specialiststyrda organisationer. Man ser det inom IT, media och reklam i synnerhet. Men kraven på chefer som förstår branschlogiken in i märgen har oerhörda försteg.

Bra och framgångsrikt ledarskap sägs vila på tre fundament:

  1. Ett tydligt och uttalat uppdrag och mandat från arbetsgivaren. (Redan här brister det ofta. Mängder av nyutnämnda chefer får kämpa med att definiera sina uppdrag på egen hand.)

  2. Vara den främste av likar. Kunna hantverket så väl att medarbetarna hela tiden vet att chefen kan rycka in och göra deras jobb.

  3. Bli accepterad av gruppen som en auktoritet och ledare värd att följa.

I den bästa av världar skulle man vilja kunna sätta en avdelningsföreståndare på Thorax på Sahlgrenska Sjukhuset in i ett affärsområde på Ericsson. Och visst finns det sådana fantastiska stories. Jag har sett massor av dem själv. Dagisföreståndare som blir informationschefer på storföretag. Militärer som blir lysande företagsledare. IT-entreprenörer som blir skolledare. Till och med journalister som blir direktörer.
Men tyvärr är antalet misslyckade scenbyten nog vanligare. Medarbetare är idag så kompetenta, har en gedigen utbildning och specialiserar sig i en sådan utsträckning att chefer verkligen måste förstå vad de gör på dagarna för att kunna fungera som ledstjärnor. Medarbetare är också mer kritiska, ifrågasätter mer och är följaktligen också mer svårstyrda.
Den chef som inte kan matcha sina specialister får det svårt.
Eller vad säger du själv? Kan man som chef kasta från bransch till bransch? Är gott ledarskap tillämpligt överallt, och får man auktoritet som chef bara genom att ha goda ledaregenskaper?
Maila mig här nedan. Dina synpunkter läggs upp vår hemsida, så att alla våra läsare får del av dem.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

suaddd
Krönikor

Suad Ali: ”Varför ska jag behöva hävda mig?”

”Tystnaden legitimerar rasismen. Vi har alla ett ansvar att stå upp för varandra.”, skriver Suad Ali, aktuell sommarpratare och krönikör i Tidningen Chef.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

ciakrona
Krönikor

Cissi Elwin: ”Det jäser, det ruttnar. Något är väldigt fel”

”Nu händer allt det vi så längre hört forskare varna om. Det går fort nu! Undergångstankarna frodas i de svettiga, trassliga lakanen”, skriver Cissi Elwin i sin krönika.
suaad-2
Suad Ali

Chefs krönikör sommarpratar i P1

Suad Ali, statsvetare och krönikör i Tidningen Chef, sommarpratar i P1.
miat-2
Mia Törnblom

Mia Törnblom: Det här lärde jag mig av en sur gubbe

Mia Törnblom berättar om sina möten med en "sur gubbe" sin senaste krönika.
cissss
Krönikor

Cissi Elwin: Åldershetsen har blivit helt ohållbar

"Vårt sätt att tänka har blivit ohållbart. De unga stampar otåligt. De äldre är oroliga att bli bortvalda. De i mitten, som alla vill ha, håller på att gå sönder av stress", skriver Cissi Elwin i sin krönika.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
stordalenp
Petter Stordalen

Petter Stordalen: När blev du utmanad senast?

"Jag brukar säga att allt som inte utvecklas förtvinar och dör", skriver Petter Stordalen i sin krönika. 
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden