fredrik-dahl-expert
Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat

Kan jag omplacera vid föräldraledighet?

”Jag har en projektledare för ett större projekt där vi till sommaren ska lansera en ny tjänst. Projektet är affärskritiskt och en stor del av våra framtida intäkter beräknas komma från den nya tjänsten. Nu har medarbetaren begärt att få gå ner på deltid och bara jobba 75 procent och förkorta varje arbetsdag.

Medarbetaren har tre små barn i förskoleåldern hemma, vilket hen anger som anledning. Personen är en nyckelperson både för att hen sedan start drivit projektet, haft kontakt med alla både interna och externa inblandade och för att hen har en spetskompetens som ingen annan här har.

Personen både arbetsleder och har en massa möten hela dagarna. Jag ser inte att rollen är möjlig att inneha på 75 procent. Vad kan jag göra?”

/Pär

Experten svarar

”Arbetstagare som har barn under åtta år har alltid rätt till förkortning av arbetstiden med upp till en fjärdedel av normal arbetstid enligt föräldraledighetslagen. Arbetstagaren har därför en lagstadgad rätt att gå ner i arbetstid.

Frågan blir då om arbetstagaren kan behålla den nyckelroll som hon eller han för närvarande innehar. Grundregeln är att en arbetstagare ska få behålla sina normala arbetsuppgifter oförändrade, oaktat sitt utnyttjande av sina rättigheter enligt föräldraledighetslagen.

Det är endast om det är omöjligt att förena arbetsuppgifterna med den förändrade arbetstiden som arbetstagaren får omplaceras till annan befattning. Det som beskrivs i frågan är ett gränsfall.

Att omplacera arbetstagaren på grund av nedgången i arbetstid kan upplevas som ett missgynnande.

Det bör nämnas att det är arbetsgivaren som har bevisbördan för att det inte rör sig om missgynnande så snart arbetstagaren har visat att det finns skäl att anta att han eller hon har blivit missgynnad. Även om det inte skulle vara fråga om ett missgynnande eller om omplaceringen är en nödvändig följd av nedgången i arbetstid kan det vara svårt för arbetsgivaren att bevisa det.

LÄS OCKSÅ: 

Så behåller du dina bästa medarbetare

Birgitta Ohlsson: Dags att hylla duktiga flickan

Nya reglerna du ska ha koll på i arbetsrätten

Därför borde ni försöka lösa situationen i samförstånd med arbetstagaren. Kanske kan ett delat ansvar för projektet bli aktuellt?

Det kan hända att arbetstagaren själv inser att den här tjänsten är svår att ha på 75 procent och blir tacksam för att du tar upp det.”

/Fredrik Dahl

Arbetsrättsadvokat

Relaterade artiklar

trumpen1-2
02:03 min
Arbetsrätt

3 råd när medarbetarens inlägg gränsar till rasism

Video + Text Chefs expert i arbetsrätt, Fredrik Dahl, ger råd för hur en chef ska agera när hen upptäcker att en medarbetare uttrycker sig olämpligt på nätet.
Victoria Ödlund, hr-expert på Simployer, guidar till en lyckad onboarding.
Annonssamarbete Chef + Simployer

Lyckas med onboarding – på plats eller digitalt

En strukturerad introduktion av nya kollegor viktigare än någonsin. Oavsett om onboarding görs på plats eller digitalt.

fredrik-dahl-expert
Arbetsrätt

Berättade om graviditet – fick inte utlovat jobb

Stella blev lovad jobbet som produktchef – men när hon berättade att hon var gravid gick tjänsten till en manlig kollega. Solklart fall av diskriminering, visst? Arbetsrättsadvokaten reder ut begreppen.
anncharlotte-bretan-5
Arbetsrätt

Vad innebär de nya reglerna för lönekartläggning?

Inte lätt att hålla reda på alla nya måsten som chef. Här förklarar vår löneexpert de nya reglerna för lönekartläggning som börjar gälla från och med nästa år.
fredrik-dahl-expert
Arbetsmiljö

Kan jag kräva att få jobba hemma?

Chefen Eva-Lotta vill gärna jobba hemifrån. Medarbetarna säger ja men de högre cheferna säger nej. Hur mycket kan hon framhärda i sin önskan om distansarbete?
fredrik-dahl-expert
Arbetsrätt

”Får ledningen ge mig munkavle?”

Är det ok att beordra anställda att inte prata med media? Det undrar signaturen Peter. Arbetsrättsadvokat Fredrik Dahl ger svar.
Distansjobb gör det svårare att uppmärksamma farlig stress.
Annonssamarbete Chef + Skandia

10 signaler på farlig chefstress

”Chefer behöver bli bättre på att söka stöd och ta emot hjälp när de känner igen varningssignaler”, säger Kristina Hagström, hälsostrateg.

fredrik-dahl-expert
Arbetsrätt

Kan jag säga upp vikarien som inte håller måttet?

Kan jag avsluta anställningen i förtid? Det undrar Dag, som befarar att han gjort en felrekrytering. Arbetsrättsadvokat Fredrik Dahl svarar.