Per Grankvist, krönikör på Chef

Per Grankvist: ”Äntligen kan jag berätta…!”

Det verkar inte finnas en enda person på Linkedin som heter Narcissus, varken i för- eller i efternamn. Men dragen uppträder hos många. De syns tydligast när någon inleder ett inlägg med orden ”Äntligen kan jag berätta…”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist.

Hur vet man om man blivit förälskad i sin egen spegelbild? För Narcissus hände det när han såg sig själv för första gången speglad i vattenytan på en källa. Han lär ha varit otroligt snygg, en tiopoängare faktiskt. Och varför skulle vi tvivla på det? Killen var ju påhittad så det är fullt rimligt att han också såg sagolik ut.

Hos tonåringar uppstår det relativt ofta när de ser sig själva för första gången speglade på en telefon. De behöver inte ens se ut som tiopoängare – sådant kan ju olika filter fixa – utan det är tydligen en del av en fas under tonåren som alla går igenom. Självupptagenhet, självförhärligande och överdriven tro på den egna förmågan är egenskaper som hör tonåren till men som också är centrala drag i den personlighetstyp vi kallar narcissistisk.

Det verkar inte finnas en enda person på Linkedin som heter Narcissus, varken i för- eller i efternamn. Men dragen uppträder hos många. De syns tydligast när någon inleder ett inlägg med orden ”Äntligen kan jag berätta …”. Budskapet är vanligtvis att personen fått ett ganska ointressant mellanchefsjobb på en organisation du aldrig hört talas om, strax utanför Mora. Det krävs självupptagenhet, självförhärligande och en god portion överdriven tro på den egna förmågan för att komponera ett sådant inlägg.

För det första: Ett ”äntligen” tyder på att en folkmassa ivrigt väntat på ett besked. Det har ingen gjort. Anta aldrig att någon har sitt liv på paus i spänd förväntan på att du ska meddela dig.

För det andra: Vi vet inte ens vem du är. Kanske sågs vi på en konferens i Upplands Väsby, kanske möttes vi i Per Holknekts kommentarsfält en gång, kanske sågs vi på ett möte 2014? Grejen är att vi inte minns och det spelar ingen roll. Du är bara ett av hundratals små ansikten som syns i flödet, det är allt.

För det tredje: Ditt nya jobb är ointressant för de allra, allra flesta. Du försöker blåsa upp det till något unikt, men det är precis lika trist som alla andras jobb. Du försöker få det att verka som om organisationen är en elittrupp och att urvalsprocessen var lång och tuff, men vi förstår alla att du hittade jobbet på monster.com, fick jobbet på grund av någon diffus magkänsla någon hade om att du inte verkade helt inkompetent, i alla fall. Du kommer att få en grå Ford Mondeo som tjänstebil, precis som alla andra och den kommer att stå parkerad någonstans utanför Mora.

Per Grankvist, krönikör på Chef

Läs också: Per Grankvist: ”Så fort jag möter en diarré av klyschor stänger jag av ljudet"

Inte ens om vi borde bry oss, bryr vi oss. Inte ens om du ska börja göra skitspännande grejer på Google bryr vi oss. Ärligt talat: Deras kontor ser ut bara ut som ett vuxen­tivoli i technicolor för att kompensera för att produkten är så fruktansvärt grå. De måste ju muta folk med godis bara för att de ska dyka upp! (Det är ett varningstecken, inte en förmån.)

Inte ens Kamala Harris skrev ett äntligen-­kan-jag-berätta-inlägg, trots att en hel värld väntat på besked, trots att alla vet vem hon är och trots att urvalsprocessen var både lång och krånglig. Skriv om saker du lär dig och som du vill dela, men skriv inget om dig själv om du inte lägger till #narcissus

Fakta: Per Grankvist

Ålder: 44 år.

Familj: Partner och två barn.

Bor: Stockholm.

Gör: Grundare och ­chefredaktör för Vad Vi Vet. Journalist, författare och föreläsare.

Intressen utanför jobbet: Trädgårdsskötsel och byggnadsvård.

Per Grankvist, krönikör på Chef

Läs också: Per Grankvist: ”Säg som det är – du jagar status”

mpuff
Prenumerera på Chef

Få den bästa starten på det nya året

Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång 2021.

Relaterade artiklar

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: Hur makt korrumperar är en fråga som alla chefer måste förhålla sig till

Jag är tvungen att se tv-bilderna om och om igen för att försöka förstå att det vi såg verkligen hände. Så svårt är det att fatta det som ägde rum den 6:e januari i Washington DC.
Att snabbt kunna hjälpa till i coronakrisen, bland annat med att paketera handsprit, ökade engagemanget hos medarbetare, menar Anna-Lena Strömsten på Scania.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

”Att hjälpa till finns i Scanias DNA”

En tvärnit i verksamheten startade en positiv kedjereaktion hos Scania. Att hjälpa till under pandemin har gett både ett innovationslyft och ny stolthet. ”Jag ser en nytändning hos medarbetarna”, säger Anna-Lena Strömsten, Head of People Development, hos lastbilstillverkaren.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Jag har redan tänkt ut en ny utmaning för januari”

”Entusiasmen från chefsgruppens medlemmar var måttlig. För att inte säga obefintlig. Vaddå stegtävling?”, skriver Cissi Elwin om reaktionerna på hennes förslag om att alla medarbetare ska gå 10 000 steg fyra dagar i veckan. Här berättar hon om hur det har gått. 
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: "Glöm balans i livet, leve kvalitetsvila!"

Balans i livet i varje given stund är en utopi för en individ med det yttersta ansvaret, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Det är helt enkelt inte kul längre”

”Jag tänker inte komma med några klämkäcka råd. Eller prata om vilka fantastiska möjligheter digitaliseringen ger. Den tiden är förbi", skriver Chefs krönikör Siri Wikander. 
stefanlofven
Krönikor

Hej nya värld – management by skuld och pekpinnar

Vårens peppande medarbetarsamtal med medborgarna har ersatts av bister besvikelse. Chefs krönikör och vice vd Calle Fleur spanar kring toppolitikernas nya tonträff under corona-pandemin.
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”En av chefens svåraste frågor har blivit ännu svårare”

"Pandemin håller på att bli en deppidemi", skriver Chefs vd och chefredaktör Cissi Elwin i sin nya krönika.