elin1

Hon utvecklade en AI-bot – som sparar tid åt HR

På kort tid utvecklade svenska företaget ReachMee ett HR-verktyg i AI där personalen kan få svar på enkla frågor via en bot – för att frigöra tid till annat. ”Alla kan göra det här – även om det låter läskigt med AI”, säger Elin Filipp, HR-manager.

När rekryteringsföretaget ReachMee utvärderade hur medarbetarna fick svara på de vanligaste HR-frågorna togs initiativ att utveckla en AI-bot. Syftet var att avlasta HR-avdelningen och effektivisera.

De köpte då en färdig AI-grund, men valde att träna upp den själv vilket är mer kostnadseffektivt. Det innebär att man får lära den om organisationen, lägga in frågor och svar. I ReachMee:s fall var det att i princip lägga in data från hela personalhandboken.

”I början tog det lång tid att lycka in nyckelord och taggar. Men efter ett tag blev den smartare vilket motiverade oss att fortsätta träna upp boten”, säger Elin Filipp, HR-manager på företaget.

Vilken är den största skillnaden?

”De 60 anställda som sitter i Sverige blev tidigare hänvisade till servern för att komma åt personalhandboken. Nu kan du själv gå in i programmet och söka fram hur många semesterdagar vi har på den här arbetsplatsen”.

Är du inte rädd att den på sikt kan ersätta HR-avdelningen?

”Nej, tvärtom. Jag tror att det gör att HR går från att sitta med administrativa uppgifter till att göra ännu mer för personalen. Långsiktigt frigör den tid till mer mänsklig kontakt”.

airoboten

Läs också: 8 sätt att starta upp ditt allra första AI-projekt

Företagets första AI-projekt ses som en succé internt och nu jobbar man med ett nytt. Eftersom företaget har verksamhet i fem länder skulle nyanställda kunna få ett skräddarsytt intropaket innan man börjar sin anställning.

”Det skulle vara ett kul sätt att välkomna personen med all information den behöver. Vi vill att det ska vara samma kultur i hela företaget och det automatiserade utskicket skulle kunna hjälpa oss med det”, säger Elin Filipp.

Vad vill du säga till andra som är sugen på sitt första AI-projekt?

”Kör! Alla kan göra det här, även om det känns läskigt och svårt i början. Börja med ett mindre projekt för att få kläm på hur det fungerar innan ni växlar upp”.

robot-8

Läs också: Här är svenska roboten som arbetstränar medarbetare

Relaterade artiklar

ledarskapet
Teamutveckling

Här är 9 punkter för ett gott ledarskap

Chef-redaktionen har kokat ner 20 år av vetgirighet, skriverier och kunskaper i 9 steg till gott ledarskap.
Patrick Lepierre, affärsområdeschef på Dipart. Bygge vid vattentorn i Tumba Foto: Martina Huber/Chef
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Det här gör mig till en bättre beslutsfattare"

Patrick Lepierre har blivit säkrare som chef av Executive MBA-programmet vid Stockholms universitet. "Jag kan fatta mycket mer välgrundade beslut. Jag är förvånad över hur snabbt jag har kunnat använda mina nya kunskaper i mitt arbete."
Ledarskapsutveckling sker i vardagen enligt svensk studie.
Teamutveckling

Forskning: Vardagen viktig för din utveckling som ledare

Ledarskapskurser inte är allt, visar en studie. En stor del av ledarskapsutvecklingen sker istället i det vardagliga arbetet.
ungaskador
Arbetsmiljö

Allt fler unga skadar sig på jobbet: ”Allvarligt”

Antalet unga under 25 år som skadar sig på jobbet ökar kraftigt. Det visar nya siffror från Arbetsmiljöverket – som oroas av utvecklingen.
sakersage
Kommunikation

3 gånger chefen ska vara tyst under ett möte

Att vara chef innebär att du måste behärska konsten att veta när du ska driva ett möte framåt – och när det är bäst att vara tyst och släppa fram andra. Här är några råd för att lyckas!
axfoodlouise
Teamutveckling

Matjätten ökade mångfalden – med hjälp av algoritmer

Från högar av ansökningar i butikerna till centraliserad rekrytering med algo­ritmer.

Nå årets mål genom att ställa rätt frågor och ta fyra steg, tipsar Viktoria Lindhé på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Så når du affärsmålen ihop med ditt team

Nytt år. Nya mål. Chefer som involverar och följer upp hur medarbetarna upplever målen lyckas oftare.
Här är fyra steg som tar ditt team från mål till verklighet.

inflytande
Arbetsmiljö

Undersökning: Så stort inflytande har kollegerna – i våra liv

Känns det som att jobbet styr ditt liv? En undersökning visar nu att bara familj och vänner har större inflytande än kollegerna.