”Rätt stöd minskar stressen”

Arbetsmiljö
Publicerad
Eva Linér

Varför skrev du den här boken?

”Det går inte att nå mål utan att ha en bra arbetsmiljö. Att sätta mål är att värna om arbetsmiljön. Jag vill dela med mig av det här sättet att tänka, det är praktiskt och det går att göra något av, och jag ville formulera det på ett sätt som många kan få ta del av.”

”När jag jobbade med företagshälsovård under 1980-talet kom jag i kontakt med de här tankarna om kontroll och stöd. Nu har jag utvecklat en modell som jag kallar Stödverktyget som går att använda i olika situationer i arbetslivet.”

Läs också: Petter Stordalen: ”Jag struntar i om ni svär över mig”

Teorin om krav–kontroll–stöd är över 30 år gammal. Vad gör den så tidlös?

skyddmotstress”Alla kan förstå det, alla kan förklara det. Om du är i en situation där du har stora utmaningar och saker som ska göras inom kort och inte vet hur du ska göra, är det ett sätt att bryta ner problemet, se vad du har, och se att åtgärder inte behöver vara så gigantiska. Det går att hitta lösningar inom ramarna. Många chefer leder verksamheter som är underfinansierade. Allting går inte att lösa utan att tillföra resurser – men ganska mycket. När de arbetsgrupper som jag har jobbat med har gjort en inventering känner de kontroll. Då minskar stressen.”

Men stress kvarstår som ett stort problem, varför har vi inte knäckt koden ännu?

”Delaktighet och kontroll är något som måste upptäckas gång på gång. Vi byter system och incitament med jämna mellanrum. I ena stunden tänker vi på delaktighet och helhetssyn, vi ska inte längre stå vid löpande bandet och montera förgasare utan vi bygger bilar. Sedan kommer någon annan och säger att ’nu måste vi shapa upp’ och så ska det effektiviseras. Samhällsklimatet är hårt.”

Missa inte: Checklista för utvecklingssamtalet

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden