ekg2
EKG-mätaren och Malin Norbäck, Kommuninvest.

Chefer har koll på anställdas stressnivå – med ny EKG-mätare

EKG-mätaren gör det möjligt att kartlägga medarbetarnas stress Under 72 timmar har de anställda på Kommuninvest gått med en EKG-mätare fastspänd på bröstkorgen. När datan analyserats går det att se vilka medarbetare som är stressade och vilka som inte är det.

Med en egenutvecklad EKG-mätare och en uppsättning algoritmer som forskats fram vid Linköpings Universitet vill Linkura hjälpa arbetsgivare att kartlägga stressbelastningen bland de anställda – och komma till rätta med problemen.

I grunden bygger företagets teknik på ett mätvärde som förkortas HRV. På engelska står det för heart rate variability, på svenska hjärtrytmsvariation. Ett lågt HRV tyder på stress, men eftersom värdet påverkas av både fysisk och psykisk påfrestning räcker det inte att göra stickprov. Ett lågt HRV vid ett enstaka tillfälle kan bero på arbetsrelaterad stress, gårdagens träningspass eller en infektion. Det är därför personalen hos Kommuninvest vid varje mättillfälle bär EKG-mätaren under tre dygn.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

De personer som är i riskzonen får ett behandlingsprogram där de under några månader träffar en personlig coach, men också får stöttning via nätet och sms.

”De personer som efter första årets mätningar fick möjlighet att coachas har gått från att ligga på gränsen till utmattningssyndrom till att må bra, både i självskattningar och i uppföljande mätningar”, säger Malin Norbäck.

Hur har ni jobbat med de här frågorna tidigare?

”Mycket har handlat om medarbetarundersökningar, men det är ett trubbigt verktyg. Då har man snarare jobbat reaktivt, tagit tag i problemen när de uppstår. Nu kan vi hitta personerna som inte har sjukskrivit sig, och börja jobba med dem som ligger i gränszonen”.

Vad fick dig att bestämma dig för att ni skulle ge Linkura en chans?

”Att den sociala arbetsmiljön är väldigt svår att mäta. Här såg jag möjligheten att använda ett verktyg som ger oss konkreta siffror på ett område där vi tidigare saknade det. Vi ser svart på vitt hur medarbetarna mår och får möjlighet att leva upp till de nya arbetsmiljöreglerna”, säger Malin Norbäck.

Nyheterna som Malin Norbäck syftar på är de föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö som trädde i kraft förra våren och som tydliggör arbetsgivarens ansvar kring de här frågorna.

Hur har reagerade medarbetarna på den här tekniken?

”En del anammade den direkt, andra var lite mer avvaktande. En fråga kretsade kring den personliga integriteten. Men den skyddas. Jag vet bara att det var tio personer som fick coachning i fjol, och att de är åtta i år. Däremot vet jag inte vilka de är. Och när vi hade presenterat resultaten från första årets mätningar hörde jag hur inställningen vände, att det pratades om det på ett positivt sätt i korridorerna”, säger Malin Norbäck och fortsätter:

”Och det inte bara bland dem som fått hjälp med coachningen, som är väldigt individuellt anpassad utifrån var mätningarna visar att stressfaktorerna finns i just de personernas liv, utan också bland dem som låg bra till i mätningarna. Att få se siffror på att man faktiskt sover bra kan vara en nog så skön bekräftelse att få”.

Har du några råd till andra organisationer som skulle vilja testa Linkura?

”Jämför kostnaden för att använda Linkura med kostnaderna för långvariga sjukskrivningar. Det blir uppenbart att det här är lätt att räkna hem. Och sen är det fantastiskt skönt att kunna säga att man tar den här delen av arbetsmiljöansvaret på allvar!”

Det här är ett utdrag från Chef Digital HR – ett helt nytt nyhetsbrev från Chef. 

Du får allt du behöver veta inom rekrytering, löner, motivation, medarbetardialog och talent management.

✓ Analyser Vi håller koll på forskning och expertrapporter för att ge dig koll på utvecklingen.

Inspiration Vi träffar företagen och HR-cheferna som berättar om sina misstag och framgångar.

✓ Produktkoll Vi presenterar nya appar, verktyg och tjänster och berättar hur de fungerar.

Har du råd att missa detta? Prova ett utskick av Digital HR – helt utan kostnad!

Relaterade artiklar

morgon-2
Hälsa

6 saker chefer borde göra varje morgon

Att ha en chefsposition tar på krafterna. Därför behöver du få en bra start på dagen – både fysiskt och psykiskt. Här är 6 punkter för att hitta ny energi – innan klockan 8 på morgonen.
feedback_webb
Annonssamarbete Chef + Workday

Feedback ÄNNU viktigare än du tror

Vill man ha nöjda kunder så gäller det att börja med nöjda medarbetare. Då är feedback en nyckel. ”Vi ser en pay-it-forward-effekt”, säger Mattias Bolander på Workday.
somna
Hälsa

Snabbkurs: Lär dig sova bättre – på 2 minuter

7 av 10 chefer har sömnproblem – visar en ny undersökning Chef gjort. Trots det har endast fem procent testat KBT-behandling. Här är en snabbkurs på hur du kan sova bättre.
cafe-2
Hälsa

Trött? Trendigt med tupplur – på kaféet

Sömnbrist? Nu kan en lösning vara nära. En ny global trend sprider sig där kaféer erbjuder fåtöljer för powernaps. Och metoden hyllas av sömnexperter.
adasaa
Hälsa

7 superchefer avslöjar sina morgonrutiner

Öka oddsen att du vaknar på rätt sida. Nu delar 7 superchefer med sig av sina vassaste tips om hur du får en bra start på dagen. Och det är mer än nyttiga smoothies som krävs.

sover-som-en-stock
Hälsa

Sov som en stock – med 20-minutersregeln

Har du svårt att sova? Du är inte ensam! 7 av 10 chefer uppger i Chefs undersökning att de lider av sömnproblem. Här är 6 tips för att få bättre sömn. 
aaaadad
Hälsa

7 av 10 chefer lider av sömnproblem

Sju av tio chefer sover så dåligt att det inverkar negativt på deras jobb, visar Chefs undersökning. Dålig sömn påverkar din förmåga att hantera snabba förändringar, fatta beslut, riskbedöma och kommunicera. Även empati och självinsikt påverkas negativt.
happpe
Hållbarhet

5 tecken på att det går bra för dig

I din jakt att uppnå dina mål kan det kännas som du stampar på samma ställe. Men faktum är att det kan gå bättre än du faktiskt tror. Här är 5 tecken på att du är på rätt väg.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden