”Måste jag återanställa en sparkad medarbetare?”

En nysatsning på företaget ger chefen Fredrik ett dilemma. Måste han återanställa en person som tidigare fick gå på grund av arbetsbrist – trots att den inte passade för jobbet? Chefs rättsliga expert ger svar.

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

FRÅGA: En av mina medarbetare sades upp på grund av arbetsbrist. Nu vill företaget satsa igen, och tillsätta en tjänst med samma innehåll. Jag förbereder en platsannons som ska läggas ut för nyanställning.

Egentligen måste jag erbjuda tjänsten till den uppsagda medarbetaren, då personen i fråga har förtur. Men det vill jag inte. För jag tyckte inte att medarbetaren höll måttet. Vad gäller?

/Peter

SVAR: Som jag förstår det ska ni tillsätta en ny befattning med liknande arbetsuppgifter och jag förstår av din fråga att den uppsagda medarbetaren uppfyller de grundläggande kraven för att enligt lag ha företrädesrätt till den nya befattningen (det vill säga den anställde har varit anställd i tolv månader vid uppsägningstidens slut, och har tillräckliga kvalifikationer för befattnin-gen, samt att företrädesrätts-perioden – som är nio månader efter uppsägnings-tidens utgång – inte har löpt ut).

Att den anställde inte hållit måttet kan påverka företrädes-rätten men det krävs då att prestationen varit så dålig att ni i princip hade kunnat säga upp den anställde på grund av personliga skäl.

Det du kan göra är att säkerställa att den anställde verkligen anmält anspråk på företrädesrätt. Företrädesrätten gäller nämligen inte om inte anspråk har anmälts eftersom det ansetts för administrativt tungrott för arbetsgivaren att fråga anställda som kanske inte ens är intresserade av att komma tillbaka.

 

Företrädesrätten gäller bara i den verksamhet som den anställde tidigare arbetade i omedelbart innan uppsägningen. Om det är möjligt att anställa i en annan del av verksamheten kan den anställde inte göra gällande sin företrädesrätt. 

Tidsmässigt är företrädesrätten begränsad till uppsägningstiden och de följande nio månaderna.

Ett alternativ är därför att avvakta med att anställa någon till dess att företrädesrätten löpt ut.

/Fredrik Dahl, Arbetsrättsadvokat

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden