karriar-4
Illustration: Lars Rehnberg

Knepen som sätter fart på din interna karriär

Möjligheten till intern karriär beror naturligtvis mycket på företagets storlek, men en sak är gemensam för alla verksamheter – att leverera.

”Du måste leverera. Nätverk, social förmåga eller arbetskapacitet är underordnat vad du faktiskt åstadkommer”, konstaterar Mikael Rampa, hr-chef Emea, Volvo Cars.

Att under din chefskarriär byta arbetsgivare är på flera sätt en chans till nystart, där du med rätt referenser och ett gott personligt intryck kan sminka verkligheten en aning.

Att göra intern karriär är på det sättet en annan utmaning: Sannolikt känner din arbetsgivare till de flesta av dina styrkor och svagheter.

”I en väl fungerande organisation behöver du oftast inte sälja dig själv. Resultaten talar sitt tydliga språk och du får nya utmaningar när tillfälle uppstår”, säger Mikael Rampa.

Men att passivt vänta på din tur är inget han rekommenderar.

Ofta är det positivt att i samband med utvecklingssamtal förklara att du är redo för nya och/eller mer ansvarsfyllda roller. Det visar att du är ambitiös och villig att utvecklas. I bästa fall får du också en vink om vad du måste jobba med för att nå dit.

”Det är inte alltid du har samma bild av dig själv som arbetsgivaren har. Att sätta ord på dina tankar om din utveckling i företaget är ingen dum idé, men det är nog bra att ha en ödmjuk inställning och inse att det kan vara en lång resa för att nå dit du vill”, säger Mikael Rampa.

Ett exempel, menar han, är att många sneglar uppåt efter nästa chefsnivå i hierarkin, när de borde titta åt sidan.

”Tålamod är en viktig faktor. Att bredda din kompetens och hoppa i sidled kan många gånger vara nog så viktigt. Inom Volvo har vi många solskenshistorier med personer som har gjort intern karriär och har varit på i stort sett alla jobb på ledningsnivå. Så småningom når de högst upp. Om du bara har specialistkompetens begränsar du dina möjligheter.”

En annan nyckelfaktor är att vara öppen för förändring. Omställningen på arbetsmarknaden sker snabbare i dag än någonsin tidigare och ingen tror att hastigheten kommer att minska framöver. Att visa att du omfamnar förändringar och är redo att tänka i nya banor är egenskaper som de flesta företag värderar högt.

”Den inställningen gäller också om du får erbjudande om att göra någonting nytt i företaget. Det kanske inte är vad du hade tänkt dig, men genom att acceptera läget och ta dig an nya utmaningar visar du att du är flexibel, samarbetsvillig och vågar ta risker”, säger Mikael Rampa och tillägger:

”Därför är jag tveksam till att göra upp femårsplaner för sin karriär. Verklighet och tillfälligheter brukar ändå alltid komma i vägen för de där planerna.”

Förmåga att samarbeta och att behandla alla medarbetare med respekt är också extremt värdefulla egenskaper för den som vill göra intern karriär.

”Att vara en ärlig och schysst kollega oavsett var du befinner dig i organisationen, är ett nog så viktigt råd att ge. Tänk så här, att den där medarbetaren som du hjälpte att lyfta kan tio år senare vara företagets vd.”

För att lyckas tror han också att du i grunden måste tycka om det företag som du arbetar i. Drivkraften kan i första hand inte vara titel eller hög lön.

”Om du delar företagets värderingar tror jag att du får den där extra gnistan och energin som gör att du levererar”, säger Mikael Rampa.

Berätta vad du vill göra

1. UTTRYCK din vilja att anta nya utmaningar som chef i företaget. Men var samtidigt lyhörd för vad du behöver utveckla för att ta nästa kliv.

2. VAR REDO när möjligheter uppstår. Mycket handlar om till—fälligheter. En tjänst du kanske inte alls hade tänkt dig kan plötsligt bli ledig. Var beredd att ompröva.

3. SPELA FÖR LAGET. Alla kan inte leda gruppen, men alla kan bidra på sitt sätt. Att lyfta den grupp du är chef över bidrar till bättre resultat, vilket i slutänden gynnar dig.

4. TA ANSVAR. Oavsett vilket jobb du har: Visa att du tar ansvar och att du är en person som det går att lita på.

Relaterade artiklar

sokajobb
Karriär

Åldern – ett problem för jobbsökande 40-åringar

Vad är avgörande för vem som får jobbet vid en rekrytering?
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
utsedd
Karriär

Utsedd: Sveriges bästa arbetsgivare 2019

Varje år delar Randstad ut pris till årets mest attraktiva arbetsgivare. Genom att intervjua 6200 svenskar har man nu ett svar – och det är inte Ikea.
arligasvar
Karriär

5 ärliga svar som gör succé på intervjun

Vänd de kritiska frågorna till din fördel.

starups
Karriär

4 skäl till att din startup går i konkurs – trots en briljant idé

En stor andel av alla startups går i konkurs. Detta trots att det bakom företaget finns duktiga personer och i många fall, en bra produkt. Här är några skäl till att det ändå fungerar.
overraskning
Karriär

Vd:ar berättar: 3 saker med jobbet – som överraskade

Nästan hälften av alla vd:ar uppger att yrkes­rollen inte var vad de trodde innan de tillträdde.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

herman1
Karriär

Han gick från fågelskådning – till utskällt toppjobb

Ett gediget naturintresse har fört Herman Sundqvist hela vägen till general­direktörsstolen på Skogsstyrelsen. Det började med fåglar, hemma i byn Avan i Norrbotten.