somna

Snabbkurs: Lär dig sova bättre – på 2 minuter

7 av 10 chefer har sömnproblem – visar en ny undersökning Chef gjort. Trots det har endast fem procent testat KBT-behandling. Här är en snabbkurs på hur du kan sova bättre.

När Chef i nummer 11 undersökte hur Sveriges chefer sover kom det fram att 7 av 10 har sömnproblem. Dessutom till den grad att det påverkar jobbet negativt. Samtidigt är det endast fem procent av deltagarna i Chefs undersökning som har testat KBT-behandling.

Trots att det är en av de få behandlingar som forskningen har visat fungerar. Enligt en australiensisk metastudie somnade  personer med kronisk sömnlöshet, som genomgått KBT-behandling, nästan 20 minuter snabbare, den vakna tiden under natten minskade med en halvtimme och andelen tid i sängen som de sov ökade med tio procent. Enligt en rapport i tidskriften Annals of Internal Medicine.

Men det är väldigt få terapeuter som jobbar med denna typ av behandling i Sverige som dessutom inte är landstingsfinansierad. Det finns dock många arbetsgivare och ibland även försäkringsbolag som betalar för behandlingen.

Bäst vetenskapligt stöd har internetbehandling med coachstöd. Det finns fem till tolv veckors program.

Behandlingen består av:

1) Sömndagbok

För att få reda på hur sömnen ser ut och utifrån det göra relevanta förändringar.

2) Sömnrestriktion

För att få bukt med sömnproblemen kortar man tillfällig ner sömnen och bygger upp ett sömntryck. ”Det är otroligt effektivt och skapar en stor skillnad i livskvalitet och man får också tillbaka sitt självförtroende.”

Läs också: Trendigt med tupplur – på kaféet

3) Skapa goda vanor

ra sig hantera goda vanor. Det handlar om att skapa en god dygnsrytm genom att gå och lägga sig och stiga upp på samma tid. Samt att motionera.

4) Lära sig hantera sin oro

Även de tankar som kommer med sömnlösheten. Man kan även själv testa att störa ett dåligt sömnmönster genom att tillfälligt pröva med sömnrestriktioner. Man kortar då ner sömnen under några nätter. Det man inte ska göra om man sover dåligt är att ta en tupplur eller gå och lägga sig extra tidigt.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

stressaxlar
Hälsa

5 tips: Lyft stressen – från din partners axlar

Med två heltidsarbetande i familjen, ofta båda i chefsposition, bärs det hem en hel del stress och frustration till det som ska vara hemmets lugna vrå.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

nystart1
Hälsa

Forskare i Örebro: Förebygg sjukskrivning – med KBT

Det går att förebygga långa sjukskrivningar med KBT-inriktad träning, menar forskare i Örebro.
hogpresterare-2
Arbetsmiljö

6 råd för att underlätta mellanchefens vardag

Mellanchefer pressas uppifrån och nerifrån. Här är 6 råd för hur du kan minska påfrestningen.
cheferdaligt
Hälsa

Cissi Elwin: Siffrorna skrämmer mig

"Så bra att vi kan prata om stress. MEN fruktansvärt att se hur stressrelaterade besvär bara fortsätter att öka", skriver Cissi Elwin i sin krönika.
trivas
Hälsa

5 krav för att må psykiskt bra på jobbet

Det är när dessa förhållanden vacklar som den psykiska ohälsan ökar. Du behöver följande för att må psykiskt bra på jobbet, enligt psykologen Ulla Risling.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
stresscheif
Arbetsmiljö

Rädd att missa något? Därför är chefer digitalt stressade

Handen på hjärtat – kontrollerar du din mejlkorg eller är det den som kontrollerar dig? I takt med att tekniken underlättar vår vardag breder också den digitala stressen ut sig. Chefer hör till de värst drabbade visar ny forskning.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden