acruuth
Ann-Christine Ruuth. Foto: Helena Isaksson Baeck

”Många skulle aldrig komma ut på jobbet”

Vad ska man som chef tänka på när en medarbetare väljer att komma ut som transperson, eller HBT-person, på arbetsplatsen?

”Jag tycker man ska tänka till innan någon har kommit ut. Man ska fråga sig: Är det möjligt att komma ut som hbt-person eller transperson på den här arbetsplatsen? Ingen kommer att komma ut på en arbetsplats förrän man känner sig trygg. Och så ska man göra tydligt var man själv står. Det är chefen som sätter ribban för hur öppet det är på arbetsplatsen. Tyvärr händer det på mina föreläsningar på arbetsplatser att chefen skickar sina medarbetare, men inte själv dyker upp. Då sänder ju det en signal i organisationen.”

Namn: Ann-Christine Ruuth

Yrke: Präst och föreläsare

Bor: Växjö

Familj: Tre döttrar, två barnbarn

Bakgrund: Hette tidigare Åke Roxberg och har arbetat som präst sedan 1978. Kom ut – eller blev sig själv – som transperson hösten 2010.

 Hur kan chefen stötta just i situationen, när någon väljer att komma ut?

”Skulle nu Kalle säga en dag att från och med nu heter jag Lisa och jag hoppas ni vill respektera det – då stökar det till runtom. Men har man en kunskap om det här innan underlättar det oerhört. Jag tycker att man ska ta ett enskilt samtal med Kalle/Lisa. ’Hördu, vad kan jag som chef nu göra för att du ska känna dig trygg i din nya situation? Vad anser du är viktigt för dig?’ Det tror jag skulle uppskattas.”

”Det kan ju också vara så att Kalle/Lisa först talar med chefen och att chefen, i samförstånd med henne, vid en medarbetarsamling berättar vad som sagts och säger ’jag förutsätter att vi alla respekterar Lisa och stödjer henne i hennes nya livssituation.’ Det kan vara rätt bra. Så att inte Kalle/Lisa själv behöver ta alla stötarna, utan att chefen går före och markerar tydligt.”

När du själv kom ut hade du en chefsroll. Fanns någon chef över dig på plats som kunde stötta?

”Nej, jag hade inte det.”

Hur blev du bemött?

”Jag kände mig hyfsat trygg med mina medarbetare, men det blev ändå mycket frågeställningar. Jag sa då att om jag ska känna mig trygg på min arbetsplats, så vill jag att någon lyfter de här frågorna och ser till att alla får kunskap om det och utbildar alla. Det svar jag fick då från en tjänsteman var ”Nämen, jag har inga problem med detta.” Då utgick hen från sig själv och frågade föga efter vad jag behövde. Mina medarbetare krävde via sina fack en utbildning – men det tog ändå över två år innan organisationen ordnade någon som kom och föreläste. Man såg inte behovet och det tror jag gäller många arbetsplatser. Man ser liksom inte att organisationen har ett ansvar.”

Hur ser transkompetensen ut på svenska arbetsplatser?

”Oerhört låg. Det finns undantag, naturligtvis. Men det finns också många transpersoner som aldrig skulle drömma om att komma ut på sin arbetsplats – överallt i alla sammanhang. På mina föreläsningar har jag ett statistikexempel: Om man gissar att tre procent av Sveriges befolkning är homosexuella – ingen vet ju hur många – blir det ungefär 300 000. Om de har ett nätverk på 20 personer var blir det sex miljoner människor som är direkt berörda. Då kanske man börjar förstå att det här inte är en udda fråga. Jag brukar jämföra med Estoniakatastrofen, där 852 personer omkom och fråga om någon känner någon som var berörd av den. Det är alltid några som räcker upp handen.”

LÄS MER: Chefen som kom ut som transvestit

LÄS MER: Helena Westin: ”Att komma ut är det bästa jag har gjort”

Relaterade artiklar

semesterjobbwebb
Arbetsmiljö

Medarbetarna får jobba på distans, på kontoret eller utomlands

Nyligen lanserade Klarna sin nya ”Flexible Work Policy”. Tanken med hybridmodellen är att erbjuda medarbetarna större valmöjlighet till frihet och flexibilitet i hur och var de väljer att arbeta. Pandemiåren har visat att framgång nås även när anställda får välja hur de vill arbeta: På distans, på kontoret eller en kombination utifrån vad som gör dem mest produktiva.

Psykologen Agnes Mellstrand samt bild på nöjda medarbetare.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 saker alla chefer borde göra – innan stressen blir farlig

Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
henrik-hammarstro%cc%88m
Arbetsmiljö

It-cheferna jobbar över 250 timmar per år

Sex hela arbetsveckor, lika mycket som en hel semester. It-cheferna på privata företag har 250 övertidstimmar per år. En tuff verklighet då det ställs allt högre krav på säkerheten. Kantar Sifos undersökning gjord i samarbete med GlobalConnect visar att it-cheferna som inte sitter i ledningsgrupper är värst drabbade.

Johan Holm
Arbetsmiljö

Dålig arbetsmiljö utan rättslig påföljd

De arbetsrättsliga kraven kring den psykosociala arbetsmiljön har inte hängt med i utvecklingen. Än så länge finns det bara domar för olyckor, och inga för arbetssjukdomar. Det konstaterar forskaren Johan Holm i en avhandling.

forskning_intervjuperson
Arbetsmiljö

Forskning: Därför lär du dig mer av att misslyckas

En stark positivitetskultur är för många organisationer en självklarhet. Men hyllandet av framgång kan stå i vägen för innovation, menar två forskare som pekar på misslyckanden som en bättre källa till lärande. 

Medarbetare som sjunger i kontorslandskapet
Arbetsmiljö

Detta stör vi oss på mest hos kollegan

Mänskliga relationer är svårt, och friktionsytorna på en arbetsplats kan innebära närmast oändliga möjligheter till irritation. Men det är varken onödiga mejl, kvarglömda kaffekoppar eller högljutt telefonerande som orsakar det värsta skavet kontorskolleger emellan, visar en undersökning från Blocket Jobb.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
hybridjobb
Arbetsmiljö

Chefer och anställda oeniga om hybridjobb

Delar du och dina anställda samma syn på hur fördelningen av arbete på kontoret och annan plats ska se ut? En ny rapport från Microsoft visar att majoritet av de anställda föredrar den flexibilitet som följer med hybridarbetet men bland 50 procent av cheferna planeras det för en återgång till kontoren på heltid i takt med att covidpandemin klingar av.