Dejligt! Nu inför Köpenhamn fyradagarsvecka

Danska trenden är tydlig – kommun efter kommun inför fyradagarsvecka. Nu har turen kommit till Köpenhamn.

Arbetsmiljö
Publicerad

1 april blev det så dags.

Då började medarbetare på fjorton arbetsplatser vid sex av Köpenhamns kommuns förvaltningar jobba fyradagarsveckor; fyra dagar förvärv, tre dagar ledigt.

Ett experiment som pågår fram till årsskiftet. Därefter kan försöket bli permanent, berättar Dagens Nyheter.

Liknande satsningar inom det danska näringslivet har gjorts under lång tid, enligt Janne Gleerup, arbetslivsforskare vid Roskilde universitet.

Det som är nytt är att de offentliga arbetsplatserna nu har börjat följa efter.

”Inom stora välfärdsområden har det länge varit svårt att rekrytera nya medarbetare. Jag tror det är en av anledningarna till att arbetsgivarna blivit mer intresserade av större flexibilitet i arbetstiderna”, säger Janne Gleerup till DN.

Chef har tidigare berättat om Skövde kommun, där undersköterskor får kortare arbetsvecka när de jobbar mer helg och kväll. Resultat? Minskad sjukfrånvaro.

Även väskföretaget Sandqvist har permanentat kortare arbetstid – där medarbetarna får välja om de vill arbeta fyra dagar i veckan, eller sex timmar om dagen fem dagar i veckan.

När Chef nyligen genomförde en undersökning bland cirka 1 200 chefer, svarade en stor majoritet att det är dags att se över arbetstidens längd.

Frågan blev dessutom partipolitisk i januari i år, när svenska Socialdemokraterna lovade att gå till val 2026 på en lagstiftning om arbetstidsförkortning i Sverige.

”Jag tror att många upplever arbetslivet som väldigt pressat och intensifierat.”

I Köpenhamns kommun lanserades idén om fyradagarsvecka redan förra året. Alla partier röstade för.

Förutom att motverka stress bland de anställda, är syftet med fyradagarsvecka att göra kommunen mer attraktiv som arbetsgivare, skriver DN om det danska tilltaget.

”Jag tror att många upplever arbetslivet som väldigt pressat och intensifierat – och att man därför letar efter alternativa upplägg med arbetstider för att få en bättre balans”, säger arbetslivsforskaren Janne Gleerup.

TESTER MED FLEXIBEL ARBETSTID I SVERIGE

-> Ett av de första företagen att testa fyradagarsvecka var apputvecklaren Filimundus som Chef skrivit om flera gånger. 

-> Toyota Center i Bäckebol, Göteborg, har jobbat sextimmarsdagar med full lön i snart 20 år. Bättre lönsamhet, färre sjukskrivningar och högre attraktionskraft som arbetsgivare är några av effekterna. 

-> Östersundshem testade sex timmars arbetsdag under ett och ett halvt år med positiva effekter, enligt en rapport från Mittuniversitetet. Inte minst för bolagets kvinnliga anställda.

-> Telins Rekrytering och Konsult i Kalmar testade sex timmars arbetsdag 2018 och har fortsatt med arbetstidsförkortningen sedan dess. 

-> Operationsavdelningen på Mölndals sjukhus påbörjade ett test 2015 och har sedan 2018 permanentat arbetstidsförkortning. Alla sjuk- och undersköterskor arbetar fem dagar i veckan, sex timmar om dagen. Plus att de har två timmar i veckan avsatta för utvecklings- och utbildningstid. 

-> Socialsekreterarna inom individ- och familjeomsorgen i Ljusdal fick 2018 testa sjutimmarsdagar, med mindre stress, lägre personalomsättning och stora besparingar som resultat. Försöket permanentades. 

-> I Mörbylånga kommun infördes förra hösten 85 procents tjänst med heltidslön för anställda i Degerhamns hemtjänstgrupp till följd av personalbrist, vilket ökade antalet sökande. Det ledde till att grannkommunen Borgholm, som hade samma problem, tog efter konceptet.

-> Socialtjänsten i Värmdö kommun genomför just nu ett försök med fyra dagars arbetsvecka då det varit svårt att såväl nyrekrytera som att få behålla socialsekreterarna. 

-> I Region Värmland ledde dock försöken med förkortad arbetstid till akut brist på sjuksköterskor och mer övertid än normalt, så där stoppades försöket.

-> I höst startar en större svensk forskningsstudie där anställda på ett tiotal privata företag, kommunala bolag och regioner runt om i landet under ett halvår kommer att jobba fyradagarsvecka med full lön. Studien leds av Lena Lid Falkman, forskare vid Handelshögskolan, tillsammans med Karlstads universitet.

Källor: Tidningen Syre, SVT, Computer Sweden, Arbetsvärlden, GP, organisationen 4 Day Week Global.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden