adasdadd

Larm: Chefer värst drabbade av digital stress

Ständigt tillgänglig för jobbsamtal och mejl. Så ser vardagen ut för många chefer – som är särskilt drabbade av digital stress visar en ny rapport.

Dagens teknik gör det möjligt att jobba i princip var du än befinner dig. Det gör att du alltid kan vara tillgänglig för att ta jobbsamtal eller att svara på mejl – även efter arbetsdagens slut.

En frihet som gör oss mindre beroende att fysiskt vara på kontoret – men det kan också bli ett problem visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

En kontorsarbetare lägger redan i snitt halva arbetsdagen på att svara på mejl och prata i telefon vilket dessutom gör att många känner sig tvingade att göra övriga arbetsuppgifter efter jobbet, skriver SVT.

Det skapar en digital stress där främst personer i en chefsposition är värst drabbade.

”Det jag har sett i mina resultat är att chefer sticker ut markant som riskgrupp. Det gäller chefer generellt men i synnerhet chefer inom hälso- och sjukvården samt chefer inom utbildningsverksamheter”, säger Magdalena Stadin, hälsoforskare vid Jönköping högskola.

Forskarna har kunnat se att chefer i högre utsträckning är villiga att hoppa över lunchen, jobba över eller ta med sig arbetet hem för att inte halka efter med sina arbetsuppgifter.

Läs också: Därför ska du inte bli passionerad på jobbet