ahhh

Snabbkurs på 2 minuter: Så sover du bättre – i natt

7 av 10 chefer har sömnproblem – visar en undersökning Chef gjort. Trots det har endast fem procent testat KBT-behandling. Här är en snabbkurs på hur du kan sova bättre.

När Chef undersökte hur Sveriges chefer sover kom det fram att 7 av 10 har sömnproblem. Dessutom till den grad att det påverkar jobbet negativt. Samtidigt är det endast fem procent av deltagarna i Chefs undersökning som har testat KBT-behandling.

Trots att det är en av de få behandlingar som forskningen har visat fungerar. Enligt en australiensisk metastudie somnade  personer med kronisk sömnlöshet, som genomgått KBT-behandling, nästan 20 minuter snabbare, den vakna tiden under natten minskade med en halvtimme och andelen tid i sängen som de sov ökade med tio procent. Enligt en rapport i tidskriften Annals of Internal Medicine.

Men det är väldigt få terapeuter som jobbar med denna typ av behandling i Sverige som dessutom inte är landstingsfinansierad. Det finns dock många arbetsgivare och ibland även försäkringsbolag som betalar för behandlingen.

Bäst vetenskapligt stöd har internetbehandling med coachstöd. Det finns fem till tolv veckors program.

Behandlingen består av:

1) Sömndagbok

För att få reda på hur sömnen ser ut och utifrån det göra relevanta förändringar.

2) Sömnrestriktion

För att få bukt med sömnproblemen kortar man tillfällig ner sömnen och bygger upp ett sömntryck. ”Det är otroligt effektivt och skapar en stor skillnad i livskvalitet och man får också tillbaka sitt självförtroende.”

Läs också: Trendigt med tupplur – på kaféet

3) Skapa goda vanor

ra sig hantera goda vanor. Det handlar om att skapa en god dygnsrytm genom att gå och lägga sig och stiga upp på samma tid. Samt att motionera.

4) Lära sig hantera sin oro

Även de tankar som kommer med sömnlösheten. Man kan även själv testa att störa ett dåligt sömnmönster genom att tillfälligt pröva med sömnrestriktioner. Man kortar då ner sömnen under några nätter. Det man inte ska göra om man sover dåligt är att ta en tupplur eller gå och lägga sig extra tidigt.

Relaterade artiklar

Att meditera i 15 minuter kan vara lika positivt som en semesterdag.
Hälsa

Meditera 15 minuter – motsvarar en semesterdag

Redan småstressad över att komma tillbaka till kontoret? Här är tricket som psykologerna menar kan vara lika effektivt för hälsan som att semestra.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Så kopplar du av på riktigt under semestern.
Hälsa

6 steg: Så kopplar du av på semestern – på riktigt

Ibland är det lättare sagt än gjort att koppla av på semestern. Den som har hög arbetsbelastning kan till och med bli mer stressad av att inte vara på jobbet. Följ dessa sex steg för att kunna njuta av semestern till fullo.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.
Arbetsmiljö

Experten: Workcation rör ihop jobb och fritid

Modeordet ”workcation”, eller ”jobbmester” på svenska, är på frammarsch. Men är det en välsignelse eller förbannelse att jobba från poolkanten? Experten svarar.
8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern
Hälsa

8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern

Börjar det gnaga i bakhuvudet när du inte kollat jobbmejlen efter en kvart i solstolen? Följ dessa regler för att koppla av på riktigt.
mobilbero
Hälsa

8 av 10 chefer: Vi kollar jobbmejlen – varje kväll

Stress är ett stort problem i arbetslivet.
stressfri
Hälsa

5 tips: Sluta småmejla – och få en bättre semester

Senaste åren har det blivit enklare att mobilsurfa – även utomlands. Det gör det även enklare att läsa jobbmejlen på semestern – oavsett var du befinner dig. Här är 5 tips för att skapa struktur och därmed vara mer ledig under sommaren.