ekg2
EKG-mätaren och Malin Norbäck, Kommuninvest.

Chefer har koll på anställdas stressnivå – med ny EKG-mätare

EKG-mätaren gör det möjligt att kartlägga medarbetarnas stress Under 72 timmar har de anställda på Kommuninvest gått med en EKG-mätare fastspänd på bröstkorgen. När datan analyserats går det att se vilka medarbetare som är stressade och vilka som inte är det.

Med en egenutvecklad EKG-mätare och en uppsättning algoritmer som forskats fram vid Linköpings Universitet vill Linkura hjälpa arbetsgivare att kartlägga stressbelastningen bland de anställda – och komma till rätta med problemen.

I grunden bygger företagets teknik på ett mätvärde som förkortas HRV. På engelska står det för heart rate variability, på svenska hjärtrytmsvariation. Ett lågt HRV tyder på stress, men eftersom värdet påverkas av både fysisk och psykisk påfrestning räcker det inte att göra stickprov. Ett lågt HRV vid ett enstaka tillfälle kan bero på arbetsrelaterad stress, gårdagens träningspass eller en infektion. Det är därför personalen hos Kommuninvest vid varje mättillfälle bär EKG-mätaren under tre dygn.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

De personer som är i riskzonen får ett behandlingsprogram där de under några månader träffar en personlig coach, men också får stöttning via nätet och sms.

”De personer som efter första årets mätningar fick möjlighet att coachas har gått från att ligga på gränsen till utmattningssyndrom till att må bra, både i självskattningar och i uppföljande mätningar”, säger Malin Norbäck.

Hur har ni jobbat med de här frågorna tidigare?

”Mycket har handlat om medarbetarundersökningar, men det är ett trubbigt verktyg. Då har man snarare jobbat reaktivt, tagit tag i problemen när de uppstår. Nu kan vi hitta personerna som inte har sjukskrivit sig, och börja jobba med dem som ligger i gränszonen”.

Vad fick dig att bestämma dig för att ni skulle ge Linkura en chans?

”Att den sociala arbetsmiljön är väldigt svår att mäta. Här såg jag möjligheten att använda ett verktyg som ger oss konkreta siffror på ett område där vi tidigare saknade det. Vi ser svart på vitt hur medarbetarna mår och får möjlighet att leva upp till de nya arbetsmiljöreglerna”, säger Malin Norbäck.

Läs också: De anpassade jobbannonsen – och fick bättre könsbalans

Nyheterna som Malin Norbäck syftar på är de föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö som trädde i kraft förra våren och som tydliggör arbetsgivarens ansvar kring de här frågorna.

Hur har reagerade medarbetarna på den här tekniken?

”En del anammade den direkt, andra var lite mer avvaktande. En fråga kretsade kring den personliga integriteten. Men den skyddas. Jag vet bara att det var tio personer som fick coachning i fjol, och att de är åtta i år. Däremot vet jag inte vilka de är. Och när vi hade presenterat resultaten från första årets mätningar hörde jag hur inställningen vände, att det pratades om det på ett positivt sätt i korridorerna”, säger Malin Norbäck och fortsätter:

”Och det inte bara bland dem som fått hjälp med coachningen, som är väldigt individuellt anpassad utifrån var mätningarna visar att stressfaktorerna finns i just de personernas liv, utan också bland dem som låg bra till i mätningarna. Att få se siffror på att man faktiskt sover bra kan vara en nog så skön bekräftelse att få”.

Har du några råd till andra organisationer som skulle vilja testa Linkura?

”Jämför kostnaden för att använda Linkura med kostnaderna för långvariga sjukskrivningar. Det blir uppenbart att det här är lätt att räkna hem. Och sen är det fantastiskt skönt att kunna säga att man tar den här delen av arbetsmiljöansvaret på allvar!”

Det här är ett utdrag från Chef Digital HR – ett helt nytt nyhetsbrev från Chef. 

Du får allt du behöver veta inom rekrytering, löner, motivation, medarbetardialog och talent management.

✓ Analyser Vi håller koll på forskning och expertrapporter för att ge dig koll på utvecklingen.

Inspiration Vi träffar företagen och HR-cheferna som berättar om sina misstag och framgångar.

✓ Produktkoll Vi presenterar nya appar, verktyg och tjänster och berättar hur de fungerar.

Har du råd att missa detta? Prova ett utskick av Digital HR – helt utan kostnad!

Relaterade artiklar

trottter
Hälsa

Så få chefer hinner läsa ditt CV innan intervjun

Att chefer ofta har pressade scheman är inget nytt. Men nu visar en ny undersökning att många chefer inte hinner läsa jobbkandidaternas CV inför intervjun.
hinder
Annonssamarbete Chef + Canon

Bli kvitt digitala bromsklossar

Stupa inte på kan-själv-mentalitet och chefens eget ego. Experterna hjälper dig att få flow och lyckas med nästa digitaliseringsprojekt.
semesterlista1
Hälsa

3 argument för att du måste ta semester

Det finns fler argument till varför du faktiskt behöver semester än du tror. 
sommarene
Hälsa

5 tips för att du ska hitta lugnet i sommar

Här är stressprofessorn Hugo Westerlunds 5 bästa tips för att stressa ner.

sommarchill
Arbetsmiljö

7 tips: Här är knepet för att stressa ner – innan semestern

Semester och en efterlängtad ledighet. Så här gör du för att varva ner i tid och undvika stress under sommaren.
halsa-4
Hälsa

Siffror: Så här påverkas din kropp av jobbresor

Reser du mycket i jobbet? Det kan påverka din hälsa negativt, visar nya siffror.
Patrik Karlsson på Ingram Micro har egenskaper som gör honom till den nya tidens startup-chef.
Annonssamarbete Chef + Samhall

Han är den nya tidens startup-chef

En ny typ av ledare behövs – de med förmågan att starta upp människor. ”Självförtroendet är nyckeln”, säger Patrik Karlsson på Ingram Micro. Han är en chef med den viktiga kunskapen om hur man får in personer i arbete och utvecklar dem framåt.
aw-2
Hållbarhet

Här går medarbetarna på tyst AW

Ingen alkohol, mobiluppkoppling eller klockor. I stället är det tystnad och avkoppling som gäller när konceptet ”off the work” kommer till Stockholm för andra gången.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden