Chef vittnar: ”Hjälp! Känner mig som en bluff”

En förskolechef har vänt sig till Experterna för att han känner sig som en bluff. Nu får han hjälp med det psykologerna kallar för bluffsyndrom.

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

FRÅGA:

Jag tillhör en av de som ständigt tror att de är en bluff. Att vilken dag som helst kommer någon att genomskåda mig och fatta att jag fått en befattning långt över min kompetens.

Men det är helt orimligt att vara så här nervös i sin roll, det är inte första gången som jag är chef utan det här är min andra befattning som första chef på en förskola. Om jag kunde känna mig bara lite tryggare skulle jag kunna fokusera mer på jobbet och må oändligt mycket bättre.

Vad ska jag göra?

/Hassan

SVAR:

Jag känner väl igen det du beskriver och jag tror att vi är många som någon gång haft den upplevelsen.

Det finns till och med ett namn för detta fenomen, ”imposter syndrome” eller så kallat bluffsyndrom som studerats och forskats på. Lustigt nog drabbar bluffsyndrom i större utsträckning högpresterande människor som tenderar att tro att de inte är kompetenta och att andra övervärderar deras förmåga.

Det är vanligt att tillskriva sina prestationer tur eller ”bra tajmning” och arbeta än hårdare och flitigare för att inte bli påkommen som ”bluff”, det vill säga en tendens att överkompensera.

Jag tror att det är viktigt att göra precis det du själv säger, fokusera mer på jobbet och uppgiften du står inför. Man kan kalla det för att ta roll i en given situation för att lösa en uppgift mot ett givet mål.

På så sätt handlar det mer om arbetet och om den roll du tar och inte så mycket om dig som individ eller person. Som chef är du synlig, föremål för utvärdering och därmed mer utsatt.

Det är naturligt att vilja bli omtyckt och uppskattad av sin omgivning, tveka inte att bolla med en klok kollega. Ibland blir vi tryggare och lugnare i oss själva när vi vet att även de mest kompetenta människorna omkring oss som vi ser upp till tvekar ibland.

/Nishteman Hosseini Leg psykolog, organisationskonsult

Det här är ett utdrag från nummer 9/2017. Läs hela artikeln som prenumerant och få även:

  • Tidningen Chef – direkt hem i din brevlåda.
  • Tillgång till Chef Premium, en låst tjänst på Chef.se med vårt unika ledarskapstest, verktyg, avtal och mallar.
  • Metodbanken: Smarta genvägar för alla chefer – 300 användbara metoder, modeller och guider.

Erbjudande: Prova på tre nummer av Chef + Chef Premium för endast 199 kr!

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden