tranadep

Studie slår fast: Därför är träning slagkraftigt – mot depression

En omfattande brittisk studie slår nu fast: Träning ger goda resultat för att behandla och förebygga depression. 

När Chef hösten 2018 undersökte hälsan bland Sveriges chefer kom det fram att hela 7 av 10 mår psykiskt dåligt – vilket påverkar deras jobb. Främst var det ohanterlig stress och sömnstörningar som var orsakerna till måendet.

”Psykisk ohälsa där stress är den bakomliggande motorn har blivit den främsta orsaken till sjukskrivning bland män och kvinnor. Och vi ser ingen avmattning av själva problemet.”, sa Giorgio Grossi på Stressmottagningen vid Karolinska sjukhuset.

stress-12

Läs också: Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

Nu har brittiska forskare undersökt vilken effekt som träning har för att förebygga och behandla depression. Och i den stora studie som publicerats, där hela 600 000 deltagare deltog, slås det fast att träning är en väldigt slagkraftig metod, skriver SvD.

”Att man nu kunde man fastslå att träning inte bara minskar symtomen under pågående depression, utan att det faktiskt skyddar en frisk person från att återinsjukna i depression, stärker folkhälsorekommendationen att man ska träna för att undvika ny psykisk ohälsa när man haft det tidigare”, säger Lina Martinsson, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till tidningen.

trakig

Läs också: 5 krav för att må psykiskt bra på jobbet

Enligt Martinsson finns det en stor risk att en person som är drabbad av depression blir isolerad hemma i sitt sjukdomstillstånd. Om kroppen är fysiskt frisk kan träning göra att hjärnan tar del av positiva hälsoeffekter. Dock medger hon att den stora utmaningen är att personer, som på grund av depressionen tappar initiativförmåga och att träning som behandlingsmetod inte har den status den förtjänar bland sjukvårdspersonal.

”Även folk som är friska har svårt att få upp frekvensen på träningen. Nu har vi ytterligare en studie som säger det här, men vi måste fråga oss hur vi ska vi få det att bli verklighet i sjuka personers liv”, säger Lina Martinsson.

hogpresterare-2

Läs också: Så hindrar du medarbetarna – från att gå in i väggen

Relaterade artiklar

sjuktalen
Hälsa

Massiv satsning i Tranås fick ner sjuktalen snabbt

Höjd trivsel, lägre sjuktal och mängder av sparade skattekronor.

Helene Leitner Larsson på Inhouse. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + Inhouse

Lär dig säkra de bästa kollegorna – med onboarding

Håll undan konkurrenterna. Landa talangerna. Lotsa nya medarbetare rätt. Chefer som kan onboarding får ett övertag i dragkampen om de bästa nya kollegorna.
lopning-3
Hälsa

Här är knepet för att orka springa – långt: ”Belys tröttheten"

Är du en av de många chefer som gillar löpträning? Forskning visar att det finns ett knep för att övervinna tröttheten och fortsätta springa – trots att kroppen strejkar. 
touren
Hälsa

Kör Tour de France – medan de jobbar

”Att cykla medan man jobbar har blivit en vana”

friskvard-3
Arbetsmiljö

Forskning bekräftar: Så mycket ger friskvården på jobbet

Brist på tid och pengar är det främsta hindret för friskvårds­satsningar på jobbet, svarar Sveriges chefer i Chefs undersökning. Samtidigt visar forskning att varje satsad friskvårdskrona ger minst 1,50 tillbaka. Men hur gör man då?
minskadstress
Hälsa

Forskning: Minskad stress ökar känslan av ungdomlighet

Har du tydliga rutiner och kontroll över ditt schema? Då är du troligen mindre stressad – vilket i sin tur kan öka känslan av ungdomlighet, visar ny forskning.
Bygg en hållbar chefskarriär. Anki Udd på Ledarna vet hur du gör. Foto: Robert Haecks
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Hur länge håller du som chef?

Är du fortfarande chef om 10 år? Svaret finns till stor del i din arbetssituation idag.
Anki Udd på Ledarna ger nödvändiga råd för en hållbar chefskarriär.

stressad-jobbet
Hälsa

Varannan svensk: Jag är för stressad på jobbet – varje vecka

Sveriges arbetsgivare har en stor utmatning i att förebygga negativ stress, visar en ny undersökning.