lisa_lindstrom
Lisa Lindström, vd Doberman. Foto: Pressbild

Lisa Lindström, Doberman: ”Tillit skapar kreativ kultur”

Hon låter medarbetarna bygga årsbudgeten i lego och är på god väg att införa fyradagarsvecka. Globala designbyrån Dobermans vd Lisa Lindström skyr inga medel för att kreativiteten ska sprudla på jobbet.

Hur definierar du kreativitet?
”Problemlösning med hjälp av alternativa metoder. Jag ser kreativitet som islossning, metoder som kan användas i förändringsprocesser för att till exempel skapa innovation.”

Ditt bolag designar tjänster och upplevelser åt kunder som kommer till er för att få hjälp med sitt innovationsarbete. Vilka misstag gör chefer som inte lyckas få i gång kreativiteten på sina arbetsplatser?
”Det allra vanligaste är att de glömmer att vara uthålliga. Innovation kommer av en lång kedja av prövningar och misslyckanden. Det räcker inte att ge sitt team uppdrag att komma på en lösning och sedan ge upp om de inte levererar något tillräckligt bra. Chefer måste stå ut med att stå bredvid och titta på när medarbetarna skapar något helt nytt.”

På Doberman har ni roterande medarbetarplatser i ledningsgruppen. Ni gestaltar budgeten i lego för att tydligare visualisera intäkter och utgifter. Ni har infört mötesfria fredagar. Var kommer alla idéer ifrån?
”Från att vi är bra på att säga ja. En ledningsgrupp kan inte bara be medarbetarna att komma med idéer. Du måste fostra en kultur av att våga prova. Vi har till exempel infört mötesfria fredagar, då ingen behöver rapportera vad de gör eller var de är, och är på väg mot fyradagarsvecka. Med en ”kultur av ja” kan någon föreslå roterande medlemskap i ledningsgruppen, där alla får chansen att sitta med ett kvartal var. Det är ju bara att prova!”

Vilken av de här metoderna tycker du att alla organisationer borde ta till sig?
”Ingen.”

 Ingen?
”Allt du räknar upp är manifestationer av en kultur. Ingen kultur är den andra lik, så ingen ska göra som vi gör. Det finns inget magiskt trick. Jag är trött på att folk tror att tricket är att göra budgeten i lego. Det handlar inte om det, utan om att ha ett förhållningssätt till den grupp människor du leder.

Du måste översätta det informationsövertag du har som chef till metoder och processer som funkar i just din organisation, som gör just dina medarbetare delaktiga i besluten.”

Tillit är ett ord som du återkommer till?
”Ja, det är precis vad det handlar om – att på riktigt ge bort sin makt genom att lita på dem omkring dig.”

Att våga släppa kontrollen är en av de allra svåraste chefsutmaningarna som finns. Hur har du lyckats?
”Jag har lärt känna mig själv. Jag gillar mig själv och jag förknippar inte mig själv med bolagets prestationer. Där någonstans börjar det. Du kan aldrig börja lita på någon annan om du hela tiden tror att din egen framgång hänger på det. Men du måste träna på det.”

Så kreativitet är inte en medfödd talang?
”Nej, man måste träna på att våga bidra med idéer eller lösningar som är otraditionella, och att skapa en företagskultur där det känns helt okej att våga.”

Ska det vara kul på jobbet?
”Ja.”

På bilderna på er hemsida leker folk med rockringar och skrattar. Skapar inte det press? Vågar man gå till jobbet om man har en jobbig, grå dag?
”Fast det där är en så felaktig bild av oss. Vi är en bra arbetsplats för att det är sjukt öppet här. Det är inte härligt och mysigt jämt, det är framför allt inte kul hela tiden. Men vi har ett öppet klimat. Det är ruskigt rakt: Har jag en dålig dag förväntas jag berätta om det. Så nej, det är kanske inte viktigt att det är kul, men det är viktigt att det är passionerat.”

Då är det också viktigt att chefen får medarbetarna att förstå att de ska gå hem när arbetsdagen är slut?
”Det handlar om vad ledningen premierar. Jag skulle inte säga att det är jätteviktigt för mig att folk går hem klockan 18, men det är väldigt viktigt att de känner att de får gå hem då. Som chef måste du vara medveten om att vi lever i ett prestationssamhälle där vi oftast premierar högsta prestation i form av leverans, men väldigt sällan ger en high-five till någon som går hem klockan 15.”

Hur viktigt är det att chefen själv föregår med gott exempel här?
”Jag har fått ge upp det. Jag höll på att gå sönder när jag skulle föregå med gott exempel hela tiden. Jag skulle skapa en fantastisk arbetsplats, vara mamma och bara jobba 40 timmar i veckan. Det slutade med att jag skrev alla mejl på kvällen och skickade dem på morgonen. Det höll inte. Så nu mejlar jag på kvällen. Är det att föregå med gott exempel? Jag vet inte. Men jag är transparent. Och jag ljuger inte längre.”

Läs också: Johanna Frelins bästa energihöjare

Läs också: Så blir du en innovationschef

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

juria
Arbetsrätt

Svenska chefers dom: Det är för dyrt med affärsjuridik

Omodernt och dålig valuta för pengarna. Det är svenska chefers tuffa dom när de får svara på frågor om juridiska tjänster, visar en ny undersökning.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

hanna
Beslutsfattande

Därför står Vapianos vd i diskrummet

På Vapiano tar restaurang-vd:n själv hand om disken. Att göra inhopp ”på golvet” har blivit en naturlig del av Hanna Mannbergs ledarstil.

annabayer_ica_2
Beslutsfattande

”Budgeten ger bara en illusion av kontroll”

Är det möjligt att leda mer framgångsrikt, genom att slopa den traditionella budgeten? Ja, menar Anna Bayer, planerings- och analyschef på Ica-gruppen. Hos dem har det sparat både tid och pengar.
nio-punkter
Arbetsrätt

Ledarligan

I varje nummer sedan Chef startade 1995 har vi testat en känd ledare. Här i Ledarligan visar vi cheftester från de senaste fem åren. Vi har markerat vilka chefer som har bytt befattning eller slutat sin tjänst sedan testet gjordes.
maria-forssell
Beslutsfattande

Startup-talangen: Så når du framgång

Maria Forsséll, vd för Biocool, ett företag som tagit fram ett medel som renar vatten och lindrar hudproblem hamnade nyligen på 33-listan som ett av Sveriges hetaste teknikföretag. Här är Maria Forssélls väg till framgång – och hennes bästa tips för att nå din egen.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
anna-kinberg-batra-framsida
Beslutsfattande

Anna Kinberg Batra – en vass, varm och rolig chef

Cheftest. Smart, analytisk och förbaskat rolig. Så beskrivs Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra av sina medarbetare. Trots tuffa utmaningar med sprucken Decemberöverenskommelse och het flyktingdebatt har hon stärkt sin roll som ledare. Och lett Moderaterna till högre opinionssiffror.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden