hedemoragruppbild
Ett 20-tal Expressenchefer på besök ute i verkligheten – Röda Korset i Hedemora. Foto: Expressen.

Kick-offen som skakade om

Expressen har som nyhetsredaktion på olika sätt bevakat den pågående flyktingkrisen både i Sverige och utomlands genom att ha reportrar och fotografer på plats. Företaget har också haft ett tätt samarbete med Röda Korset i flera år. Med detta i bakhuvudet fick chefredaktör Thomas Mattsson idén till den årliga framtidskonferensen, för Expressens ledande chefer.

Denna gång blev den något utöver det vanliga, Thomas Mattsson tog varken med sig cheferna till Google i London eller till någon flashig mediekoncern. I stället bar det av till Hedemora där alla fick volontärarbeta i Röda Korsets regi.

Tanken var att ge Expressen-cheferna nya perspektiv att bära med sig när de tillbaka på redaktionen beslutar om vilka artiklar som ska publiceras, oavsett om det handlar om ett reportage inifrån Syrien eller en skildring från en flyktingförläggning i Sverige.

Thomas-Mattsson Thomas Mattsson

”Våra utsända medarbetare har ibland till och med riskerat sina liv för att på farliga platser dokumentera flyktingkrisen medan vi chefer har suttit i möten inne på redaktionen”, säger Thomas Mattsson och fortsätter:

”Nu ville jag ge dem chansen att delta i arbetet utanför Expressenhuset.”

LÄS OCKSÅ: Fina citat stoppar oärlighet på jobbet

Sagt och gjort. Thomas Mattsson meddelade ett 20-tal av Expressens chefer att de skulle infinna sig utanför ett hotell i centrala Stockholm klockan halv sju på morgonen och ha med sig resväska. Många hade även med sig pass och förväntade sig en annan typ av resa, berättar han.

Behoven för flyktingarna är ju lika stora alla dagar alldeles oavsett hur stressade Stockholms-journalisterna än må vara av olika orsaker.

”Vi brukar åka till London, Berlin eller liknande. När vi i stället klev på en buss som inte körde mot Arlanda och sedan också passerade Bromma, då blev de nog en smula ställda”, säger Thomas Mattsson.

Till sist nådde de slutdestinationen: Hedemora. Thomas Mattsson hade i förväg kontaktat Röda Korset som förberett olika uppgifter. Bland annat fick de ge svenskundervisning, vara barnvakter eller göra hembesök hos nyanlända flyktingar.

”Själv gjorde jag bland annat hembesök i en liten lägenhet i Långshyttan där läkaren Mostafa Kara Mohammed bodde med sju andra män”, berättar Thomas Mattsson.

”Mostafa som varit i Sverige bara några månader, talade redan hjälplig svenska. Hans ambitioner inspirerade mig.”

I bussen på väg hem märkte Thomas Mattsson hur engagerade medarbetarna var.

”Det här berikade oss och vi fick chansen att visa dem att vi ser och förstår.”

Alla som var med på konferensen fick sedan utvärdera och redovisa sina intryck både muntligt och skriftligt.

”Ur ett nyhetsledningsperspektiv var det förstås inte optimalt att 20-talet chefer var i Dalarna samma dag som Migrationsverket meddelade att det kan komma så många som 160 000 flyktingar och dessutom samma dag som de tragiska skolmorden i Trollhättan”, säger Thomas Mattsson.

LÄS OCKSÅ: Maxad mångfald när cv:t skrotades på Truecaller

”Men jag beslutade att ändå fortsätta konferensen eftersom behoven för flyktingarna ju är lika stora alla dagar alldeles oavsett hur stressade Stockholmsjournalisterna än må vara av olika orsaker.”

Han rekommenderar chefer i alla typer av organisationer att ge sig ut och praktisera i verkligheten.

”Det är ett bra sätt att få en inblick i och lära sig mer om den verksamhet som man annars bara fattar strategiska beslut om. Det gynnar alla i en verksamhet att chefer har en verklighetsförankring.”

Thomas Mattsson tipsar:

1. Överraska medarbetarna, byt miljö. Gör det omöjligt för dem att ändå försöka delta i ”viktigt möte” eller ”sova hemma”.

2. Planera noga vad var och en ska göra när de väl är ”ute i verkligheten”.

3. Förvalta det nyvunna engagemanget i den vanliga verksamheten när ni är tillbaka på jobbet igen. Låt alla redovisa sina intryck, utvärdera både muntligt och skriftligt. Dra lärdomar.

LÄS OCKSÅ: 

Maxad mångfald när cv:t skrotades på Truecaller

Fina citat stoppar oärlighet på jobbet

Relaterade artiklar

stressaminte
Hälsa

Hetaste jobblöftet: Stressa mindre

När svenskarna får ge ett löfte inför sitt jobbår hamnar ”stressa mindre” i topp. Det visar en färsk undersökning som Kantar Sifo har gjort.
En enkel operation gör skillnad i barns liv – och ny stolthet på jobbet, menar Martin Forsling, vd på Bontouch. Foto: Operation Smile, Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Operation Smile

Nya leenden ger stolthet på jobbet

Martin Forslings dotter föddes med läpp-, käk-, gomspalt.
Det blev starten på ett samarbete med hjälporganisationen Operation Smile.
I dag har hans företag Bontouch hjälpt 500 barn.

julbonus
Motivation

Ikeas feta julbonus: Så mycket får varje anställd

Möbeljätten Ikea kommer med en tidig julklapp till sina anställda. Som lojal medarbetare kan du vänta dig ett extra tillskott lagom till jul – på 14 800 kronor.
presenter
Motivation

Undersökning: Här är julklappen flest vill ha – av chefen

Över 60 procent får en julklapp av sin arbetsgivare. Det visar en undersökning som även avslöjar vad medarbetare helst vill ha som gåva.
blabla
Karriär

5 skäl till varför du ska anställa en introvert

Extroverta eller introverta medarbetare. När du formar ditt arbetslag kan det vara klokt att fundera hur den ser ut på din arbetsplats idag.
generationy
Motivation

Här är bästa sättet att leda unga talanger

En helt ny generation befinner sig just nu på arbetsmarknaden: Millennials. Men hur ska du som chef leda dessa till sin fulla potential?

Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
sverige-2
Arbetsmiljö

5 argument till chefen för att få kolla på Sveriges åttondel

12 års lång väntan är över. Äntligen är Sverige kvalificerat till en åttondelsfinal i VM. Men matchen spelas klockan 16 på tisdag – vilket kan ställa till det för många.