cheflove
Foto: Adobe Stock

”Kär i chefen – vad gör jag?”

Fråga: Efter att ha varit chef på några småföretag klev jag i våras in på ett större företag som mellanchef. Där fick jag äntligen en chef att se upp till, en riktig förebild. Hon är i min ålder och otroligt kompetent.

Jag känner mig riktigt utmanad på ett positivt sätt. Men. Jag är rädd att jag har kärat ner mig i henne. Och nu vet jag inte hur jag ska göra. Vi är båda skilda så det är inte omöjligt men jag vill verkligen inte äventyra det här jobbet som jag är så glad för.

/Anton

Läs också: Ska jag anställa min expojkvän?

Svar: Vem är du förälskad i? Chefen som har betalt för att få dig att växa i din yrkesroll eller personen privat? Känner du personen utanför chefsrollen?

Fundera på det. Sedan har du ett val. Vad är det värsta som kan hända om du inte tar upp dina känslor, och om du gör det?

Om du väljer att inte säga något får du jobba på och se hur det utvecklar sig med tiden. Om du är kollegialt personlig kan du få naturliga möjligheter att lära känna kvinnan utanför chefsrollen.

Läs också: Ebba Blitz bästa karriärtips: Våga släppa taget

Visa med små signaler som ”ska du med på lunch?”, ”ska vi ta en öl efter jobbet?”, ”det är kul att jobba med dig” att du trivs i hennes sällskap. Bekräfta det positiva du ser i relationen. Det ger även henne chansen att lära känna dig samt välja, att säga ifrån eller bli mer personlig.

Förälskelse är sällan klarsynt och tiden kan hjälpa dig att se klarare. Om du väljer att säga något så säg vad du tycker. Kan du säga det du skriver? Att du uppskattar att jobba med henne och inte vill äventyra det, men att du även har andra känslor och inte vet hur du ska göra?

Ett alternativt sätt är att ta upp ämnet på ett generellt plan. Det är svårare i ditt fall då hon är din chef, det är lättare kolleger emellan men det kanske kan ge dig fler idéer.

/Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare

Läs också: Petter Stordalens krönika: ”Jag struntar i om ni svär över mig”

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

sjuk-2
Hälsa

Här är svenska företaget som skrotar karensdagen

Omodernt. Så resonerade Wise Group kring karsensdagen och har därför bestämt sig för att skrota den för sina 400 medarbetare i Sverige som en förmån.
Christina Forsberg, CSN. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + CSN

Christina Forsberg: CSN möjliggör drömmar

Studiestödet måste säkras – för nya generationer, längre arbetsliv och ständigt lärande. CSN:s generaldirektör Christina Forsberg berättar om hur hon leder arbetet med att möjliggöra livsdrömmar.

stress-12
Hälsa

Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

Det finns bara ett sätt att förebygga psykisk ohälsa när det kommer till utmattningssymptom. Och det går på tvärs mot det alla arbetsgivare gör idag.

helgenjobben
Hälsa

5 tecken på att du inte kan släppa jobbet

Äntligen lite ledighet! Men frågan är hur ledig du egentligen är. Var tredje privatanställd har svårt att släppa jobbet – vilket påverkar deras sömn.
balans-3
Hälsa

9 säkra tecken på att du saknar balans i livet

Ont i kroppen? Stökigt skrivbord? Irriterad på Ica? Här är 9 tecken på att du tappat kontrollen över det berömda livspusslet.
hundpajobbet1
Hållbarhet

Ta med hunden till jobbet – sänker stressen

Hunden kan bli din bästa vän – också på jobbet för att förebygga stress. En ny undersökning blåser liv i idén och får stöd av forskning.
tholin-henrik_sandstrom2
Annonssamarbete Chef + Simployer (Tholin & Larsson)

3 frågor som avslöjar hål i en kompetensstrategi

Kompetensbrist är en växande dold kostnad i svenska företag. Hög tid att skaffa kontroll över situationen. Att ställa tre frågor är en bra början
springhallbart
Hälsa

Spring smartare – 3 sätt att hålla rätt tempo

Senaste trenden inom löpning är att springa hållbart. Det innebär att du ska hålla rätt tempo för att inte göra slut på syret i kroppen.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden