fraga-3

Mise-en-place-metoden: Lär av mästerkockarna och bli en bättre chef

Mästerkockarna kan lära oss ett och annat om ledarskap. Genom att ställa dig själv en enkel fråga varje morgon kan du nå nya höjder av produktivitet.

Hört talas om ”mise-en-place”? Uttrycket, som kan översättas som ”allting på rätt plats” och beskriver den planeringsfas som inleder varje pass i köket, är helt centralt för stjärnkockar. Den legendariske kocken Anthony Bourdain har till och med kallat det för en religion.

Framgångsrika kockar har alltid förstått att planering är den absolut viktigaste ingrediensen i köket: Genom att noggrant gå igenom dagens schema, köksattiraljer och utrustning i förväg undviker man onödiga avbrott och distraktioner under arbetspasset.

Stressade chefer har mycket att lära av stjärnkockarnas metodik, hävdar Ron Friedman i en ny artikel på Harvard Business Reviews sajt.

Receptet är enkelt: Inled inte arbetsdagen med att kolla mejlkorgen, eftersom den får dig att fokusera på vad andra tycker att du borde ägna dig åt.

Starta istället varje arbetsdag med en ”intellektuell mise-en-place”, genom att fråga dig själv: Arbetsdagen är slut och jag lämnar kontoret med en enorm känsla av tillfredställelse. Vad har jag presterat?

Denna snabba övning, menar Friedman, låter dig skilja på de arbetsuppgifter som känns viktiga – och arbetsuppgifter som faktiskt är viktiga. Därefter bör du dela upp dagens tänkta prestation i specifika uppgifter. Ju mer specifik du är, desto bättre.

Genom att följa Ron Friedmans enkla råd kommer du förhoppningsvis kunna inleda dagen med banbrytande gastronomi, istället för att rensa upp gårdagens disk.

 

Relaterade artiklar

Intervjupersonen framför ett fönster in mot ett kontor.
Arbetsmiljö

Arkitekten: ”Ryktet om kontorets död är överdrivet”

Jonas Falk, arkitekt och partner på byrån Strategisk Arkitektur och expert på kontorsutformning, menar att ryktet om kontorets död är betydligt överdrivet. Här berättar han varför.

Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder alla att skaffa en krockkudde för framtiden.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism

Chefer behöver arbeta mot ålderism, men också undvika att själva drabbas. ”Fortsätt vara nyfiken – och skaffa en krockkudde”, råder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Illustration på en person och två stora händer som ser ut att fånga personen.
Arbetsmiljö

Övervakning vanligare på jobbet – också i Sverige

Ju mer vi jobbar digitalt, desto lättare blir vi att övervaka. En färsk undersökning visar att många globala företag planerar att i ökad utsträckning mäta medarbetarnas välmående, vilket reser frågetecken om metoderna.

Till vänster en av Ericssons byggnader. Till höger Peter Laurin.
Arbetsmiljö

Ericsson-chefen: ”Så blir framtidens kontor hos oss”

Peter Laurin, chef för Ericsson-koncernens affärsområde Managed Services, berättar om kontorens framtida roll i ett av världens största företag.

En grupp personer i en hiss och en bild på Charlotte Forssander.
Arbetsmiljö

Ja, du har rätt att bara anställa fullvaccinerade (så länge du inte diskriminerar)

I onsdags slopades pandemirestriktionerna och det är okej att återvända till kontoret. Vad innebär det för dig som chef och för dina medarbetare? Chef frågade arbetsrättsexperten Charlotte Forssander, advokat på Forssander Sonander Advokat AB.

Illustration.
Arbetsmiljö

Efter slopade restriktioner: Bara hälften vill ha det som före pandemin

Sveriges chefer är säkra på sin sak: Allt blir annorlunda efter pandemin. Att infinna sig på kontoret fem dagar i veckan är det inte längre tal om, visar Chefs undersökning. ”Det blir ett helt nytt sätt att tänka”, säger Jeanette Hjortsberg, divisionschef inom Region Dalarna som nu även låter läkarna jobba på distans.

Ansvaret för hur hybridarbetet ska ta form får inte landa på enskilda chefer utan är ett ledningsansvar, menar arbetsplatsstrategen Karin Ståhl på GoToWork. Foto: Magnus Liam Karlsson
Annonssamarbete Chef + GoToWork

5 tips för att lyckas med det nya arbetslivet

Arbetsplatsstrategen Karin Ståhl delar med sig av det viktigaste chefer behöver veta för att lyckas leda i det nya normala efter pandemin.

Siri Wikander.
Arbetsmiljö

Siri Wikander: Sluta toppstyra!

Vi som jobbat på distans under pandemin är nu på väg tillbaka. Men frågan är om vi nu ställer oss rätt frågor. Under sensommaren har jag blivit allt mer orolig för att allt vi lyckats åstadkomma under pandemin varit förgäves, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander.