fraga-3

Mise-en-place-metoden: Lär av mästerkockarna och bli en bättre chef

Mästerkockarna kan lära oss ett och annat om ledarskap. Genom att ställa dig själv en enkel fråga varje morgon kan du nå nya höjder av produktivitet.

Hört talas om ”mise-en-place”? Uttrycket, som kan översättas som ”allting på rätt plats” och beskriver den planeringsfas som inleder varje pass i köket, är helt centralt för stjärnkockar. Den legendariske kocken Anthony Bourdain har till och med kallat det för en religion.

Framgångsrika kockar har alltid förstått att planering är den absolut viktigaste ingrediensen i köket: Genom att noggrant gå igenom dagens schema, köksattiraljer och utrustning i förväg undviker man onödiga avbrott och distraktioner under arbetspasset.

Stressade chefer har mycket att lära av stjärnkockarnas metodik, hävdar Ron Friedman i en ny artikel på Harvard Business Reviews sajt.

Receptet är enkelt: Inled inte arbetsdagen med att kolla mejlkorgen, eftersom den får dig att fokusera på vad andra tycker att du borde ägna dig åt.

Starta istället varje arbetsdag med en ”intellektuell mise-en-place”, genom att fråga dig själv: Arbetsdagen är slut och jag lämnar kontoret med en enorm känsla av tillfredställelse. Vad har jag presterat?

Denna snabba övning, menar Friedman, låter dig skilja på de arbetsuppgifter som känns viktiga – och arbetsuppgifter som faktiskt är viktiga. Därefter bör du dela upp dagens tänkta prestation i specifika uppgifter. Ju mer specifik du är, desto bättre.

Genom att följa Ron Friedmans enkla råd kommer du förhoppningsvis kunna inleda dagen med banbrytande gastronomi, istället för att rensa upp gårdagens disk.

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

mobilforbud
Arbetsmiljö

Förslaget: Mobilfria zoner – för att minska stressen

Stress på jobbet gör att varannan person överväger att byta jobb. Det visar en undersökning som föreslår mobilfria zoner och möten för att skapa en bättre arbetsmiljö.
caroline-fjellner-3b
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 nödvändiga frågor att ställa till medarbetare 2018

Ställ de avslöjande frågorna – om och om igen. Och jobba vidare med dem tillsammans. Det är vägen framåt för företag och ledare som vill ha engagerade medarbetare som mår bra och utvecklas. ”Allt fler sätter välmående på agendan”, konstaterar &franklys Caroline Fjellner.
ikea-2
Arbetsmiljö

Ikeas härliga julbonus till medarbetarna

Känner du någon Ikea-anställd? Då kanske du kan vänta dig en extra fin julklapp i år. Lojala medarbetare får nämligen en rejäl bonus lagom till jul.
jesusa
Arbetsmiljö

Jesus 10 största ledarskapsfloppar

Han är en av de mest omtalade cheferna under julen och hans insatser har burit frukt i snart 2 000 år. Men en av tidernas störste ledare ­gjorde också sina klavertramp.
sheryl-2
Arbetsmiljö

5 steg för att hantera sextrakasserier

Hon är en av världens mest hyllade chefer. Nu ryter Sheryl Sandberg, operativ chef på Facebook, ifrån i ett inlägg och har stolpat upp ett program för arbetsgivare vid sextrakasserier på jobbet.

rektorer
Arbetsmiljö

Var tredje rektor hotas – av föräldrar

Genom att vara rektor i Sverige befinner du dig i en utsatt ledarposition. Nu visar en undersökning att mer än var tredje rektor blivit hotad – och det barnens föräldrar som ligger bakom hoten.

MIljöchef Olle Bertilsson, Landstinget Västernorrland
Annonssamarbete Chef + SJ

Saltade räkningar la grunden för miljösuccé

Många blev sura när landstingets politiker beslutade att salta räkningarna för de som väljer flyg eller bil istället för tåg på tjänsteresan. ”Men diskussionerna som uppkom bidrog till förändringen”, berättar miljöchef Olle Bertilsson. Chefer som står kvar, bemöter kritik och tålmodigt förklarar lyckas bäst i omställningar.
ohmy
Arbetsmiljö

Här får medarbetarna extra lön – om de går från jobbet

Antalet stressjukdomar ökar snabbt i Sverige. Det leder till sjukskrivningar och stora kostnader för företag. Därför ger mediebyrån Oh My sina medarbetare extra mycket i lön om de tar promenader – på arbetstid.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden