Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Snabbkurs på 2 minuter: Så sover du bättre – i natt

7 av 10 chefer har sömnproblem – visar en undersökning Chef gjort. Trots det har endast fem procent testat KBT-behandling. Här är en snabbkurs på hur du kan sova bättre.

Hälsa
Text: Redaktionen
Publicerad

När Chef undersökte hur Sveriges chefer sover kom det fram att 7 av 10 har sömnproblem. Dessutom till den grad att det påverkar jobbet negativt. Samtidigt är det endast fem procent av deltagarna i Chefs undersökning som har testat KBT-behandling.

Trots att det är en av de få behandlingar som forskningen har visat fungerar. Enligt en australiensisk metastudie somnade  personer med kronisk sömnlöshet, som genomgått KBT-behandling, nästan 20 minuter snabbare, den vakna tiden under natten minskade med en halvtimme och andelen tid i sängen som de sov ökade med tio procent. Enligt en rapport i tidskriften Annals of Internal Medicine.

Men det är väldigt få terapeuter som jobbar med denna typ av behandling i Sverige som dessutom inte är landstingsfinansierad. Det finns dock många arbetsgivare och ibland även försäkringsbolag som betalar för behandlingen.

Bäst vetenskapligt stöd har internetbehandling med coachstöd. Det finns fem till tolv veckors program.

Behandlingen består av:

1) Sömndagbok

För att få reda på hur sömnen ser ut och utifrån det göra relevanta förändringar.

2) Sömnrestriktion

För att få bukt med sömnproblemen kortar man tillfällig ner sömnen och bygger upp ett sömntryck. ”Det är otroligt effektivt och skapar en stor skillnad i livskvalitet och man får också tillbaka sitt självförtroende.”

3) Skapa goda vanor

ra sig hantera goda vanor. Det handlar om att skapa en god dygnsrytm genom att gå och lägga sig och stiga upp på samma tid. Samt att motionera.

4) Lära sig hantera sin oro

Även de tankar som kommer med sömnlösheten. Man kan även själv testa att störa ett dåligt sömnmönster genom att tillfälligt pröva med sömnrestriktioner. Man kortar då ner sömnen under några nätter. Det man inte ska göra om man sover dåligt är att ta en tupplur eller gå och lägga sig extra tidigt.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden