cheflove
Foto: Adobe Stock

”Kär i chefen – vad gör jag?”

Fråga: Efter att ha varit chef på några småföretag klev jag i våras in på ett större företag som mellanchef. Där fick jag äntligen en chef att se upp till, en riktig förebild. Hon är i min ålder och otroligt kompetent.

Jag känner mig riktigt utmanad på ett positivt sätt. Men. Jag är rädd att jag har kärat ner mig i henne. Och nu vet jag inte hur jag ska göra. Vi är båda skilda så det är inte omöjligt men jag vill verkligen inte äventyra det här jobbet som jag är så glad för.

/Anton

Läs också: Ska jag anställa min expojkvän?

Svar: Vem är du förälskad i? Chefen som har betalt för att få dig att växa i din yrkesroll eller personen privat? Känner du personen utanför chefsrollen?

Fundera på det. Sedan har du ett val. Vad är det värsta som kan hända om du inte tar upp dina känslor, och om du gör det?

Om du väljer att inte säga något får du jobba på och se hur det utvecklar sig med tiden. Om du är kollegialt personlig kan du få naturliga möjligheter att lära känna kvinnan utanför chefsrollen.

Läs också: Ebba Blitz bästa karriärtips: Våga släppa taget

Visa med små signaler som ”ska du med på lunch?”, ”ska vi ta en öl efter jobbet?”, ”det är kul att jobba med dig” att du trivs i hennes sällskap. Bekräfta det positiva du ser i relationen. Det ger även henne chansen att lära känna dig samt välja, att säga ifrån eller bli mer personlig.

Förälskelse är sällan klarsynt och tiden kan hjälpa dig att se klarare. Om du väljer att säga något så säg vad du tycker. Kan du säga det du skriver? Att du uppskattar att jobba med henne och inte vill äventyra det, men att du även har andra känslor och inte vet hur du ska göra?

Ett alternativt sätt är att ta upp ämnet på ett generellt plan. Det är svårare i ditt fall då hon är din chef, det är lättare kolleger emellan men det kanske kan ge dig fler idéer.

/Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare

Läs också: Petter Stordalens krönika: ”Jag struntar i om ni svär över mig”

Relaterade artiklar

hundpajobbet1
Hållbarhet

Ta med hunden till jobbet – sänker stressen

Hunden kan bli din bästa vän – också på jobbet för att förebygga stress. En ny undersökning blåser liv i idén och får stöd av forskning.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
trotter-3
Arbetsmiljö

Här är 9 myter om utmattning – som inte stämmer

Myterna kring utmattningssyndrom många

somnbrist-2
Hälsa

Forskare: 3 myter om sömnbrist vi kan avfärda

Med våren kommer ljuset – och för många även sömnsvårigheter. Men vad stämmer egentligen när det kommer till sömnbrist? Här är 3 myter som KI-forskare kan avfärda.
krise
Hälsa

8 steg: Så ger chefen stöd – till medarbetaren i kris

Visste du att du som chef också har ett ansvar att ge krisstöd för händelser som inträffar utanför jobbet? 
stressjobbhemma
Hälsa

5 sätt för att inte ta hem din jobbstress

Många kämpar mellan att hitta en sund balans.

Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

psykiskoa
Hälsa

4 sätt chefen kan minska psykisk ohälsa-stigmat

Vi behöver bli lika bra på att acceptera psykisk sjukdom som fysisk. Det är ett av flera åtgärder du som chef kan införa för att förändra synen på psykisk ohälsa på ditt jobb.