bluff

Chef vittnar: ”Hjälp! Känner mig som en bluff”

En förskolechef har vänt sig till Experterna för att han känner sig som en bluff. Nu får han hjälp med det psykologerna kallar för bluffsyndrom.

FRÅGA:

Jag tillhör en av de som ständigt tror att de är en bluff. Att vilken dag som helst kommer någon att genomskåda mig och fatta att jag fått en befattning långt över min kompetens.

Men det är helt orimligt att vara så här nervös i sin roll, det är inte första gången som jag är chef utan det här är min andra befattning som första chef på en förskola. Om jag kunde känna mig bara lite tryggare skulle jag kunna fokusera mer på jobbet och må oändligt mycket bättre.

Vad ska jag göra?

/Hassan

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

SVAR:

Jag känner väl igen det du beskriver och jag tror att vi är många som någon gång haft den upplevelsen.

Det finns till och med ett namn för detta fenomen, ”imposter syndrome” eller så kallat bluffsyndrom som studerats och forskats på. Lustigt nog drabbar bluffsyndrom i större utsträckning högpresterande människor som tenderar att tro att de inte är kompetenta och att andra övervärderar deras förmåga.

Det är vanligt att tillskriva sina prestationer tur eller ”bra tajmning” och arbeta än hårdare och flitigare för att inte bli påkommen som ”bluff”, det vill säga en tendens att överkompensera.

Jag tror att det är viktigt att göra precis det du själv säger, fokusera mer på jobbet och uppgiften du står inför. Man kan kalla det för att ta roll i en given situation för att lösa en uppgift mot ett givet mål.

På så sätt handlar det mer om arbetet och om den roll du tar och inte så mycket om dig som individ eller person. Som chef är du synlig, föremål för utvärdering och därmed mer utsatt.

Det är naturligt att vilja bli omtyckt och uppskattad av sin omgivning, tveka inte att bolla med en klok kollega. Ibland blir vi tryggare och lugnare i oss själva när vi vet att även de mest kompetenta människorna omkring oss som vi ser upp till tvekar ibland.

/Nishteman Hosseini Leg psykolog, organisationskonsult

Det här är ett utdrag från nummer 9/2017. Läs hela artikeln som prenumerant och få även:

  • Tidningen Chef – direkt hem i din brevlåda.
  • Tillgång till Chef Premium, en låst tjänst på Chef.se med vårt unika ledarskapstest, verktyg, avtal och mallar.
  • Metodbanken: Smarta genvägar för alla chefer – 300 användbara metoder, modeller och guider.

Erbjudande: Prova på tre nummer av Chef + Chef Premium för endast 199 kr!

Relaterade artiklar

expert-2
Experterna

Expert: Hantera konflikter med chefer

P-O är ordförande i en förening. Nu tvingas han samarbeta med två ledare som inte delar hans syn på ledarskap. Chefs expert ger svar hur han ska hantera problemet. 
lowina-lundstrom_webb
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Utbildningen gav en enorm skjuts”

Nya kunskaper kan leda långt. I Lowina Lundströms fall både till toppjobb och ut i Europa. Men samtidigt som hon började plugga ställdes jobbtillvaron på ända. Executive MBA-studierna blev räddningen. ”Det var ett lyckokast! Jag kunde använda all kompetens från programmet i omvandlingen vi gjorde i bolaget.”
josea
Experterna

3 tips: Så bygger du nätverk – på jobbet

Att som chef bygga nätverk är viktigt. Men hur gör man utan att kliva en högre chef på tårna? Chefs ledarskapsexpert ger 3 tips.
adasdasaa
Experterna

”Hög lön – eller ta drömjobbet?”

Hög lön eller ta drömjobbet – med betydligt lägre lön? Det dilemmat står chefen Pierre inför, som nu får hjälp av Chefs expert.

harskare
Experterna

”Min medarbetare undergräver min auktoritet”

Chefen Susanne känner sig tillplattad av en av sina medarbetare. Hon undrar hur hon ska hantera härskartekniker. Läs expertens svar!
fikapaus
Experterna

”Hur får jag bort sötsakerna på mitt jobb?”

Bullfaten och tårtorna slukas på arbetsplatsen. Går det att som nytillträdd chef bryta den fikatraditionen – utan att bli impopulär? Experten ger svar.

Svenske Jonas Prising leder världsföretaget Manpower Group.
Annonssamarbete Chef + Experis

”Chefens roll är att förstå förändringarna”

Framtiden är redan här. Nu behöver chefer och ledare lära sig hur de ska förstå den och leda i den. ”Vi behöver en kunskapsrevolution”, säger toppchefen Jonas Prising, global vd för Manpower Group.
splittrad
Experterna

"Anställd driver eget – och är splittrad"

En anställd som – förutom sitt ordinarie jobb – driver enskild firma är inte ovanligt. Men vad gör en chef när personen blir splittrad av det? Nu svarar Chefs expert, stjärnadvokaten Fredrik Dahl, på frågan.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden