Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Testa dig själv: Är du en bråttom-typ?

Är du en bråttom-typ? I Chefs gratistest får du beskriva ditt sätt att arbeta eller vara. Resultatet visar om du har ett Typ A-beteende, ett så kallat bråttom-beteende.

Hälsa
Text: Calle Fleur
Publicerad

Att be en stressad person att ställa sig i den längsta kassakön – och stå kvar i den – skulle kunna framkalla ett beteende likt Michael Douglas i filmen Falling down.

Det menar psykologen Jelena Almazan på PBM:

”På många arbetsplatser räcker det att komma in på jobbet för att stressnivåerna ska stiga. Det är nästan som en betingad reflex. Ett kännetecken är när du står vid kaffeautomaten och börjar trycka febrilt på knappen”, sa Jelena Almazan när hon intervjuades i samband med Chefs populära artikelserie Stresskolan.

Ett sätt att bedöma din stressnivå är att identifiera huruvida du har en så kallad Typ A-personlighet eller inte. Genom att bli medveten om ditt eget bråttom-tempo är det lättare att avgöra om du behöver dra ner på tempot.

Chef har därför tagit fram ett test som visar om du har ett Typ A-beteende eller inte.

Testet består av 11 frågor. Vi lovar, det tar inte lång tid att göra!

Typ A-beteende?

Typ A-beteende är ett så kallat bråttom-beteende, eller assertivt beteende.

Att ställa sig i den längsta kön kan vara en riktigt stor utmaning för personer med typ a-personlighet. Dessa människor har ofta ett starkt effektivitetstänkande och känner ständigt av tidspress. De som drivs av att åstadkomma mer och mer på en begränsad tid utmärks av ett bråttom-beteende.

De är mästare på multi­tasking, de får mycket gjort på kort tid och blir otåliga och irriterade när de tvingas vänta eller göra något långsamt. De är tävlingsinriktade och presterar ofta på fler arenor än på jobbet. De har också en tendens att tolka situationer som stressiga eftersom de har större behov av kontroll än många andra människor.

Eftersom de är psykologiskt mer reaktiva får de starkare stressreaktioner, vilket gör att de är i farozonen för såväl högt blodtryck som förhöjda blodfetter. De har också tre till fyra gånger högre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden