fikapaus

”Tårta varje dag – hur får jag bort sötsakerna som chef?”

Bullfaten och tårtorna slukas på arbetsplatsen. Går det att som nytillträdd chef bryta den fikatraditionen – utan att bli impopulär? Experten ger svar.

FRÅGA: Som relativt nytillträdd chef över en avdelning med cirka 25 medarbetare förvånas jag över den utbredda fikakulturen på arbetsplatsen.

Var och varannan dag bullas det upp med tårtor, kakor, godis och annat sött. Alltid är det någon eller något som ska firas. Traditionen går långt tillbaka i tiden. Det är –
nästan som en tävling om vem som kan bjuda finast och mest. Speciellt hälsosamt är det väl inte.

Själv är jag hjärtligt trött på tårta, men känner mig ofta tvungen att ta en bit ändå. Till saken hör att flera av medarbetarna är överviktiga.

Hur kan jag på ett snyggt sätt bryta fikatraditionen och få medarbetarna att dra ner på sötsakerna, utan att framstå som glädjedödare och tråkmåns?

/Inget hälsofreak

SVAR: Det låter som att det är en kulturfråga att bryta fikatraditionen, och det kräver en del insikter och förberedelser innan du börjar skapa förändring.

Några frågor som du kan ställa dig själv är:

1) Vad är det jag inte gillar i den här situationen?

2) Varför gillar jag det inte, och vad skapar det för konsekvenser som jag inte gillar? Du nämnde att du själv inte gillar att fika samt att denna tradition skapar än mer övervikt hos medarbetarna. Vad mer?

3) I den bästa av världar, hur skulle du vilja ha det? Vilken fikatradition vill du vara med och bygga?

4) Vad är du beredd att göra för att skapa detta?

Läs också: Chef vittnar: ”Hjälp! Känner mig som en bluff!”

Som alla förändringar där vi vill påverka andra i den riktning vi vill, behöver vi förstå konsten att influera, mer än att bara uttrycka våra åsikter.

Vad skulle du vilja att dina medarbetare förstår i den här situationen? Kanske svar på frågorna, vad som skapar hållbar hälsa, vad det innebär att äta rätt kopplat till välmående?

Så kanske du kan fundera på hur du själv kan inspirera andra, med dina egna vanor. Självklart behöver du inte äta av fikat bara för att du sitter med. Visa att man kan tacka nej och ändå vara med i gemenskapen. Fundera på att bjuda in en inspirerande talare som kan prata om mat och hälsa och skapa en rolig utmaning på jobbet omkring detta tema.

Om du är intresserad att bryta en trend som inte är så hälsosam behöver det få ta tid, uppenbarligen har fikatraditionen en lång tradition.

/Eva Forsberg Schinkler, beteendemedicinare, folkhälsovetare och sjuksköterska

Relaterade artiklar

hungrigmedarbetare1
Arbetsmiljö

”Hur hanterar jag medarbetare som går på diet?”

Mina medarbetare blir omotiverade och gnälliga när de är hungriga - vad kan jag göra?, frågar en läsare. Chefs expert Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare, svarar.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
hosthost
Experterna

Eva Forsberg Schinkler: 5 tips för att boosta immunförsvaret

Förkylningstider. Men hur gör du bäst för att skydda dig? Här är hälsoexpertens 5 bästa råd för ett bra immunförsvar.
cubicle_office
Experterna

Experten: 6 enkla friskvårdssatsningar på kontoret

Chefs hälsoexpert ger sina bästa tips på hur du kickstartar hösten med en friskvårdssatsning för dina medarbetare.
nishteman-hosseini
Experterna

Så kan du bota talarfobin

Att säga upp sig framstår näst intill som den enda lösningen för chefen med fobi för att hålla tal. Psykologen tipsar om andra vägar ut.
huvudvark
Arbetsmiljö

”Vad kan jag göra åt stresshuvudvärken?”

Chefen Sanna tampas med en situation som tyvärr många kan känna igen sig i: ”Jag känner ofta att jag inte riktigt räcker till. För att orka bättre har jag börjat träna mer och det har hjälpt lite grann, men det senaste halvåret har jag allt oftare ont i huvudet.” Läs expertens svar!
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
office-space
Experterna

Experten: Så tar du dig bort från ett jobb du ogillar

Ulf har hamnat fel. Han trivs varken med kollegerna eller arbetsuppgifterna. Hur tar han sig ut situationen? Chefs expert svarar.