Släppte taget och blev vd

I tv råkade hon bara hamna. Men senaste karriärsteget är allt annat än en slump. Ebba Blitz – numera vd för ett it-företag i Silicon Valley – menar att vi har mycket att lära av amerikaners inställning till karriär.

Karriär
Publicerad
Ebba Blitz. Foto: Miriam Olsson Jeffery

Det var som hallåa i TV4 och så småningom programledare för bland annat När och Fjärran och Draknästet som många lärde känna Ebba Blitz.

”Det är svårt att överträffa den stimulans det ger att jobba med tv och exempelvis leda en direktsänd gala i Globen och få blommor och applåder. Men jag ville vidare. Då måste man våga släppa taget om det man har gjort tidigare”, säger en nyuppstigen Ebba Blitz på telefon från Kalifornien, nio tidszoner efter Sverige.

Hennes nya hemstad är Palo Alto, centralort för dataindustrin i Silicon Valley, där hon bor sedan snart två år.

Innan hon tog klivet över Atlanten var hon en flitigt anlitad moderator inom näringslivet. Hon kallar det för världens bästa jobb. Att lära känna företag och branscher inifrån gav henne fördjupad kunskap och ett stort kontaktnät.

Steget från tv-rutan till moderatorrollen var inte så stort som hennes senaste karriärkliv.

”Något gnagde i mig. Jag ville hinna med en karriär till innan jag blev för gammal”, säger hon.

Tillsammans med sin make Fredrik Lövstedt, medgrundare till krypteringsmjukvaran Pointsec som såldes till israeliska it-säkerhetsgiganten Check Point 2007, åkte hon för snart tre år sedan till Bali på en retreat. Under en vecka fick de inte prata med varandra eller med någon annan.

”Den där veckan gjorde det tydligt för mig att jag höll på att stänga ett kapitel och starta ett nytt.”

”En tanke som hade grott inom mig i femton år kom nu upp till ytan. Ända sedan jag gjorde en reportageserie i tv om Silicon Valley under första it-boomen i slutet av 1990-talet har jag drömt om att få bo i det kreativa klimatet. Då intervjuade jag entreprenörer, riskkapitalister och professorer på Stanford University och fick en stor kärlek till platsen.”

Pusselbitarna föll på plats när det visade sig att företaget som hennes make grundade 2007, som säljer en krypteringstjänst till bärbara datorer, visade stark tillväxt i USA.

”Fredrik och jag är ganska exekutiva. Vi åkte hit med barnen på höstlovet i november 2014 och innan vi återvände hem hade vi skrivit kontrakt på ett hus och på ett kontor, utan att vi ens hade visum. Man måste våga chansa lite i livet”, säger Ebba Blitz.

Den 12 januari 2015 fick de sina visum beviljade och några timmar senare lyfte de från Arlanda. I dag är hon USA-vd för Alertsec och ägnar en stor del av sin arbetstid åt försäljning, pr och marknadsföring. Hon har flera gånger blivit intervjuad i amerikanska tv-kanaler och tituleras då säkerhetsexpert.

I USA är det mindre dramatiskt att byta karriär än i Sverige, menar Ebba Blitz.

”Amerikaner är generellt anpassningsbara och dynamiska. De tvingas bli det eftersom tryggheten på arbetsmarknaden är mindre. Många lever under enorm press och måste tro på sig själva och kunna borsta av sig och gå vidare om de åker på en smäll. Jag tror att vi kan lära en del av den inställningen”, säger Ebba Blitz.

Med tanke på prognoserna om att mer än hälften av jobben på den svenska arbetsmarknaden kommer att vara borta om mindre än tio år kan detta vara en lärdom även för många här hemma för att bli mer öppna för att byta bransch, menar hon.

”Förändring är en naturlig del av det amerikanska samhället. Bara här i Palo Alto är 80 procent av invånarna inflyttade som vi.”

”Det innebär att man blir snabbare på att söka kontakter och skapa nätverk”, säger Ebba Blitz.

Ebba Blitz tre karriärtips:

1 LYSSNA INÅT.
Det är lättare att ta till sig tecken som pekar ut den nya riktningen om man först har lyssnat inåt och kan se att man är i en förändringsfas.

2 VÅGA SLÄPPA TAGET.
Stäng dörren bakåt och öppna för det som ska komma. Att gardera sig och försöka stå kvar med ett ben i det gamla gör att man inte riktigt tar det stora klivet in i det nya. Jag tror att det var därför vi så fort köpte hus här i stället för att fortsätta hyra. Då hade vi haft kvar möjligheten att ändra oss. Det ville jag inte.

3 LITA PÅ VISDOMSORDEN.
Det finns ett citat av Kierkegaard som alltid är aktuellt: ”Att våga är att förlora fotfästet en stund. Att inte våga är att förlora sig själv.”

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden