Larm: Chefer värst drabbade av digital stress

Ständigt tillgänglig för jobbsamtal och mejl. Så ser vardagen ut för många chefer – som är särskilt drabbade av digital stress visar en ny rapport.

Beslutsfattande
Publicerad

Dagens teknik gör det möjligt att jobba i princip var du än befinner dig. Det gör att du alltid kan vara tillgänglig för att ta jobbsamtal eller att svara på mejl – även efter arbetsdagens slut.

En frihet som gör oss mindre beroende att fysiskt vara på kontoret – men det kan också bli ett problem visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

En kontorsarbetare lägger redan i snitt halva arbetsdagen på att svara på mejl och prata i telefon vilket dessutom gör att många känner sig tvingade att göra övriga arbetsuppgifter efter jobbet, skriver SVT.

Det skapar en digital stress där främst personer i en chefsposition är värst drabbade.

”Det jag har sett i mina resultat är att chefer sticker ut markant som riskgrupp. Det gäller chefer generellt men i synnerhet chefer inom hälso- och sjukvården samt chefer inom utbildningsverksamheter”, säger Magdalena Stadin, hälsoforskare vid Jönköping högskola.

Forskarna har kunnat se att chefer i högre utsträckning är villiga att hoppa över lunchen, jobba över eller ta med sig arbetet hem för att inte halka efter med sina arbetsuppgifter.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden