Så få svenskar vill jobba i öppet kontorslandskap: ”Hög ljudnivå”

Hög ljudnivå, många störningsmoment och svårt att hitta fokus. En stor undersökning där 4200 kontorsarbetare deltog visar att 70 procent störs av att jobba i kontorslandskap.

Arbetsmiljö
Publicerad
Öppet kontorslandskap kan vara stressande.

Vem trivs bäst i öppna landskap? Inte nordiska kontorsarbetare i alla fall. När det finska företaget Martela nyligen frågade 4200 personer i Sverige, Norge och Finland visade det sig att hela 60 procent upplever att de ofta blir avbrutna i sitt arbete.

Av de som dessutom sitter i ett öppet kontorslandskap ökade siffran till 70 procent.

”Mängden störningsmoment och avbrott har en direkt påverkan på arbetsron och produktiviteten, dessutom påverkar den hur vi trivs med vårt arbete”, säger Eeva Terävä, arbetsmiljöexpert på Martela.

Ett annat problem som tas upp i undersökningen är att många arbetsplatser har en hög ljudnivå. Detta kan bero på att samtal och telefonmöten oftare sker vid skrivbordet snarare än att de sker ett avskilt konferensrum.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden