karriar-4
Illustration: Lars Rehnberg

Knepen som sätter fart på din interna karriär

Möjligheten till intern karriär beror naturligtvis mycket på företagets storlek, men en sak är gemensam för alla verksamheter – att leverera.

”Du måste leverera. Nätverk, social förmåga eller arbetskapacitet är underordnat vad du faktiskt åstadkommer”, konstaterar Mikael Rampa, hr-chef Emea, Volvo Cars.

Att under din chefskarriär byta arbetsgivare är på flera sätt en chans till nystart, där du med rätt referenser och ett gott personligt intryck kan sminka verkligheten en aning.

Att göra intern karriär är på det sättet en annan utmaning: Sannolikt känner din arbetsgivare till de flesta av dina styrkor och svagheter.

”I en väl fungerande organisation behöver du oftast inte sälja dig själv. Resultaten talar sitt tydliga språk och du får nya utmaningar när tillfälle uppstår”, säger Mikael Rampa.

Men att passivt vänta på din tur är inget han rekommenderar.

Ofta är det positivt att i samband med utvecklingssamtal förklara att du är redo för nya och/eller mer ansvarsfyllda roller. Det visar att du är ambitiös och villig att utvecklas. I bästa fall får du också en vink om vad du måste jobba med för att nå dit.

”Det är inte alltid du har samma bild av dig själv som arbetsgivaren har. Att sätta ord på dina tankar om din utveckling i företaget är ingen dum idé, men det är nog bra att ha en ödmjuk inställning och inse att det kan vara en lång resa för att nå dit du vill”, säger Mikael Rampa.

Ett exempel, menar han, är att många sneglar uppåt efter nästa chefsnivå i hierarkin, när de borde titta åt sidan.

”Tålamod är en viktig faktor. Att bredda din kompetens och hoppa i sidled kan många gånger vara nog så viktigt. Inom Volvo har vi många solskenshistorier med personer som har gjort intern karriär och har varit på i stort sett alla jobb på ledningsnivå. Så småningom når de högst upp. Om du bara har specialistkompetens begränsar du dina möjligheter.”

En annan nyckelfaktor är att vara öppen för förändring. Omställningen på arbetsmarknaden sker snabbare i dag än någonsin tidigare och ingen tror att hastigheten kommer att minska framöver. Att visa att du omfamnar förändringar och är redo att tänka i nya banor är egenskaper som de flesta företag värderar högt.

”Den inställningen gäller också om du får erbjudande om att göra någonting nytt i företaget. Det kanske inte är vad du hade tänkt dig, men genom att acceptera läget och ta dig an nya utmaningar visar du att du är flexibel, samarbetsvillig och vågar ta risker”, säger Mikael Rampa och tillägger:

”Därför är jag tveksam till att göra upp femårsplaner för sin karriär. Verklighet och tillfälligheter brukar ändå alltid komma i vägen för de där planerna.”

Förmåga att samarbeta och att behandla alla medarbetare med respekt är också extremt värdefulla egenskaper för den som vill göra intern karriär.

”Att vara en ärlig och schysst kollega oavsett var du befinner dig i organisationen, är ett nog så viktigt råd att ge. Tänk så här, att den där medarbetaren som du hjälpte att lyfta kan tio år senare vara företagets vd.”

För att lyckas tror han också att du i grunden måste tycka om det företag som du arbetar i. Drivkraften kan i första hand inte vara titel eller hög lön.

”Om du delar företagets värderingar tror jag att du får den där extra gnistan och energin som gör att du levererar”, säger Mikael Rampa.

Berätta vad du vill göra

1. UTTRYCK din vilja att anta nya utmaningar som chef i företaget. Men var samtidigt lyhörd för vad du behöver utveckla för att ta nästa kliv.

2. VAR REDO när möjligheter uppstår. Mycket handlar om till—fälligheter. En tjänst du kanske inte alls hade tänkt dig kan plötsligt bli ledig. Var beredd att ompröva.

3. SPELA FÖR LAGET. Alla kan inte leda gruppen, men alla kan bidra på sitt sätt. Att lyfta den grupp du är chef över bidrar till bättre resultat, vilket i slutänden gynnar dig.

4. TA ANSVAR. Oavsett vilket jobb du har: Visa att du tar ansvar och att du är en person som det går att lita på.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

ungaaa-768x432
Karriär

Bara var femte ungdom vill bli chef

Det kan bli tufft med chefstillväxten. I alla fall om man ska tro en undersökning där 4000 unga fått svara på frågor om sin karriär.
inspirator
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Quiz: Vilken nätverkstyp är du på Linkedin?

Ditt nätverk är en framtida karriärförsäkring. Så tänk till kring hur du vill bygga det. Ett första steg är att skaffa koll på din nätverkspersonlighet på Linkedin. Gör vårt quiz här!
ishtarmoter
Beslutsfattande

Möt Ishtar Touailat – ny krönikör i Chef

Hon tror att digitalisering kan leda till ökad demokrati­sering, hon vågar drömma men är också beredd att kavla upp ärmarna. Chefs nya krönikör, entreprenören och innovationschefen Ishtar Touailat, får människor med sig.
putsalinkedin
Karriär

10 tips för att maxa din Linkedin-profil

Visst, du vet att du borde uppdatera din Linkedin-profil. Det är varken så jobbigt eller krångligt som du tror.

jobbetinterjvu
Karriär

5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Allt kändes rätt på intervjun. Men ändå får du inte jobbet. Då kan det vara dags att utvärdera om det är något du kan göra annorlunda för att lyckas i din jobbjakt. 
bluff-2
Karriär

5 sätt att avslöja bluffuniversitet i jobbsökarens CV

Bluffuniversitet som letar sig in i CV:n har blivit allt större problem. Och för arbetsgivare som inte gör en noggrann koll kan det bli en kostsam historia.
Helen Remnås, affärsutvecklingschef på Experis. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis

Sprida värderingar – chefens nya viktiga roll

Trenden är tydlig: chefer som vågar ta med sina värderingar in i ledarskapet har bäst möjlighet att förändra.  "Ledare behöver våga prata öppet om problem. Ta ställning", säger Helen Remnås på Experis.
karriarmaaal
Karriär

5 steg för att landa drömjobbet – i år

Oavsett om ditt karriärmål är att byta arbetsgivare eller bli befordrad kan du behöva en plan.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden