Tjänstledighet? Det här ska du ha koll på

Arbetsrätt
Text: Redaktionen
Publicerad
Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat

”Jag har fått erbjudande om ett nytt jobb. Det är en chefstjänst på samma nivå som jag har i dag, men i en för mig helt ny bransch. Därför är jag osäker på om jag vågar ta klivet.

Vad är praxis gällande tjänstledighet för att prova ett annat jobb? Vilka risker tar jag om jag sedan väljer att gå tillbaka till nuvarande jobb efter att provanställningen på nya jobbet har upphört? Har jag rätt till samma arbetsupp­gifter och lön?”

/Elin

Experten svarar:

”Det finns ingen rätt enligt lag att få tjänstledighet för att prova ett annat jobb (utom vid vissa sjukdoms­situationer). Inom statlig verksamhet finns det dock i kollektivavtal en rätt att vara ledig för att ta annan statlig anställning.

För den privata arbetsmarknaden finns ingen sådan motsvarighet. Praxis varierar mellan branscher, men är enligt vår uppfattning mycket ovanlig på den privata arbetsmarknaden.

De tillfällen då arbetsgivare beviljar tjänstledigt för att den anställde ska få pröva ett annat jobb är oftast då arbetsgivaren tror att det andra jobbet kan vara en bra erfarenhet och på så sätt berika den ursprungliga arbetsplatsen när personen kommer åter i tjänst.

Eftersom rätten till tjänstledighet inte följer av lag beror parternas skyldigheter och rättigheter på vad som har avtalats – det finns således ingen automatisk rätt att komma tillbaka till samma anställning med samma lön.

För den anställde kan det vara en trygghet att det preciseras. För arbetsgivaren kan det å andra sidan vara svårt att veta hur bemanningen ser ut vid tiden för den tjänstlediges återkomst och det kan då kännas riskabelt att lova för mycket i avtalet om tjänstledighet.”

/Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden