evaliner
Eva Linér

”Rätt stöd minskar stressen”

Varför skrev du den här boken?

”Det går inte att nå mål utan att ha en bra arbetsmiljö. Att sätta mål är att värna om arbetsmiljön. Jag vill dela med mig av det här sättet att tänka, det är praktiskt och det går att göra något av, och jag ville formulera det på ett sätt som många kan få ta del av.”

”När jag jobbade med företagshälsovård under 1980-talet kom jag i kontakt med de här tankarna om kontroll och stöd. Nu har jag utvecklat en modell som jag kallar Stödverktyget som går att använda i olika situationer i arbetslivet.”

Läs också: Petter Stordalen: ”Jag struntar i om ni svär över mig”

Teorin om krav–kontroll–stöd är över 30 år gammal. Vad gör den så tidlös?

skyddmotstress”Alla kan förstå det, alla kan förklara det. Om du är i en situation där du har stora utmaningar och saker som ska göras inom kort och inte vet hur du ska göra, är det ett sätt att bryta ner problemet, se vad du har, och se att åtgärder inte behöver vara så gigantiska. Det går att hitta lösningar inom ramarna. Många chefer leder verksamheter som är underfinansierade. Allting går inte att lösa utan att tillföra resurser – men ganska mycket. När de arbetsgrupper som jag har jobbat med har gjort en inventering känner de kontroll. Då minskar stressen.”

Men stress kvarstår som ett stort problem, varför har vi inte knäckt koden ännu?

”Delaktighet och kontroll är något som måste upptäckas gång på gång. Vi byter system och incitament med jämna mellanrum. I ena stunden tänker vi på delaktighet och helhetssyn, vi ska inte längre stå vid löpande bandet och montera förgasare utan vi bygger bilar. Sedan kommer någon annan och säger att ’nu måste vi shapa upp’ och så ska det effektiviseras. Samhällsklimatet är hårt.”

Missa inte: Checklista för utvecklingssamtalet

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

hogpresterare-2
Arbetsmiljö

6 råd för att underlätta mellanchefens vardag

Mellanchefer pressas uppifrån och nerifrån. Här är 6 råd för hur du kan minska påfrestningen.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

stresscheif
Arbetsmiljö

Rädd att missa något? Därför är chefer digitalt stressade

Handen på hjärtat – kontrollerar du din mejlkorg eller är det den som kontrollerar dig? I takt med att tekniken underlättar vår vardag breder också den digitala stressen ut sig. Chefer hör till de värst drabbade visar ny forskning.
avhopp
Arbetsmiljö

Så tuff är chefernas vardag – kan leda till stora avhopp

Tuff tidspress, hög arbetsbelastning – och många medarbetare under sig. Vardagen för en chef inom vård och omsorg har nu granskats av Arbetsmiljöverket.

gratismat
Arbetsmiljö

Gratis mat på jobbet – en stressfälla för personalen

Fria måltider på jobbet. En dröm för många – men nu varnar stressexperter om att kontorskulturen kan drabba medarbetarnas och chefernas hälsa.
hogpresterare-2
Arbetsmiljö

Så stoppar du dina stjärnor – från att gå in i väggen

De levererar – gång på gång. Högpresterande medarbetare är en dröm för varje chef. Men konsekvenserna kan bli allvarliga om du inte tar hand om dessa på bästa sätt.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
forgifta
Arbetsmiljö

5 saker som förgiftar stämningen på jobbet

Det är låg stämning bland medarbetarna – utan att du som chef förstår varför. Då kan du behöva kolla upp om det finns faktorer i er jobbkultur som förgiftar miljön.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden