Krisexperten: Här är chefens vanligaste misstag

Vid en krissituation ska chefen vara ett stöd för medarbetarna. Men vad ska du egentligen göra som chef? Och vilka är de vanligaste misstagen?

Arbetsmiljö
Publicerad
Chef i kostym

Hur agerar du som chef vid en större krissituation?  Per Larsson är krishanteringsexpert på Previa och delar med sig av sina bästa råd till chefer som måste krishantera på arbetsplatsen.

Här är hans främsta tips:

Sök information
”Det är viktigt att du som chef tar reda på: Vad har hänt? Vad vet vi med säkerhet? Det är också viktigt att ta reda på vilket stöd vi kan erbjuda på arbetsplatsen. Gör allt helst med en annan chef för att stötta upp varandra och dela på ansvaret”.

Träffa medarbetarna
”Oerhört viktigt. Kalla personalen ganska snabbt till ett möte där medarbetarna får berätta om sina upplevelser från händelsen. Att höra andras perspektiv hjälper hjärnan att ta in vad som har hänt. Det är dock viktigt att medarbetarna känner att de inte måste berätta om de inte vill”.

Scanna av gruppen
”Vanligtvis klarar 85 procent av en grupp extrema påfrestningar. Men den sista delen kan behöva samtalsstöd för att inte utveckla posttraumatisk stress. Eftersom det är viktigt att bearbeta det direkt är det viktigt att de anställda har tillgång till telefonnummer för samtalsstöd”.

Våga visa känslor
”Det finns en stor tillåtelse för att gråta inför arbetsplatsen även som hög chef. Att våga exponera sin sorg kan visa på en otrolig styrka. Många tycker det är generöst att vara så personlig. Men är man för skärrad kan det bli ett problem och då kan det vara klokt att någon annan chef, till exempel HR-chefen, ta samtalet med medarbetarna”.

Följ upp
”Om man gjort allting rätt är det viktigt att inte glömma bort att göra uppföljningar. Vi reagerar alla olika och för vissa tar det lite längre tid innan chocken kan komma”

Här är de vanligaste misstagen:

Att inte göra något
”Om man tänker ”Hur farligt kan det vara?” gör man ett misstag. Man vet inte hur medarbetarnas livssituation ser ut. Har man ett pressat liv både hemma och på jobbet kan en yttre händelse vara droppen som får bägaren att rinna över.

Att göra för mycket
”I sin iver att göra rätt kan man faktiskt ge för mycket stöd för tidigt. Folk kan känna sig överkörda, även om det sker av välvilja. För att göra rätt kan du som ny chef ringa en specialist innan för att veta hur man ska hitta en bra balans i stödet”.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden