Så fick kommunen sjuktalen att störtdyka

Hr-strateg Tina Bengtsson har på tolv år fått sjukfrånvaron i Torsby kommun att gå från bland de högsta till lägst i landet. Från 8,5 procent 2004 till att 2014 vara nere på endast 3,9 procents sjukfrånvaro.

Hälsa
Publicerad
Tina Bengtsson

Hur har ni gjort?

”Efter att ha följt upp långa sjukskrivningar höll vi chefsutbildningar om Försäkringskassans regler, hur vi ska jobba med ohälsa och hur vi använder företagshälsovården.”

”Sedan har vi jobbat mycket kraftfullt med förebyggande åtgärder. Vi försöker fånga folk innan de blir sjuka.”

På vilket sätt förebygger ni?

”Vi har utnyttjat möjligheten till Försäkringskassans förebyggande sjukpenning. De som visar tidiga signaler på ohälsa erbjuds sex veckors aktiveringskurs, där den röda tråden är förändringsprocesser. Under kursen får de också ett avbrott från jobbet och hinner reflektera över sin tillvaro.”

Vad krävs för att få förebyggande sjukpenning?

”Läkare måste intyga att det finns en risk för sjukskrivning, som sedan Försäkringskassan beslutar om. Ersättningen är densamma som vid sjukskrivning.”

Missa inget – prenumerera på Chefs nyhetsbrev!

Chefs populära och kostnadsfria nyhetsbrev samlar varje vecka det bästa från Chef.se.

  • Ditt ledarskap: Senaste nyheterna om ledarskap
  • Din karriär: Tips, verktyg och inspiration

Klicka här: Gå med i Chefs nyhetsbrev!

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden