Glad man bredvid en glad smiley och en stor hand som gör tummen upp

Oväntade corona-effekten: medarbetare mår bättre än tidigare

Trots coronaepidemins kraftigt negativa inverkan på svensk ekonomi trivs många medarbetare bättre på jobbet nu än före krisen. Det visar en ny rapport.

Samtidigt som coronakrisen utgör ett dråpslag mot mängder av verksamheter, visar en ny studie ett oväntat resultat: svenska medarbetare trivs bättre på jobbet än innan covid 19-epidemin bröt ut.

Det är företaget Winningtemp, som levererar organisationsstöd med hjälp av artificiell intelligens, som i sina mätningar före respektive under pandemin märkte ett antal tydliga, intressanta och uppseendeväckande förändringar i måendet ute bland företagen.

”Vi förvånades över att vi tyckte oss se en tydlig positiv förändring inom flera av de viktigaste styrområdena som engagemang, delaktighet, meningsfullhet och synen på ledarskap och utveckling – i en tid när vi kanske förväntat oss det motsatta”, säger Mathias Hansson Fredlund som är teknikchef och grundare av Winningtemp.

Företaget bestämde sig för att tillsammans med organisationsforskaren Leif Denti vid Göteborgs universitet göra en studie av datan, vilket resulterat i en rapport.

”Även om det självklart är för tidigt att dra långtgående slutsatser av datan från Winningstemps plattform, så finns det ändå ett antal intressanta resultat som går att utläsa av vad medarbetarna på företagen rapporterat”, säger Leif Denti i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Överlag går det att se medarbetares psykosociala upplevelser på sina arbeten de senaste två månaderna har utvecklat sig åt det positiva hållet jämfört med årets första tre månader. Faktorer som stress, arbetsbelastning, meningsfullhet, egenkontroll och ledarskap visar signifikanta och positiva skillnader i flera branscher. Majoriteten rapporterar också en känsla av ökad meningsfullhet på jobbet. Extra intressant är att detta också går tvärtemot hur trenden ser ut under motsvarande veckor tidigare år”.

Av resultaten framgår att upplevelsen av arbetssituationen ökat åt det positiva hållet med över tre procent bland medarbetare inom energi-, miljö-, och tillverkningssektorn från vecka 1–12 till vecka 13–20 i år.

Bland medarbetare i IT- och teknikföretag har upplevelsen av meningsfullhet ökad med drygt två procent under samma period, medan känslan av delaktighet har stigit med nästan fyra procent bland startup-företagen.

Totalt sett för alla företag ser förändringarna ut så här:

* Meningsfullhet +1,25 procent.

* Ledarskap + 1,04 procent.

* Engagemang + 1,07 procent.

* Delaktighet + 0,81 procent.

* Arbetssituation + 1,25 procent.

* Arbetsglädje – 0,3 procent

distansarbete

Läs också: Distansarbetet har ökat – med 400 procent

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

fragortillmedarbetare
Arbetsmiljö

Tre frågor du borde ställa till dina medarbetare just nu

Under covid 19-krisen är det lätt att missa viktiga aspekter av ledarskapet. Här är tre frågor du borde ställa till dina medarbetare som chef.
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

Chef som sitter i hallkorridor
Arbetsmiljö

Larmsiffrorna: Varannan chef känner obehag inför att gå till jobbet

Allt fler chefer känner obehag inför att ”gå till jobbet”. Värst är det inom offentliga sektorn, enligt Jobbhälsobarometern 2020. Det är en markant försämring i år. Cheferna trivs varken med jobb eller arbetsuppgifter.