omgiven_idioter
Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Foto: New old stock.

Omgiven av idioter? Så här hanterar du dem

Går det att vara en bra chef över någon man ogillar? Hur hanterar man de där ”idioterna” – och sig själv? Thomas Eriksson har skrivit en bok om ett ämne som de flesta chefer kan relatera till.

Författaren och coachen Thomas Eriksson har skrivit boken ”Omgiven av idioter”.

Med hjälp av det så kallade DISA-systemet, som delar upp olika personlighetstyper i färgerna rött, grönt, blått och gult, kan boken förhoppningsvis hjälpa dig att förstå dina medarbetare bättre. Och, som bonus: Även din partner, dina barn – och varför inte den där jobbiga grannen på hörnet?

Varför har du skrivit den här boken?
”För att den behövs. Så många människor sliter dagligen med meningslösa konflikter och missförstånd. Vi kan alla bli bättre både på självinsikt och att möta andra på rätt sätt. Konflikter är inte nödvändigtvis negativa, men en del av dem är faktiskt överflödiga. Men även för att jag i åratal, medan jag arbetat med detta verktyg ute i olika organisationer, fått frågan: ‘Var läser man mer om färgerna?’ Jag tröttnade på att svara att det inte fanns någonting, så jag skrev boken själv.”

Varför borde Sveriges chefer läsa ”Omgiven av idioter”?
”Ledarskap är en kommunikationsprocess. Det låter som en floskel, men att kunna kommunicera effektivt är faktiskt en av nycklarna. Som chef måste du inse att vissa medarbetare inte kommer att ändra sina arbetsrutiner bara för att du ber honom. I stället kommer de nicka och fortsätta precis som förut. Jag kallar det tyst motstånd och det förekommer på alla arbetsplatser jag varit på. Att begripa orsaken – och att kunna ‘låsa upp’ sådana medarbetare – är en särskilt tänkvärd ledarskapsutmaning. Jag har mött mängder av chefer som sliter sitt hår över just detta.”

Går det att vara en bra chef över en person man faktiskt ogillar? Hur lyckas man med det?
”Man kan ju inte gilla alla. Kanske är det bara att acceptera faktum? Men som chef har du ett ansvar att uppträda professionellt.

Jag bör nog begrunda varför jag inte gillar Nisse. Är han oduglig, lat, en intrigmakare eller en allmän tjurskalle? Gillar Nisse mig, förresten? Inte? Hur kommer det sig? Ett generellt tips är att skilja på sakfrågor och personfrågor. Jag ogillar inte Nisse för att han är Nisse. Det handlar ju om någonting Nisse gör, eller inte gör, på dagarna. Utrön helt enkelt vad hos Nisse som får dig att känna irritation. Gör en lista om du måste. Är Nisse alls värd att irritera sig över? Det kan mycket väl sluta med att du inser att det är du som överdrivit alltihop.

När kedjan brister beror det till 90 procent på dålig kommunikation. Förstår vi alls varandra? Jag behöver kanske säga till Nisse: ‘Jag ogillar beteende A och B eftersom det ger följande konsekvenser. Hur kommer vi vidare?’ Ibland får man lägga till: ‘Hur kan jag hjälpa dig att komma tillrätta med det hela?’

Många gånger kan det räcka som tankeställare för Nisse. Han gör ju – oftast – inte som han gör för att ställa till det. I mitt tycke är en bra chef en som lyckas överbrygga den här typen av klyftor. Men du behöver våga ta tag i saken och sättas dig ner med vederbörande. Det går inte att flumma bort det. Dessutom får man inte glömma att det kan ta tid.

Men – och det är ett stort men: Ibland är det faktiskt chefen som är idioten. Beklagar.”

Kan du bjuda på en aha-upplevelse från boken?
”Aha-upplevelser är när man plötsligt får en insikt av typen: ‘Det är därför jag och Lena aldrig kommer överens! Men det kan jag ju fixa!’

Ett självupplevt exempel är när jag för ett antal år sedan fann att min egen gula sida – social, pratsam, tar mycket syre, pratar ibland omotiverat mycket om sig själv – hotade att bli alltför dominerande. Så när jag märker att jag står framför en mer introvert person så hejdar jag mig helt enkelt och är noga med att släppa in honom i samtalet.”

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

litapa
Kommunikation

Här är 6 tecken på att kollegerna litar på dig

Får du inte gehör för dina beslut? Då kan medarbetarna ha bristande förtroende för dig som chef. Men det finns några knep för att bli en ledare att lita på.
Elisabeth Skol, HR-direktör på ManpowerGroup
02:12
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

4 steg ut ur kompetensbristen

Video:

Allt fler har svårt att hitta rätt medarbetare. Lösningen? Elisabeth Skol på ManpowerGroup förklarar modellen som gör företag kompetensstarka.

chefrolig
Beslutsfattande

5 skäl till varför du inte vill vara ”den roliga chefen”

Inspirerande och rolig – två eftertraktade egenskaper hos en chef. Men en ny studie visar att det kan bli för mycket av det goda. 
nyya
Karriär

3 tips: Så här bygger du upp ett ovärderligt nätverk

Är du tillräckligt bra på att nätverka? Sociala kontakter är ofta nyckeln till nästa steg i karriären. Här är några tips.
chefer1
Kommunikation

4 toppchefer: Så hanterar du krisen – på bästa sätt

När förändringstakten ökar på företagen gäller det att ha en stark inre kompass. Inte minst behöver man kunna stå fast i sin värdegrund när det blir kris. Chef frågade några framgångsrika chefer om vilka fyra ledaregenskaper deras inre kompass snurrar runt.
exp
Digital HR

Experten: Kollega som näthatar – här drar du gränsen

Krocken i sociala medier uppstår när arbetsgivarens intresse är ett annat än den anställdes inlägg. Det menar Paula Hogéus, expert inom arbetsrätt.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

statsminister
Beslutsfattande

Betyg på varje statsminister: Från Palme – till Reinfeldt

Chefs egen sammanställning av sju historiska statsministrar kan ge en fingervisning inför valet.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden