skumpa

Hur förbjuder jag alkohol på jobbfester?

Fråga: Efter sommarens alla sociala tillställningar har jag börjat reflektera över hur mycket alkohol vi konsumerar i alla sammanhang. Vars och ens privatliv må vara en sak, men jag känner att jag skulle vilja bereda väg för helt nyktra tillställningar här på jobbet.

Minns lite för väl den rätt blöta julfesten vi hade i fjol. Hur kan jag bäst informera om en ny alkoholpolicy med nolltolerans utan att medarbetarna tycker vi är snåla och att det blir en källa till dålig stämning?

/Elina

Läs också: Kär i chefen – vad ska jag göra?

Svar: Det är fler och fler som i hälsans tecken vill skapa nyktra sammanhang. Det är till stor hjälp för personer som har svårt att sätta gränser för sitt drickande.

Fundera på varför du vill etablera en ny alkoholpolicy.

Att luta sig mot en tydlig värderingsgrund är lättare för andra att acceptera. Att skapa en hälsosam arbetsplats där alkohol inte är ett inslag i den värdegrunden, kan vara enklare för många att godta.

Ett tips är att ta hjälp av en föreläsare eller att referera till en person som står för en alkoholfri kultur och som kan fungera som förebild.

Det är inte gjort i en handvändning att vända företagskulturen. Starta med att formulera en tydlig värdegrund kring nolltolerans vad gäller alkohol. Därefter, fundera på vad du vill skapa i stället. Är det hälsa, träning och välmående som ska gälla, fokusera och lyft fram det.

Läs också: Petter Stordalen. ”Jag struntar i om ni svär över mig”

En konferens med goda alkoholfria drinkar och viner i hälsans tecken är lättare för många att ta till sig, när mycket handlar om hälsa.

Kanske kan det vara läge att då också skapa en företagskultur där du lyfter fram hälsa och god arbetsmiljö. Om det ska fungera långsiktigt behöver du ha en strategi för hur det ska upplevas som positivt med en alkoholfri företagspolicy och visa på vad som kommer i stället.

/Eva Forsberg Schinkler, beteendemedicinare

Missa inte: Mall för utvecklingssamtalet