ormen
Illustration: Kristin Lidström

Sex och rykten ger kvinnliga psykopater makt

Catherine Tramell i Basic instinct. Meredith Johnson i Skamgrepp. Alex Forrest i Farlig förbindelse. Filmvärlden är full av kvinnliga psykopater. Men den mesta forskningen kring psykopati är gjord på män. Vad utmärker kvinnliga psykopater och hur hanterar du dem på jobbet?

Karsten var 54 år och jobbade som CFO på ett större företag där han även satt i ledningsgruppen. I samband med att han kom tillbaka efter en ledighet fick han en ny medarbetare – en ung kvinnlig ekonom vid namn Sirpa.

Han blev snabbt förtjust i sin nya medarbetare, som var generös med komplimanger av typen ”du är den bästa chef jag har haft”. Det var roligare att gå till jobbet när hon fanns där, och efterhand började han berätta mer och mer personliga saker om sig själv.

En dag förklarade Sirpa att hon var kär i Karsten, och inte långt därefter hade de sex med varandra.

Dagen efter fick Karsten ett sms från Sirpa där hon bad honom att sluta trakassera henne. Han försökte desperat få tag på henne via telefon för att få reda på vad hon menade, men utan att lyckas. En tid senare blev han inkallad till styrelseordföranden som berättade att Sirpa menade att Karsten sextrakasserat henne.

Sirpa själv var helt förändrad. Från att ha varit varm och skämtsam uppvisade hon nu en kyla och elakhet mot Karsten, förutom när andra personer var närvarande. Då var hon sitt gamla vanliga jag.

En dag fick Karsten veta av sin kollega Peter, som också inlett en sexuell relation med Sirpa, att hon berättat att Karsten hade försökt övertyga henne om att de skulle trixa med siffrorna på företaget med syfte att få Peter sparkad.

Läs också: Giftiga medarbetare påverkar mer än stjärnan

Som bevis för detta visade Peter upp en utskriven mejlslinga mellan Sirpa och Karsten, en konversation som Karsten visste inte hade ägt rum. Det blev droppen som ledde till att han sjukskrev sig under några veckor.

Efter ett tag kröp det fram att en ung tekniker på företaget hade hjälpt Sirpa att konstruera mejlkonversationen. Annars skulle hon berätta för hans flickvän att de hade haft sex med varandra.

Efter en bakgrundskontroll av Sirpa, där det bland annat framkom att hon hade fått sparken från ett tidigare jobb, var måttet rågat och hon köptes ut från företaget.

För Karsten är historien dock inte glömd. Han tycker fortfarande att det som hände är genant och han har blivit mer på sin vakt mot andra människor. Samtidigt kan vissa delar av honom sakna Sirpa. Hon fick honom att känna sig bekräftad, även om hon aldrig var intresserad av honom som person utan bara använde honom för att ta sig framåt i organisationen.

Läs också: Se upp för psykopater på jobbet

Karsten är inte ensam om att råka ut för en kvinnlig medarbetare som manipulerar andra för sin egen vinnings skull. Även om många kanske i första hand ser en man framför sig vid tanken på en psykopat förekommer det kvinnor med psykopatiska drag i arbetslivet.

Enligt Mike Florette och Lisbet Duvringe, som tillsammans skrivit böckerna Kvinnliga psykopater (där exemplet ovan är hämtat) och Psykopater i arbetslivet, är en av de stora skillnaderna mellan manlig och kvinnlig psykopati att kvinnor i högre grad tillämpar så kallade mjuka vägar för att få sin vilja igenom.

Medan männen använder sig av hot eller till och med våld är detta mer ovanligt bland kvinnliga psykopater. I stället faller valet av påtryckningsmedel ofta på sex, inte sällan för att få andra att göra smutsjobbet.

”Män använder sex för att dominera medan kvinnor använder sex för att manipulera”, säger Lisbet Duvringe.

Mike Florette tillägger:

”James Fallon, som är en av världens mest framstående forskare när det gäller psykopati, uttryckte det så här: ’Kvinnliga psykopater använder sex för att de kan erbjuda det på ett annat sätt än vad män kan göra. Om du och jag, Mike, går in på en bar och säger: ”Hej, vi kan erbjuda sex om det är någon som hjälper till att råna en bank”, då skulle baren tömmas.’”

Några av de tydligaste kännetecknen för kvinnliga psykopater är att de är flörtiga och snabbt blir förtroliga med andra. Inte sällan är de yviga i sitt kroppsspråk och gestikulerar vilt med händerna. De har också en god verbal förmåga.

”Kvinnliga psykopater använder något som man kallar för social aggression som handlar om att skapa rykten och använda den typen av press för att manipulera”, säger Lisbet Duvringe.

Däremot är de inte lika skickliga på att uttrycka sig i skrift.

”De kan låta väldigt bra om du sitter ansikte mot ansikte med dem. Då blir du nästan överkörd. Men om du skulle analysera språket i text, då är de direkt usla”, säger Mike Florette och fortsätter:

”En person kan vara väldigt verbal och ta mycket plats, men sedan skicka ett mejl som inte stämmer med det de har sagt, för de har ingen koll på det.”

En speciell mix av karaktärsdrag som kan ställa till problem inom arbetslivet kallas den mörka triaden. Det är en blandning mellan psykopati, narcissism och machiavellism. De psykopatiska dragen utmärks av känslokyla, narcissismen av egenkärlek och machiavellismen av viljan att dupera andra.

Läs också: ”Ska jag anställa mitt ex?”

”De som har höga poäng på alla tre är direkt olämpliga att anställa. Då finns det risk för att de kan uppvisa kriminella eller andra typer av skadliga beteenden, att de luras och så. Men du behöver inte ha full pott för att ändå vara en person som man måste se upp med. Du kan till exempel ha högt på psykopati eller narcissism och lågt på någon av de andra”, säger Mike Florette.

Människor med mörka triaden-egenskaper har ofta en förmåga att framställa sig som attraktiva i omgivningens ögon. Det gör att de lätt tar sig framåt i en organisation och snabbt klättrar i hierarkin.

Psykopati i termer av höga poäng på Robert Hares psykopatiskala, som ofta används för att identifiera psykopater, är relativt ovanligt, speciellt bland kvinnor. Bland männen är uppskattningsvis en till tre procent psykopater medan motsvarande siffra bland kvinnor är en procent. I högre chefsbefattningar tros cirka fyra procent vara psykopater.

Anledningen till att kvinnor i mindre omfattning uppvisar psykopatiska drag har sannolikt till viss del en genetisk förklaring.

”Man pratar om något som heter epigenetik. Män har ju en X- och en Y-kromosom och kvinnor har två X-kromosomer. Och det är X-kromosomen som överför den här psykopatiska genen, den så kallade krigar-genen. Om en psykopatisk kvinna får en son, då kommer X-kromosomen troligtvis att överföras rakt ned så att den här sonen också får psykopatiska drag. Men om det blir en dotter så har hon en X-kromosom till som kan ta över och så att säga skydda kvinnan, vilket gör att hon kanske slipper att få de här anlagen. Det behövs mer forskning där, men det kan vara en förklaring”, säger Mike Florette.

En annan förklaring kan vara att forskningen hittills inte har fokuserat så mycket på kvinnligt psykopatiskt beteende.

”Robert Hares checklista till exempel, den är ju utformad för män. Så när man letar efter kvinnliga psykopater och låter en kvinna fylla i checklistan stämmer det ju inte eftersom de har andra egenskaper och karaktärsdrag, så då kommer det ju heller inte fram”, säger Lisbet Duvringe.

Det bästa sättet att hantera en medarbetare med den här typen av beteende är att noga dokumentera det som händer på arbetsplatsen och vad personen gör sig skyldig till. Kontrollera om det som medarbetaren säger verkligen stämmer.

Var också försiktig med att bjuda på dig själv, även om det kan vara lättare sagt än gjort när någon charmar dig.

En annan strategi kan vara att kommunicera med personen i skrift så mycket som möjligt eftersom psykopaterna tappar mycket av sin manipulativa förmåga när de inte har tillgång till sitt kroppsspråk och det talade ordet.

Som chef är det också viktigt att du tar dina medarbetares varningssignaler på allvar.

”Psykopater kan ha en viss grad av impulskontroll och kan kontrollera sitt beteende när det finns överordnade i närheten för att sedan släppa på det tillsammans med jämställda eller underställda. Därför kanske du själv tror att personen är en toppmedarbetare. Men kommer det någon annan och berättar om grejer som pekar i den här riktningen, då tycker jag att du ska ta det på allvar”, säger Mike Florette.

Missa inget – prenumerera på Chefs nyhetsbrev!

Chefs populära och kostnadsfria nyhetsbrev samlar varje vecka det bästa från Chef.se.

  • Ditt ledarskap: Senaste nyheterna om ledarskap
  • Din karriär: Tips, verktyg och inspiration

Klicka här: Gå med i Chefs nyhetsbrev!

Läs också: Fem sätt att handskas med gnällspikar på jobbet

Relaterade artiklar

linkedingrafik_intervjuperson1
Konflikthantering

Chefs följare: 80 procent har skämts för sin arbetsgivare

Du har din moral. Arbetsplatsen har sin moral. I en drömvärld går dessa ihop och du kan helt ställa dig bakom din chef och arbetsgivares värdegrund samt agerande. Men vad händer när de går i klinch? Extra tufft kan det bli för mellanchefer som kläms mellan sin egen moral och ledningens agerande. ”Det är superjobbigt med skandaler. Då ska man försvara ett fel man själv inte gjort”, säger karriärcoachen Charlotte Hågård.

Psykologen Agnes Mellstrand samt bild på nöjda medarbetare.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 saker alla chefer borde göra – innan stressen blir farlig

Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
ryssland-webb
Konflikthantering

Världsledarnas reaktioner på attacken

Kriget i Europa är ett faktum. Ryssland invaderar Ukraina och det råder osäkerhet i världspolitiken om vad som händer framåt. Reaktionerna från världens tyngsta och mäktigaste ledare är starka och känsloladdade. Läs här hur några av dem uttrycker sig!

Bild på kvinna med gul tröja och som håller i en penna.
Konflikthantering

Anonyma chefen: ”Kritiken var nära att knäcka mig”

I den bästa av världar kan man stå ut med att få kraftig kritik – och se det som ett tillfälle att både stå upp för sig själv och lära sig något. Precis så blev det för Eva-Lena. Hon sågades rejält som nybliven chef, men är nu en ledare vars team folk söker sig till.

Ett gäng personer som sitter runt ett bord och diskuterar med allvarliga ansikten. Pratbubblor med
Konflikthantering

Så hanterar du arga medarbetare

Att behöva fatta tuffa beslut kommer du inte undan som chef, med följden att medarbetare kan bli både ilskna och besvikna. Men hur ska du då kommunicera besluten på ett så bra sätt som möjligt? Här är tre smarta tips från John Friedman, expert på konflikthantering och medgrundare till den ideella organisationen The Center for Understanding in Conflict.

En bekymrad man sitter vid sitt skrivbord och lutar huvudet mot ena handen.
Konflikthantering

”Åh nej! Mejlet hamnade hos helt fel medarbetare”

Vad gör du när du blir irriterad på en medarbetare och behöver lätta på trycket? Markus mejlade en chefskollega. Trodde han… 

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
Jaques i kavaj framför en mur.
Konflikthantering

Chefen på Kumla: ”Vi får svårt att ha kontroll”

Överbeläggning och nya gängbeteenden gör tillvaron inne på Kumlaanstalten mer riskfylld.
”Vi får mer och mer svårt att ha kontroll över våra avdelningar”, säger anstaltschef Jacques Mwepu och ger sin bild av svensk kriminalvård, i det nya avsnittet av Chef Dilemma.