Anders Tegnell och Cissi Elwin på Chefdagen 2020
Foto Karina Ljungdahl

Anders Tegnell: ”Okej att jobba på kontoren – men med förnuft”

Anders Tegnell i stor intervju med Cissi Elwin på Chefdagen om beundrarbreven, varför han inte coronatestat sig och om att det är okej att åter jobba från kontoret – bara man gör det med förnuft

Han vet inte om han har antikroppar eftersom han inte har testat sig för covid-19. Samtidigt har han ett glädjande budskap till alla som är trötta på distansarbete: Det är okej att vara på kontoret, så länge alla inte är där på samma gång. Det sa Anders Tegnell i en intervju med Cissi Elwin på scenen på Chefdagen.

Det har gått ett halvår sedan Sverige till stora delar stängde ner på grund av corona. Ändå vägrar smittan att ge med sig, och i en majoritet av de svenska regionerna ökar nu smittspridningen. Alla distansarbetare som räknat med en snar återgång till kontor och ordinarie arbetsplatser, får sannolikt bereda sig på ytterligare veckor och månader av hemifrån-jobbande.

Hur ska Sveriges chefer i längden lyckas upprätthålla motivationen bland medarbetarna?

”Jag tror att man behöver hitta nya flexibla lösningar”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i samband med Chefdagen som gick av stapeln på torsdagen.

”Man behöver inse att människor kan komma in till jobbet då och då. Som hos oss på Folkhälsomyndigheten, där vi kör skiftgång för minskad trängsel på jobbet: vissa är inne ena dagen, och övriga en annan.  På det viset håller man även nere trycket i trafiken och liknande.”

Det gäller att hitta en vettig balans, så att inte arbetsplatserna bildligt talat självdör av syrebrist:

”Det är den balansen man måste hitta. Och då behöver man ju träffas ibland”.

Under pandemin har regeringen fått kritik för att undandra sig ansvar, genom att i viss mån gömma sig bakom Tegnell.

Upplever du någon gång att du som enskild tjänsteman fått axla en väl framskjuten roll under coronakrisen?

”Både och. Egentligen axlar jag inte så mycket ansvar, jag har ju en chef över mig. Sedan har vi den politiska nivån, som tar ansvaret på sin nivå. Det har skapats en bild av att jag har ett väldigt stort ansvar, men i praktiken är det inte så.”

Samtidigt har det ”inte varit optimalt” att Anders Tegnell i så hög grad personligen blivit förknippad med hanteringen av coronapandemin säger han:

”Det hade varit bättre med en större fördelning, om andra synts mer. Jag jämför gärna med svininfluensan: ministern var där, jag och andra från myndigheten var där, det speglade ett gemensamt engagemang.”

Collage: Siri Wikander och Anders Tegnell

Läs också: ”Tegnell utbildar Sverige i modernt ledarskap”

Under Chefdagens videosända scenframträdande berättade Anders Tegnell om hur den kritikerstorm av hat och hot i början av pandemin påverkade honom:

”Jag tar inte åt mig så mycket av sådant där. Men när de gick på min familj, då gick vi till polisen.”

När Anders Tegnells chef, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, röt ifrån offentligt vände opinionen:

”Det kom så mycket blommor och tårtor att det knappt fick plats på myndigheten.”

Anders Tegnell har själv inte drabbats av covid 19-viruset, vad han vet, och inte heller testat sig då han inte sett något behov. Han säger sig inte vara rädd för att smittas:

”Nej, för jag har varit på ställen som är så mycket värre, som under ebolaepidemin -95 (då Anders Tegnell arbetade med att bekämpa ebolasmittan i Kongo). Jag litar också mycket på den kunskap som går att läsa sig till. Det är mycket farligare att gå över ett övergångsställe i stan.”

Anders Tegnell är pendlare, och reser ett par-tre dagar i veckan mellan hemmet i Linköpingstrakten och jobbet på Folkhälsomyndigheten i Solna. Pendlingsresorna är för honom ett sätt att hantera stress och det medietryck som riktas mot honom:

”Jag tar tåget hem till Linköping. Det är ett tydligt avbrott mellan jobb och fritid. En slags barriär”, säger Tegnell.

Kan du sova på nätterna även nu under pandemin?

”Ja, jag sover bra.”

En hel del beundrarpost har det blivit sedan han gick från närmast fullständig anonymitet till en av Sveriges allra mest kända människor i och med utbrottet av pandemin.

Hur många beundrarbrev får du?

”Jag har inte räknat efter, men under en lång period kom det säkert 20 till 30 sådana mejl per dag. Nu får jag kanske tre till fyra.”

Framtiden?

”Det här är en sjukdom som är oberäknelig. Det är svårt att veta vad som rätt eller fel, då den sprids så ojämnt. Men jag tror fortfarande att vi kan hålla smittan på en hanterbar nivå i Sverige. Den ökning vi nu vi ser är ändå måttlig, de som drabbas är mellan 20 och 40, 50 år, människor som extremt sällan blir sjuka. Vi kommer att få leva på den här nivån under ett antal månader. Men covid-19 som sjukdom kommer att finnas kvar under många år.”

Kvinna som jobbar hemifrån samt bild på statsepidemiolog Anders Tegnell (collage)

Läs också: Anders Tegnell: ”Fortsätt jobba hemma i höst”

Relaterade artiklar

Foto på en bekymrad man som lutar sig mot en vägg.
Ledarskap

”Jag sa upp personal och blev dödshotad”

Skulle du våga behålla den medarbetare som kom sist in, om du tvingas till nedskärningar? Mikael gjorde det och blev hotad till livet.

Carolina Åberg, HR director på Nordax, laborerar fram nya arbetssätt för hösten. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Risk att bli som gigare – i stället för kollegor"

Följ noga vad som händer när höstens nya arbetssätt laboreras fram. Det finns många möjligheter, men också risker med en ökad andel distansarbete, säger
Carolina Åberg på Nordax.

anonymamagdalena
Ledarskap

Anonyma chefen: ”Som enhetschef är jag en slasktratt”

Stora arbetsgrupper är ett gissel för många chefer inom vård och omsorg. Som "Magdalena". Om hon fått välja hade hennes arbetsgrupp varit hälften så stor som den är. Nu tvingas hon i stället ta till nödlösningar och genvägar för att hinna med sitt jobb.
Person som jobbar på distans som slutar på sitt jobb
Karriär

5 tecken på att din distansarbetare vill sluta

På distans är det som chef ännu svårare att uppfatta signaler på missnöje hos dina medarbetare. Här är fem tecken på att uppsägningen inte är långt borta.
Helya Riazat, rektor på Järvaskolan, är Framtidens kvinnliga ledare
Ledarskap

Helya Riazat är Framtidens kvinnliga ledare 2021

Järvaskolans rektor Helya Riazat har utsetts till Framtidens kvinnliga ledare 2021 av fackförbundet Ledarna.

Anna Borg, vd Vattenfall
Ledarskap

Anna Borg – vd med huvudroll i svensk energiförsörjning

När Vita Huset och Joe Biden nyligen kallade världsledare till klimatkonferens var Vattenfalls vd Anna Borg Sveriges representant, inte Stefan Löfven.

Håkan Bergsten, kommunchef i Flen, ser hur bland annat ledarskap och delaktighet har stärkts.
Annonssamarbete Chef + Winningtemp

Kommunchefens metod för bättre ledarskap

Mätbart bättre ledarskap, arbetsglädje, arbetssituation, engagemang och delaktighet. Här är receptet från Flens kommun.

underso%cc%88kningen-nr-5-webb_rityta-1
Digital utveckling

Var tredje chef utsatt för it-brott det senaste året

En tredjedel av Sveriges chefer har drabbats av digital brottslighet det senaste året, visar Chefs undersökning. Samtidigt har risken för digitala säkerhetsproblem ökat under pandemin.