cheflove
Foto: Adobe Stock

”Kär i chefen – vad gör jag?”

Fråga: Efter att ha varit chef på några småföretag klev jag i våras in på ett större företag som mellanchef. Där fick jag äntligen en chef att se upp till, en riktig förebild. Hon är i min ålder och otroligt kompetent.

Jag känner mig riktigt utmanad på ett positivt sätt. Men. Jag är rädd att jag har kärat ner mig i henne. Och nu vet jag inte hur jag ska göra. Vi är båda skilda så det är inte omöjligt men jag vill verkligen inte äventyra det här jobbet som jag är så glad för.

/Anton

Läs också: Ska jag anställa min expojkvän?

Svar: Vem är du förälskad i? Chefen som har betalt för att få dig att växa i din yrkesroll eller personen privat? Känner du personen utanför chefsrollen?

Fundera på det. Sedan har du ett val. Vad är det värsta som kan hända om du inte tar upp dina känslor, och om du gör det?

Om du väljer att inte säga något får du jobba på och se hur det utvecklar sig med tiden. Om du är kollegialt personlig kan du få naturliga möjligheter att lära känna kvinnan utanför chefsrollen.

Läs också: Ebba Blitz bästa karriärtips: Våga släppa taget

Visa med små signaler som ”ska du med på lunch?”, ”ska vi ta en öl efter jobbet?”, ”det är kul att jobba med dig” att du trivs i hennes sällskap. Bekräfta det positiva du ser i relationen. Det ger även henne chansen att lära känna dig samt välja, att säga ifrån eller bli mer personlig.

Förälskelse är sällan klarsynt och tiden kan hjälpa dig att se klarare. Om du väljer att säga något så säg vad du tycker. Kan du säga det du skriver? Att du uppskattar att jobba med henne och inte vill äventyra det, men att du även har andra känslor och inte vet hur du ska göra?

Ett alternativt sätt är att ta upp ämnet på ett generellt plan. Det är svårare i ditt fall då hon är din chef, det är lättare kolleger emellan men det kanske kan ge dig fler idéer.

/Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare

Läs också: Petter Stordalens krönika: ”Jag struntar i om ni svär över mig”

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

stressaxlar
Hälsa

5 tips: Lyft stressen – från din partners axlar

Med två heltidsarbetande i familjen, ofta båda i chefsposition, bärs det hem en hel del stress och frustration till det som ska vara hemmets lugna vrå.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

nystart1
Hälsa

Forskare i Örebro: Förebygg sjukskrivning – med KBT

Det går att förebygga långa sjukskrivningar med KBT-inriktad träning, menar forskare i Örebro.
hogpresterare-2
Arbetsmiljö

6 råd för att underlätta mellanchefens vardag

Mellanchefer pressas uppifrån och nerifrån. Här är 6 råd för hur du kan minska påfrestningen.
cheferdaligt
Hälsa

Cissi Elwin: Siffrorna skrämmer mig

"Så bra att vi kan prata om stress. MEN fruktansvärt att se hur stressrelaterade besvär bara fortsätter att öka", skriver Cissi Elwin i sin krönika.
trivas
Hälsa

5 krav för att må psykiskt bra på jobbet

Det är när dessa förhållanden vacklar som den psykiska ohälsan ökar. Du behöver följande för att må psykiskt bra på jobbet, enligt psykologen Ulla Risling.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
stresscheif
Arbetsmiljö

Rädd att missa något? Därför är chefer digitalt stressade

Handen på hjärtat – kontrollerar du din mejlkorg eller är det den som kontrollerar dig? I takt med att tekniken underlättar vår vardag breder också den digitala stressen ut sig. Chefer hör till de värst drabbade visar ny forskning.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden