Butter mops som säger

HR får ökad betydelse: här är 20 nya yrkesroller

Vad sägs om att titulera dig ”välbefinnandechef” eller ”HR-datadetektiv” i framtiden? Coronakrisen har gett HR- och personalavdelningarna ökad betydelse – och öppnat för en rad nya yrkestitlar, enligt en artikel i Harvard Business Review.

I kölvattnet av covid 19-pandemin vänder sig otaliga medarbetare till sina chefer i allmänhet och HR-ansvariga i synnerhet för att söka stöd och vägledning i en förvirrad tid. Nu är HR-chefernas verkliga elddop och avgörande stund – det menar åtminstone Jeanne Meister och Robert Brown som båda är specialiserade inom området och landat i att situationen öppnar för en rad nya yrkesroller inom HR det kommande decenniet. Närmare bestämt 60 stycken, det antal som vaskats fram under en nio månaders idékläckningsprocess ihop med närmare hundra experter.

Här är några av de nya titlar vi snart kan förvänta oss på personalavdelningarna, enligt vad Brown och Meister redovisar i Harvard Business Review:

 • Chatbot-/personfacilitator
 • Genetikdiversifieringschef
 • VR-tillämpningsrådgivare
 • HR-datadetektiv
 • Algoritmdiskrimineringsombudsman
 • Personnätverksanalytiker
 • Gig-ekonomichef
 • Distansarbetessamordnare
 • Distraktionsförebyggare
 • Affärsuppförandecoach
 • Arbetsmiljöarkitekt
 • Klimatförändringsförebyggare
 • Karriärförändringscoach
 • Anställningsmöjliggörare
 • Välbefinnandechef
 • Livslångt lärande-koordinator
 • Strategisk HR/affärshållbarhetsdirektör
 • Teamledare människa/maskin
 • Huvudsyftesplanerare
 • Framtidens arbetsplats-ledare

”2020-talet blir en omställningsperiod för HR. Vi räknar starkt med att få se fler exempel från visionära ledare på hur denna typ av teoretiska yrkestitlar mycket väl kan bli verklighet inom de kommande månaderna och åren”, skriver Brown och Meister. 

De tillägger:
”Man vet aldrig – en vacker dag är det kanske du som behöver rekrytera någon till något av de ovanstående jobben, eller själv bli den som bär en sådan yrkestitel.”

Röstdesigner och jobba hemifrån-koordinator är två yrken som spås komma i framtiden.

Läs också: 5 helt nya yrken – i coronakrisens spår

david-sta%cc%8ahlberg-2
Distanskurs

Diplomerad digital strateg

Led din organisation mot ett större värdeskapande, och möt kundernas nya krav! David Ståhlberg, en av Sveriges främsta digitala rådgivare, ger dig verktygen.

Relaterade artiklar

Anders Sjöberg till vänster. Bild på två män som samtalar till höger.
Karriär

Viktigt med kunskap om sin personlighet

Har du kunskap om din personlighet och hur den präglar din ledarstil? I boken Personlighet i arbetet vill Anders Sjöberg, forskare i psykologi, tillsammans med kollegerna Sofia Sjöberg och Sara Henrysson Eidvall få oss att förstå hur personligheten påverkar oss på jobbet.

Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder alla att skaffa en krockkudde för framtiden.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism

Chefer behöver arbeta mot ålderism, men också undvika att själva drabbas. ”Fortsätt vara nyfiken – och skaffa en krockkudde”, råder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Några medarbetare kastar papper omkring sig på ett kontor med utsikt över vattnet.
Karriär

Livet på kontoret blir satir på scenen

Får man skratta åt likabehandlingsplaner? Ja, i alla fall på teatern. Nya pjäsen Vi hade i alla fall tur med ramavtalet gör svart humor av sådant som chefer brottas med i sin vardag.

”Det finns många igenkänningsteman”, säger regissören Jenny Nörbeck om pjäsen som snart går upp på Göteborgs stadsteater.

En bild på figurer som gör glada och ledsna miner. Och en bild på en leende kvinna på stranden.
Karriär

EQ viktigt för entreprenörer 

Emotionell intelligens är viktigare för entreprenörer än problemlösning, visar en ny studie.

Filip Adelstav på en tom läktare vid en fotbollsplan.
Karriär

Proffsfotboll lärde bankchefen om ledarskap

Fotboll på högsta nivå gav Filip Apelstav ovärderliga insikter i ledarskap. Sin framgångsrika karriär som proffsspelare har han växlat in mot den som bankchef, fortfarande lika framgångsrik.

”Det måste göras med hjärtat”, säger han.

En man sitter framför en dator och ser uttråkad ut.
Karriär

Brist på kompetensutveckling

Nästan varannan anställd har gått miste om kompetensutveckling under pandemin, visar en ny undersökning. Fler än var femte har aldrig fått någon kompetensutveckling under hela sin karriär.

Ansvaret för hur hybridarbetet ska ta form får inte landa på enskilda chefer utan är ett ledningsansvar, menar arbetsplatsstrategen Karin Ståhl på GoToWork. Foto: Magnus Liam Karlsson
Annonssamarbete Chef + GoToWork

5 tips för att lyckas med det nya arbetslivet

Arbetsplatsstrategen Karin Ståhl delar med sig av det viktigaste chefer behöver veta för att lyckas leda i det nya normala efter pandemin.

Jan Carlzon.
Karriär

Jan Carlzon: ”Självledarskap var något jag missade”

Information räcker inte. En ledare måste också väcka känslor. Det säger ledarskapslegenden Jan ”SAS-Janne” Carlzon i en intervju på Chefdagen. Han passar också på att framföra sitt varma tack till – folkhemmet.