somna

Snabbkurs: Lär dig sova bättre – på 2 minuter

7 av 10 chefer har sömnproblem – visar en ny undersökning Chef gjort. Trots det har endast fem procent testat KBT-behandling. Här är en snabbkurs på hur du kan sova bättre.

När Chef i nummer 11 undersökte hur Sveriges chefer sover kom det fram att 7 av 10 har sömnproblem. Dessutom till den grad att det påverkar jobbet negativt. Samtidigt är det endast fem procent av deltagarna i Chefs undersökning som har testat KBT-behandling.

Trots att det är en av de få behandlingar som forskningen har visat fungerar. Enligt en australiensisk metastudie somnade  personer med kronisk sömnlöshet, som genomgått KBT-behandling, nästan 20 minuter snabbare, den vakna tiden under natten minskade med en halvtimme och andelen tid i sängen som de sov ökade med tio procent. Enligt en rapport i tidskriften Annals of Internal Medicine.

Men det är väldigt få terapeuter som jobbar med denna typ av behandling i Sverige som dessutom inte är landstingsfinansierad. Det finns dock många arbetsgivare och ibland även försäkringsbolag som betalar för behandlingen.

Bäst vetenskapligt stöd har internetbehandling med coachstöd. Det finns fem till tolv veckors program.

Behandlingen består av:

1) Sömndagbok

För att få reda på hur sömnen ser ut och utifrån det göra relevanta förändringar.

2) Sömnrestriktion

För att få bukt med sömnproblemen kortar man tillfällig ner sömnen och bygger upp ett sömntryck. ”Det är otroligt effektivt och skapar en stor skillnad i livskvalitet och man får också tillbaka sitt självförtroende.”

Läs också: Trendigt med tupplur – på kaféet

3) Skapa goda vanor

ra sig hantera goda vanor. Det handlar om att skapa en god dygnsrytm genom att gå och lägga sig och stiga upp på samma tid. Samt att motionera.

4) Lära sig hantera sin oro

Även de tankar som kommer med sömnlösheten. Man kan även själv testa att störa ett dåligt sömnmönster genom att tillfälligt pröva med sömnrestriktioner. Man kortar då ner sömnen under några nätter. Det man inte ska göra om man sover dåligt är att ta en tupplur eller gå och lägga sig extra tidigt.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

sover-som-en-stock
Hälsa

Sov som en stock – med 20-minutersregeln

Har du svårt att sova? Du är inte ensam! 7 av 10 chefer uppger i Chefs undersökning att de lider av sömnproblem. Här är 6 tips för att få bättre sömn. 
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
traningmimer
Hälsa

De anställda får mer ledigt – om de tränar

Mer semester – om du tränar. Med den moroten hoppades bostadsbolaget Mimer i Västerås minska stressen hos medarbetarna. Nu har hälsosatsningen utvärderats.
traningae1
Hälsa

3 tips: Så fixar chefen en bra träningskultur

Nytt år och nya möjligheter. Men hur gör du dina medarbetare mer aktiva? Chefs hälsoexpert Sofia Grenevall kommer med bästa råd kring jobbträning.
hobbyer
Hälsa

6 skäl: Därför är toppchefer galna i sina hobbyer

Ovanligt många chefer har omfattande fritidsaktiviteter. Nu har forskarna gått till botten med varför de tar sig tid.
snabb
Hälsa

Behöver du dra ner ditt tempo?

I snabba förändringar är det en utmaning för många chefer att behålla energin och lusten och samtidigt driva på. Med Cirkulärt ledarskap vill Frida Lundh stötta dem.
Catrin Viksten, Ersta diakoni
03:02
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Nu maxar jag mitt ledarskapslärande"

Video:

Maxa effekten av ditt lärande – genom att kombinera studier med ditt vanliga jobb. ”Det gör Executive MBA-utbildningen jag går väldigt effektfull”, säger Catrin Viksten, chef på Ersta diakoni.

maten
Hälsa

Studie: Du kan vara vältränad – men ändå ohälsosam

Har du hälsoproblem trots att du springer maraton, åker Vasa­lopp, lyfter vikter och cyklar?
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden