somna

Snabbkurs: Lär dig sova bättre – på 2 minuter

7 av 10 chefer har sömnproblem – visar en ny undersökning Chef gjort. Trots det har endast fem procent testat KBT-behandling. Här är en snabbkurs på hur du kan sova bättre.

När Chef i nummer 11 undersökte hur Sveriges chefer sover kom det fram att 7 av 10 har sömnproblem. Dessutom till den grad att det påverkar jobbet negativt. Samtidigt är det endast fem procent av deltagarna i Chefs undersökning som har testat KBT-behandling.

Trots att det är en av de få behandlingar som forskningen har visat fungerar. Enligt en australiensisk metastudie somnade  personer med kronisk sömnlöshet, som genomgått KBT-behandling, nästan 20 minuter snabbare, den vakna tiden under natten minskade med en halvtimme och andelen tid i sängen som de sov ökade med tio procent. Enligt en rapport i tidskriften Annals of Internal Medicine.

Men det är väldigt få terapeuter som jobbar med denna typ av behandling i Sverige som dessutom inte är landstingsfinansierad. Det finns dock många arbetsgivare och ibland även försäkringsbolag som betalar för behandlingen.

Bäst vetenskapligt stöd har internetbehandling med coachstöd. Det finns fem till tolv veckors program.

Behandlingen består av:

1) Sömndagbok

För att få reda på hur sömnen ser ut och utifrån det göra relevanta förändringar.

2) Sömnrestriktion

För att få bukt med sömnproblemen kortar man tillfällig ner sömnen och bygger upp ett sömntryck. ”Det är otroligt effektivt och skapar en stor skillnad i livskvalitet och man får också tillbaka sitt självförtroende.”

Läs också: Trendigt med tupplur – på kaféet

3) Skapa goda vanor

ra sig hantera goda vanor. Det handlar om att skapa en god dygnsrytm genom att gå och lägga sig och stiga upp på samma tid. Samt att motionera.

4) Lära sig hantera sin oro

Även de tankar som kommer med sömnlösheten. Man kan även själv testa att störa ett dåligt sömnmönster genom att tillfälligt pröva med sömnrestriktioner. Man kortar då ner sömnen under några nätter. Det man inte ska göra om man sover dåligt är att ta en tupplur eller gå och lägga sig extra tidigt.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

sjuk-2
Hälsa

Här är svenska företaget som skrotar karensdagen

Omodernt. Så resonerade Wise Group kring karsensdagen och har därför bestämt sig för att skrota den för sina 400 medarbetare i Sverige som en förmån.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

stress-12
Hälsa

Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

Det finns bara ett sätt att förebygga psykisk ohälsa när det kommer till utmattningssymptom. Och det går på tvärs mot det alla arbetsgivare gör idag.

helgenjobben
Hälsa

5 tecken på att du inte kan släppa jobbet

Äntligen lite ledighet! Men frågan är hur ledig du egentligen är. Var tredje privatanställd har svårt att släppa jobbet – vilket påverkar deras sömn.
balans-3
Hälsa

9 säkra tecken på att du saknar balans i livet

Ont i kroppen? Stökigt skrivbord? Irriterad på Ica? Här är 9 tecken på att du tappat kontrollen över det berömda livspusslet.
hundpajobbet1
Hållbarhet

Ta med hunden till jobbet – sänker stressen

Hunden kan bli din bästa vän – också på jobbet för att förebygga stress. En ny undersökning blåser liv i idén och får stöd av forskning.
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

springhallbart
Hälsa

Spring smartare – 3 sätt att hålla rätt tempo

Senaste trenden inom löpning är att springa hållbart. Det innebär att du ska hålla rätt tempo för att inte göra slut på syret i kroppen.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden