Per Grankvist, krönikör på Chef

Per Grankvist: ”Äntligen kan jag berätta…!”

Det verkar inte finnas en enda person på Linkedin som heter Narcissus, varken i för- eller i efternamn. Men dragen uppträder hos många. De syns tydligast när någon inleder ett inlägg med orden ”Äntligen kan jag berätta…”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist.

Hur vet man om man blivit förälskad i sin egen spegelbild? För Narcissus hände det när han såg sig själv för första gången speglad i vattenytan på en källa. Han lär ha varit otroligt snygg, en tiopoängare faktiskt. Och varför skulle vi tvivla på det? Killen var ju påhittad så det är fullt rimligt att han också såg sagolik ut.

Hos tonåringar uppstår det relativt ofta när de ser sig själva för första gången speglade på en telefon. De behöver inte ens se ut som tiopoängare – sådant kan ju olika filter fixa – utan det är tydligen en del av en fas under tonåren som alla går igenom. Självupptagenhet, självförhärligande och överdriven tro på den egna förmågan är egenskaper som hör tonåren till men som också är centrala drag i den personlighetstyp vi kallar narcissistisk.

Det verkar inte finnas en enda person på Linkedin som heter Narcissus, varken i för- eller i efternamn. Men dragen uppträder hos många. De syns tydligast när någon inleder ett inlägg med orden ”Äntligen kan jag berätta …”. Budskapet är vanligtvis att personen fått ett ganska ointressant mellanchefsjobb på en organisation du aldrig hört talas om, strax utanför Mora. Det krävs självupptagenhet, självförhärligande och en god portion överdriven tro på den egna förmågan för att komponera ett sådant inlägg.

För det första: Ett ”äntligen” tyder på att en folkmassa ivrigt väntat på ett besked. Det har ingen gjort. Anta aldrig att någon har sitt liv på paus i spänd förväntan på att du ska meddela dig.

För det andra: Vi vet inte ens vem du är. Kanske sågs vi på en konferens i Upplands Väsby, kanske möttes vi i Per Holknekts kommentarsfält en gång, kanske sågs vi på ett möte 2014? Grejen är att vi inte minns och det spelar ingen roll. Du är bara ett av hundratals små ansikten som syns i flödet, det är allt.

För det tredje: Ditt nya jobb är ointressant för de allra, allra flesta. Du försöker blåsa upp det till något unikt, men det är precis lika trist som alla andras jobb. Du försöker få det att verka som om organisationen är en elittrupp och att urvalsprocessen var lång och tuff, men vi förstår alla att du hittade jobbet på monster.com, fick jobbet på grund av någon diffus magkänsla någon hade om att du inte verkade helt inkompetent, i alla fall. Du kommer att få en grå Ford Mondeo som tjänstebil, precis som alla andra och den kommer att stå parkerad någonstans utanför Mora.

Per Grankvist, krönikör på Chef

Läs också: Per Grankvist: ”Så fort jag möter en diarré av klyschor stänger jag av ljudet"

Inte ens om vi borde bry oss, bryr vi oss. Inte ens om du ska börja göra skitspännande grejer på Google bryr vi oss. Ärligt talat: Deras kontor ser ut bara ut som ett vuxen­tivoli i technicolor för att kompensera för att produkten är så fruktansvärt grå. De måste ju muta folk med godis bara för att de ska dyka upp! (Det är ett varningstecken, inte en förmån.)

Inte ens Kamala Harris skrev ett äntligen-­kan-jag-berätta-inlägg, trots att en hel värld väntat på besked, trots att alla vet vem hon är och trots att urvalsprocessen var både lång och krånglig. Skriv om saker du lär dig och som du vill dela, men skriv inget om dig själv om du inte lägger till #narcissus

Fakta: Per Grankvist

Ålder: 44 år.

Familj: Partner och två barn.

Bor: Stockholm.

Gör: Grundare och ­chefredaktör för Vad Vi Vet. Journalist, författare och föreläsare.

Intressen utanför jobbet: Trädgårdsskötsel och byggnadsvård.

Per Grankvist, krönikör på Chef

Läs också: Per Grankvist: ”Säg som det är – du jagar status”

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

siriwikanderhelbild1800-1680x945-1024x576
Krönikor

Siri Wikander: ”Därför behövs ett högre syfte”

I höstas pratade alla om hybrida arbetsplatser, nu pratar alla återigen om bristen på arbetskraft. Det är inte så konstigt. I en tid av tillväxt, råvarubrist, leveransutmaningar och inflation samt långvarig brist på kompetens blir frågan om att hitta och behålla medarbetare viktigare än någonsin, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Bild på Chefs chefredaktör Nisha Besara.
Krönikor

Nisha Besara: "Allt börjar inte från noll"

I sin första krönika skriver Chefs nya Chefredaktör Nisha Besara om hur hon ser på den roll hon nu tar sig an. ”När jag klev in i den här rollen för några veckor sedan så började allt inte från noll helt enkelt – det finns en hel historia att ta hänsyn till. Jag har aldrig riktigt förstått mig på chefer som tror att de omedelbart vet bäst”.

Per Grankvist.
Krönikor

Per Grankvist: ”Drivs du av lust eller Luther?”

”Insikten av att jag bärs framåt av min nyfikenhet var så stark att jag efter det känt ett släktskap med alla som beskriver att de mött Gud. Min vetgirighet är samtidigt både min välsignelse och min förbannelse”, skriver Per Grankvist i en krönika.

Linda Waxin.
Krönikor

Linda Waxin: ”Tack och förlåt!”

Att vara chef är att råda över resultat, men mest av allt är det att rodda med människor. En god idé efter ett helt år som chef brukar därför ofta vara att begrunda ett förlåt, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.

Per Grankvist.
Krönikor

Per Grankvist: ”Hur mycket Napoleon är du?”

Jag har lärt mig att den bästa metoden är att se samarbete som en process, inte en attityd. Vissa delar av processen är öppna, andra är stängda. En chef måste vara vara tydlig med när man välkomnar inspel och när man inte gör det, skriver Per Grankvist i sin nya krönika.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Cissi Elwin.
Krönikor

Cissi Elwin: ”Mer kärlek åt chefen!”

”Är det Netflix fel att chefer inte ligger? Efter en lång dag av jobb och familjebestyr är det så enkelt att sätta sig i soffan och bli underhållen av fantastiskt berättade historier. Vi låter oss matas och dåsar bort medan våra verkliga relationer sakta tynar av”, skriver Chefs Cissi Elwin i en krönika.