hedemoragruppbild
Ett 20-tal Expressenchefer på besök ute i verkligheten – Röda Korset i Hedemora. Foto: Expressen.

Kick-offen som skakade om

Expressen har som nyhetsredaktion på olika sätt bevakat den pågående flyktingkrisen både i Sverige och utomlands genom att ha reportrar och fotografer på plats. Företaget har också haft ett tätt samarbete med Röda Korset i flera år. Med detta i bakhuvudet fick chefredaktör Thomas Mattsson idén till den årliga framtidskonferensen, för Expressens ledande chefer.

Denna gång blev den något utöver det vanliga, Thomas Mattsson tog varken med sig cheferna till Google i London eller till någon flashig mediekoncern. I stället bar det av till Hedemora där alla fick volontärarbeta i Röda Korsets regi.

Tanken var att ge Expressen-cheferna nya perspektiv att bära med sig när de tillbaka på redaktionen beslutar om vilka artiklar som ska publiceras, oavsett om det handlar om ett reportage inifrån Syrien eller en skildring från en flyktingförläggning i Sverige.

Thomas-Mattsson Thomas Mattsson

”Våra utsända medarbetare har ibland till och med riskerat sina liv för att på farliga platser dokumentera flyktingkrisen medan vi chefer har suttit i möten inne på redaktionen”, säger Thomas Mattsson och fortsätter:

”Nu ville jag ge dem chansen att delta i arbetet utanför Expressenhuset.”

LÄS OCKSÅ: Fina citat stoppar oärlighet på jobbet

Sagt och gjort. Thomas Mattsson meddelade ett 20-tal av Expressens chefer att de skulle infinna sig utanför ett hotell i centrala Stockholm klockan halv sju på morgonen och ha med sig resväska. Många hade även med sig pass och förväntade sig en annan typ av resa, berättar han.

Behoven för flyktingarna är ju lika stora alla dagar alldeles oavsett hur stressade Stockholms-journalisterna än må vara av olika orsaker.

”Vi brukar åka till London, Berlin eller liknande. När vi i stället klev på en buss som inte körde mot Arlanda och sedan också passerade Bromma, då blev de nog en smula ställda”, säger Thomas Mattsson.

Till sist nådde de slutdestinationen: Hedemora. Thomas Mattsson hade i förväg kontaktat Röda Korset som förberett olika uppgifter. Bland annat fick de ge svenskundervisning, vara barnvakter eller göra hembesök hos nyanlända flyktingar.

”Själv gjorde jag bland annat hembesök i en liten lägenhet i Långshyttan där läkaren Mostafa Kara Mohammed bodde med sju andra män”, berättar Thomas Mattsson.

”Mostafa som varit i Sverige bara några månader, talade redan hjälplig svenska. Hans ambitioner inspirerade mig.”

I bussen på väg hem märkte Thomas Mattsson hur engagerade medarbetarna var.

”Det här berikade oss och vi fick chansen att visa dem att vi ser och förstår.”

Alla som var med på konferensen fick sedan utvärdera och redovisa sina intryck både muntligt och skriftligt.

”Ur ett nyhetsledningsperspektiv var det förstås inte optimalt att 20-talet chefer var i Dalarna samma dag som Migrationsverket meddelade att det kan komma så många som 160 000 flyktingar och dessutom samma dag som de tragiska skolmorden i Trollhättan”, säger Thomas Mattsson.

LÄS OCKSÅ: Maxad mångfald när cv:t skrotades på Truecaller

”Men jag beslutade att ändå fortsätta konferensen eftersom behoven för flyktingarna ju är lika stora alla dagar alldeles oavsett hur stressade Stockholmsjournalisterna än må vara av olika orsaker.”

Han rekommenderar chefer i alla typer av organisationer att ge sig ut och praktisera i verkligheten.

”Det är ett bra sätt att få en inblick i och lära sig mer om den verksamhet som man annars bara fattar strategiska beslut om. Det gynnar alla i en verksamhet att chefer har en verklighetsförankring.”

Thomas Mattsson tipsar:

1. Överraska medarbetarna, byt miljö. Gör det omöjligt för dem att ändå försöka delta i ”viktigt möte” eller ”sova hemma”.

2. Planera noga vad var och en ska göra när de väl är ”ute i verkligheten”.

3. Förvalta det nyvunna engagemanget i den vanliga verksamheten när ni är tillbaka på jobbet igen. Låt alla redovisa sina intryck, utvärdera både muntligt och skriftligt. Dra lärdomar.

LÄS OCKSÅ: 

Maxad mångfald när cv:t skrotades på Truecaller

Fina citat stoppar oärlighet på jobbet

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

bytejobbe-2
Karriär

Så många av dina kolleger vill göra slut

Håll hårt i dina kompetenta medarbetare. En ny undersökning visar nämligen att en stor andel svenskar går i tankar om att byta jobb eller yrke.
Mia Malmenäs, Mapi
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Så vinner arbetsgivaren på ditt kompetenslyft

Du lyfter din karriär med en ledarskapsutbildning i världsklass. Din arbetsgivare får tillgång till viktig ny kompetens. Mia Malmenäs ser en tydlig win-win med sin Executive MBA-utbildning på Stockholms universitet.
distans
Arbetsmiljö

5 företag som låter medarbetare jobba var som helst

Distansjobb kommer stort, både som en följd av gigekonomin och intåget av allt fler digitala verktyg på marknaden.
hej
Arbetsmiljö

Ge nya medarbetaren en bra start

Vi har alla varit där – första dagen på nya jobbet. Nu är det du som ska introducera den nya medarbetaren, kanske en talang du jobbat hårt för att rekrytera? Så här säkrar du en bra start och bygger hens lojalitet.
team-overleva
Delegering

Lyckas jobba i ett underpresterande team

För alla som någon gång hamnat i ett team med gruppmedlemmar som inte levererar. Här är tre tips för att få alla att prestera på topp – tillsammans.
kompassrosen
Hållbarhet

Talangerna: Det får oss att stanna – och att fly

Vilket ledarskap får talangerna att stanna på – eller lämna – ett företag? Det har Chef frågat tre unga talanger, som nyligen prisats för sitt ledarskap av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.
butterfly
Annonssamarbete Chef + Experis

Nya egenskaper skiljer ut Sveriges bästa chefer

Juryarbetet med att sålla fram landets bästa chefer till Chefgalan ger en unik möjlighet att trendspana på svenskt ledarskap. Tydligt är att det tuffa förändringstempot ställer nya krav. ”Finalisterna har tagit till sig nya egenskaper och applicerar dem i sitt ledarskap. Det skiljer ut dem från andra”, säger Helen Remnås på Experis, som varit med i hela processen.
team
Motivation

Googlestudie: Snällhet skapar dreamteam

Ända sedan 2002 har Google sökt svaret på varför vissa team är mer produktiva och framgångsrika än andra. Nu har de hittat den hemliga formeln bakom drömteamet.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden