Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Så många av dina kolleger vill göra slut

Håll hårt i dina kompetenta medarbetare. En ny undersökning visar nämligen att en stor andel svenskar går i tankar om att byta jobb eller yrke.

Karriär
Publicerad
FOTO: Gustaf Nilsson/ Unsplash (montage)

Går du i tankar om att byta jobb? Då är du inte ensam. Nu visar en undersökning gjord av Folkuniversitetet att hela 71 procent av personer i åldern 40-55 vill byta yrke eller arbetsgivare. Och det ökar. På bara fyra år har den andelen växt med 10 procentenheter.

Men trots ökningen är det få som faktiskt söker nytt jobb. Endast 13 procent uppger att de just nu tittar sig omkring för en nytändning på annat håll. En förklaring till det kan vara att man inte vet vad man hellre skulle vilja göra, vilket 31 procent uppger.

”Ända sedan vi började med undersökningen har vi sett att många upplever en frustration i sin jobbsituation. Det som sticker ut är att många vill ta sig vidare, men saknar verktyg för att lyckas”, säger Mona Lanneskog, marknadschef på Folkuniversitet.

Ett knep för att komma vidare i karriären som chef är att sätta upp en tydlig karriärplan. Dock uppger knappt hälften (43 procent) att de inte har något tydligt mål med sitt arbetsliv – vilket är allvarligt, enligt Folkuniversitetet marknadschef.

”Livet är för kort för att ha tråkigt på jobbet. Faktum är att det är ganska lätt gjort att sätta upp mål för karriären och göra en plan för hur man når dit. Man behöver lära sig att känna efter, strukturera upp och få syn på mönster. Sen brukar kraften att förändra komma av sig själv”.

Här är de viktigaste faktorerna för att byta jobb:

1) Bra lön och förmåner (45 procent)

2) Inspirerande arbetsuppgifter (42)

3) Trevliga kolleger (26)

4) Att man uppskattas för den man är (19)

Undersökningen gjorde 1-8 augusti. Totalt intervjuade man 1021 kvinnor och män i åldern 40 till 55.

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden