Anders Tegnell och Cissi Elwin på Chefdagen 2020
Foto Karina Ljungdahl

Anders Tegnell: ”Okej att jobba på kontoren – men med förnuft”

Anders Tegnell i stor intervju med Cissi Elwin på Chefdagen om beundrarbreven, varför han inte coronatestat sig och om att det är okej att åter jobba från kontoret – bara man gör det med förnuft

Han vet inte om han har antikroppar eftersom han inte har testat sig för covid-19. Samtidigt har han ett glädjande budskap till alla som är trötta på distansarbete: Det är okej att vara på kontoret, så länge alla inte är där på samma gång. Det sa Anders Tegnell i en intervju med Cissi Elwin på scenen på Chefdagen.

Det har gått ett halvår sedan Sverige till stora delar stängde ner på grund av corona. Ändå vägrar smittan att ge med sig, och i en majoritet av de svenska regionerna ökar nu smittspridningen. Alla distansarbetare som räknat med en snar återgång till kontor och ordinarie arbetsplatser, får sannolikt bereda sig på ytterligare veckor och månader av hemifrån-jobbande.

Hur ska Sveriges chefer i längden lyckas upprätthålla motivationen bland medarbetarna?

”Jag tror att man behöver hitta nya flexibla lösningar”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i samband med Chefdagen som gick av stapeln på torsdagen.

”Man behöver inse att människor kan komma in till jobbet då och då. Som hos oss på Folkhälsomyndigheten, där vi kör skiftgång för minskad trängsel på jobbet: vissa är inne ena dagen, och övriga en annan.  På det viset håller man även nere trycket i trafiken och liknande.”

Det gäller att hitta en vettig balans, så att inte arbetsplatserna bildligt talat självdör av syrebrist:

”Det är den balansen man måste hitta. Och då behöver man ju träffas ibland”.

Under pandemin har regeringen fått kritik för att undandra sig ansvar, genom att i viss mån gömma sig bakom Tegnell.

Upplever du någon gång att du som enskild tjänsteman fått axla en väl framskjuten roll under coronakrisen?

”Både och. Egentligen axlar jag inte så mycket ansvar, jag har ju en chef över mig. Sedan har vi den politiska nivån, som tar ansvaret på sin nivå. Det har skapats en bild av att jag har ett väldigt stort ansvar, men i praktiken är det inte så.”

Samtidigt har det ”inte varit optimalt” att Anders Tegnell i så hög grad personligen blivit förknippad med hanteringen av coronapandemin säger han:

”Det hade varit bättre med en större fördelning, om andra synts mer. Jag jämför gärna med svininfluensan: ministern var där, jag och andra från myndigheten var där, det speglade ett gemensamt engagemang.”

Collage: Siri Wikander och Anders Tegnell

Läs också: ”Tegnell utbildar Sverige i modernt ledarskap”

Under Chefdagens videosända scenframträdande berättade Anders Tegnell om hur den kritikerstorm av hat och hot i början av pandemin påverkade honom:

”Jag tar inte åt mig så mycket av sådant där. Men när de gick på min familj, då gick vi till polisen.”

När Anders Tegnells chef, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, röt ifrån offentligt vände opinionen:

”Det kom så mycket blommor och tårtor att det knappt fick plats på myndigheten.”

Anders Tegnell har själv inte drabbats av covid 19-viruset, vad han vet, och inte heller testat sig då han inte sett något behov. Han säger sig inte vara rädd för att smittas:

”Nej, för jag har varit på ställen som är så mycket värre, som under ebolaepidemin -95 (då Anders Tegnell arbetade med att bekämpa ebolasmittan i Kongo). Jag litar också mycket på den kunskap som går att läsa sig till. Det är mycket farligare att gå över ett övergångsställe i stan.”

Anders Tegnell är pendlare, och reser ett par-tre dagar i veckan mellan hemmet i Linköpingstrakten och jobbet på Folkhälsomyndigheten i Solna. Pendlingsresorna är för honom ett sätt att hantera stress och det medietryck som riktas mot honom:

”Jag tar tåget hem till Linköping. Det är ett tydligt avbrott mellan jobb och fritid. En slags barriär”, säger Tegnell.

Kan du sova på nätterna även nu under pandemin?

”Ja, jag sover bra.”

En hel del beundrarpost har det blivit sedan han gick från närmast fullständig anonymitet till en av Sveriges allra mest kända människor i och med utbrottet av pandemin.

Hur många beundrarbrev får du?

”Jag har inte räknat efter, men under en lång period kom det säkert 20 till 30 sådana mejl per dag. Nu får jag kanske tre till fyra.”

Framtiden?

”Det här är en sjukdom som är oberäknelig. Det är svårt att veta vad som rätt eller fel, då den sprids så ojämnt. Men jag tror fortfarande att vi kan hålla smittan på en hanterbar nivå i Sverige. Den ökning vi nu vi ser är ändå måttlig, de som drabbas är mellan 20 och 40, 50 år, människor som extremt sällan blir sjuka. Vi kommer att få leva på den här nivån under ett antal månader. Men covid-19 som sjukdom kommer att finnas kvar under många år.”

Kvinna som jobbar hemifrån samt bild på statsepidemiolog Anders Tegnell (collage)

Läs också: Anders Tegnell: ”Fortsätt jobba hemma i höst”

Relaterade artiklar

davos-sajt_intervjuperson
Ledarskap

Fem lärdomar från ledarskapseliten

Nu är Världsekonomiskt forum igång, den årliga internationella konferensen där ledarskapseliten sätter agendan. Här är lärdomarna du kan ta med dig som chef.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Till vänster: en övervakningskamera och ett folkhav. Till höger: En kvinna på ett kontor med munskydd på sig.
Ledarskap

Hybridbråk och metavärldar – här är ditt chefsår 2022

Nytt år, nya utmaningar i ditt ledarskap. Vad behöver du ta tag i 2022? En hel del, visar det sig i Chefs framtidsspaning. Men misströsta inte – det här kan bli riktigt spännande!

En kvinna i gul kavaj sitter framför en laptop i soffan och gäspar.
Ledarskap

Trendspaning: Snart dags för avatarer på morgonmötena

Avatarer på de digitala mötena och initiativ som för människor samman – det är några av de trender vi ser inför det kommande året. 

Fyrverkerier mot en mörk himmel.
Ledarskap

Topplistan: De 10 mest lästa artiklarna på chef.se 2021

Kan du ha missat några av guldkornen på chef.se? Spana in vår lista på årets mest lästa artiklar på sajten.

Annemarie Gardshol står utomhus en vinterdag.
Ledarskap

PostNords koncernchef: ”Det fanns en enorm revanschlystnad”

Jätteförluster, rekordlågt förtroende och oro internt. Annemarie Gardshol, koncernchef på PostNord, tog till en diamantformad ledarskapsmetod för att vända det tuffa läget.”Jag möttes av en enorm revanschlystnad i organisationen när jag började”, berättar hon i podden Chef Dilemma.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
En ung kvinna står med armarna i kors framför en grupp med kollegor.
Ledarskap

”Dagens unga vill leda sig själva”

I boken Aktivt självledarskap utmanar ledarskapsexperten och organisationskonsulten Anna Tufvesson läsaren till självinsikt. Det, menar hon, är grundbulten i självledarskapet.