cheflove
Foto: Adobe Stock

”Kär i chefen – vad gör jag?”

Fråga: Efter att ha varit chef på några småföretag klev jag i våras in på ett större företag som mellanchef. Där fick jag äntligen en chef att se upp till, en riktig förebild. Hon är i min ålder och otroligt kompetent.

Jag känner mig riktigt utmanad på ett positivt sätt. Men. Jag är rädd att jag har kärat ner mig i henne. Och nu vet jag inte hur jag ska göra. Vi är båda skilda så det är inte omöjligt men jag vill verkligen inte äventyra det här jobbet som jag är så glad för.

/Anton

Läs också: Ska jag anställa min expojkvän?

Svar: Vem är du förälskad i? Chefen som har betalt för att få dig att växa i din yrkesroll eller personen privat? Känner du personen utanför chefsrollen?

Fundera på det. Sedan har du ett val. Vad är det värsta som kan hända om du inte tar upp dina känslor, och om du gör det?

Om du väljer att inte säga något får du jobba på och se hur det utvecklar sig med tiden. Om du är kollegialt personlig kan du få naturliga möjligheter att lära känna kvinnan utanför chefsrollen.

Läs också: Ebba Blitz bästa karriärtips: Våga släppa taget

Visa med små signaler som ”ska du med på lunch?”, ”ska vi ta en öl efter jobbet?”, ”det är kul att jobba med dig” att du trivs i hennes sällskap. Bekräfta det positiva du ser i relationen. Det ger även henne chansen att lära känna dig samt välja, att säga ifrån eller bli mer personlig.

Förälskelse är sällan klarsynt och tiden kan hjälpa dig att se klarare. Om du väljer att säga något så säg vad du tycker. Kan du säga det du skriver? Att du uppskattar att jobba med henne och inte vill äventyra det, men att du även har andra känslor och inte vet hur du ska göra?

Ett alternativt sätt är att ta upp ämnet på ett generellt plan. Det är svårare i ditt fall då hon är din chef, det är lättare kolleger emellan men det kanske kan ge dig fler idéer.

/Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare

Läs också: Petter Stordalens krönika: ”Jag struntar i om ni svär över mig”

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

stress-12
Hälsa

Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

Det finns bara ett sätt att förebygga psykisk ohälsa när det kommer till utmattningssymptom. Och det går på tvärs mot det alla arbetsgivare gör idag.

inspirator
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Quiz: Vilken nätverkstyp är du på Linkedin?

Ditt nätverk är en framtida karriärförsäkring. Så tänk till kring hur du vill bygga det. Ett första steg är att skaffa koll på din nätverkspersonlighet på Linkedin. Gör vårt quiz här!
forstaelse
Arbetsmiljö

Undersökning: Ökad insikt om psykisk ohälsa

Allt fler förstår att psykisk ohälsa är ett skäl för sjukskrivning. En av de främsta orsakerna är att ämnet blivit mindre tabulagt, enligt en Novus-undersökning.
stressaminte
Hälsa

Hetaste jobblöftet: Stressa mindre

När svenskarna får ge ett löfte inför sitt jobbår hamnar ”stressa mindre” i topp. Det visar en färsk undersökning som Kantar Sifo har gjort.
billgates-2
Hälsa

Bill Gates: Därför mediterar jag

Multimiljardären och världsledaren Bill Gates utmanade sina tankar om att meditation är ”flummigt” – och berättar nu vilka effekter det fått.
ted
Hälsa

5 TED-talks som lär dig hantera stress

Vi befinner oss just nu i årets mest stressiga tid. 
Helen Remnås, affärsutvecklingschef på Experis. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis

Sprida värderingar – chefens nya viktiga roll

Trenden är tydlig: chefer som vågar ta med sina värderingar in i ledarskapet har bäst möjlighet att förändra.  "Ledare behöver våga prata öppet om problem. Ta ställning", säger Helen Remnås på Experis.
gaband
Hälsa

Gå dig till bättre fysik – vid ditt skrivbord på jobbet

Promenad på arbetstid har vi hört om. Men nu börjar allt fler företag erbjuda gåband till sina medarbetare.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden