ekg2
EKG-mätaren och Malin Norbäck, Kommuninvest.

Chefer har koll på anställdas stressnivå – med ny EKG-mätare

EKG-mätaren gör det möjligt att kartlägga medarbetarnas stress Under 72 timmar har de anställda på Kommuninvest gått med en EKG-mätare fastspänd på bröstkorgen. När datan analyserats går det att se vilka medarbetare som är stressade och vilka som inte är det.

Med en egenutvecklad EKG-mätare och en uppsättning algoritmer som forskats fram vid Linköpings Universitet vill Linkura hjälpa arbetsgivare att kartlägga stressbelastningen bland de anställda – och komma till rätta med problemen.

I grunden bygger företagets teknik på ett mätvärde som förkortas HRV. På engelska står det för heart rate variability, på svenska hjärtrytmsvariation. Ett lågt HRV tyder på stress, men eftersom värdet påverkas av både fysisk och psykisk påfrestning räcker det inte att göra stickprov. Ett lågt HRV vid ett enstaka tillfälle kan bero på arbetsrelaterad stress, gårdagens träningspass eller en infektion. Det är därför personalen hos Kommuninvest vid varje mättillfälle bär EKG-mätaren under tre dygn.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

De personer som är i riskzonen får ett behandlingsprogram där de under några månader träffar en personlig coach, men också får stöttning via nätet och sms.

”De personer som efter första årets mätningar fick möjlighet att coachas har gått från att ligga på gränsen till utmattningssyndrom till att må bra, både i självskattningar och i uppföljande mätningar”, säger Malin Norbäck.

Hur har ni jobbat med de här frågorna tidigare?

”Mycket har handlat om medarbetarundersökningar, men det är ett trubbigt verktyg. Då har man snarare jobbat reaktivt, tagit tag i problemen när de uppstår. Nu kan vi hitta personerna som inte har sjukskrivit sig, och börja jobba med dem som ligger i gränszonen”.

Vad fick dig att bestämma dig för att ni skulle ge Linkura en chans?

”Att den sociala arbetsmiljön är väldigt svår att mäta. Här såg jag möjligheten att använda ett verktyg som ger oss konkreta siffror på ett område där vi tidigare saknade det. Vi ser svart på vitt hur medarbetarna mår och får möjlighet att leva upp till de nya arbetsmiljöreglerna”, säger Malin Norbäck.

Läs också: De anpassade jobbannonsen – och fick bättre könsbalans

Nyheterna som Malin Norbäck syftar på är de föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö som trädde i kraft förra våren och som tydliggör arbetsgivarens ansvar kring de här frågorna.

Hur har reagerade medarbetarna på den här tekniken?

”En del anammade den direkt, andra var lite mer avvaktande. En fråga kretsade kring den personliga integriteten. Men den skyddas. Jag vet bara att det var tio personer som fick coachning i fjol, och att de är åtta i år. Däremot vet jag inte vilka de är. Och när vi hade presenterat resultaten från första årets mätningar hörde jag hur inställningen vände, att det pratades om det på ett positivt sätt i korridorerna”, säger Malin Norbäck och fortsätter:

”Och det inte bara bland dem som fått hjälp med coachningen, som är väldigt individuellt anpassad utifrån var mätningarna visar att stressfaktorerna finns i just de personernas liv, utan också bland dem som låg bra till i mätningarna. Att få se siffror på att man faktiskt sover bra kan vara en nog så skön bekräftelse att få”.

Har du några råd till andra organisationer som skulle vilja testa Linkura?

”Jämför kostnaden för att använda Linkura med kostnaderna för långvariga sjukskrivningar. Det blir uppenbart att det här är lätt att räkna hem. Och sen är det fantastiskt skönt att kunna säga att man tar den här delen av arbetsmiljöansvaret på allvar!”

Det här är ett utdrag från Chef Digital HR – ett helt nytt nyhetsbrev från Chef. 

Du får allt du behöver veta inom rekrytering, löner, motivation, medarbetardialog och talent management.

✓ Analyser Vi håller koll på forskning och expertrapporter för att ge dig koll på utvecklingen.

Inspiration Vi träffar företagen och HR-cheferna som berättar om sina misstag och framgångar.

✓ Produktkoll Vi presenterar nya appar, verktyg och tjänster och berättar hur de fungerar.

Har du råd att missa detta? Prova ett utskick av Digital HR – helt utan kostnad!

Relaterade artiklar

bastu
Hälsa

Forskning: Sänk stressen – genom att basta

Varmt, skönt – och skyddar mot stress. Det finns flera fördelar med att basta visar ny forskning.
netlight_intro
Annonssamarbete Chef + Netlight

Sluta vara chef – bli en förebild istället

”Lär dig vara ledare och följare samtidigt”, uppmanar Netlights vd Erik Ringertz. I sin nya bok Harder Better Faster Stronger ger han idéer för framtidens ledarskap.

apparkvalla
Hälsa

5 appar som får dig att komma ner i varv

December är vår stressigaste månad. Därför är det extra viktigt att du sköter din sömn och hittar stunder för avkoppling. 
frustrerade
Arbetsmiljö

Chocksiffran: Så många svenskar är frustrerade – på jobbet

Har du dunkat näven i bordet när kaffemaskinen är trasig eller ert IT-system brakar samman? Du är inte ensam. En färsk undersökning visar nämligen att en stor majoritet kontorsarbetare är väldigt frustrerade.
stressad-3
Hälsa

Så orkar en chef – hela december

Årets sista jobbveckor och många projekt ska i mål. Men trots att stressen ständigt finns närvarande ska du inte kompromissa med din hälsa. Här är 6 sätt för att lyckas.

grupptraning
Hälsa

Forskning: Träna i grupp – och få bättre mental hälsa

Ibland är det bra för chefer att lämna över styret och själva ingå i en grupp. Ny forskning visar att de som tränar i grupp eller ägnar sig åt lagsport har bättre mental hälsa än andra.
hands_experis
02:12 min
Annonssamarbete Chef + Experis

Eftersökta chefsegenskapen – syns inte på ditt cv

Video:

Arbetsgivares önskechef byggs om. En av de eftersökta ledaregenskaperna är ofta dold i ett cv.

stressaad
Hälsa

4 tecken på hur stress saboterar din arbetsdag

Stress kan leda till beteenden som gör att du saboterar för dig själv – utan att märka det. Här är 4 tydliga exempel – och vad du kan göra istället.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden