Johnny Warström sitter på en soffkant.

Här är företaget där ingen får jobba mer än 40 timmar per vecka

På Mentimeter får ingen av medarbetarna under några omständigheter jobba mer än 40 timmar i veckan. ”Det får oss att prioritera smartare”, säger Johnny Warström, vd.

Hur skapar man den rätta balansen mellan arbete och fritid? Frågan är på många stressade svenskars läppar, och central på snabbväxande startup-företaget Mentimeter som sedan starten 2014 gått från hobby till hållbar affär. Att medarbetarna i sina anställningskontrakt förbinder sig att aldrig jobba mer än 40 timmar i veckan är en viktig del i företagets filosofi och personalpolitik, och en försäkring mot utbrändhet och stress.

”Vi tror på idén om att finna inspiration från andra delar av livet: vänskapsrelationer, roliga fester, resor och kreativt utforskande av fritidsintressen. Som startup-företag har vi per definition närmast oändligt mycket att göra, och alltid minst 20 idéer i luften samtidigt. Att vi ändå infört en absolut 40-timmarsgräns för hur lång en arbetsvecka får vara, beror på att det leder till smartare prioriteringar och mer av reflektion”, säger vd Johnny Warström, vars företag levererar digitala lösningar för mötesinteraktion med utgångspunkt från mento-meterknapps-metodiken som flitigt använts i tv.

På kontoret är det tomt och släckt senast vid 17.30-tiden, intygar Johnny Warström. Ingen syns jobba över till sent på kvällarna, trots att det ibland kan vara tufft att lägga band på sig när jobbet är engagerande och kul.

”Det är jättesvårt, även för mig, att prioritera min arbetstid smartare snarare än att bara jobba mer. Men inte heller jag jobbar mer än vad vår policy föreskriver.”

Johnny Warström framhåller starkt den kreativa process som 40-timmarsregeln tycks sätta igång. Kan eller bör jag ta hjälp av en kollega? I vilket skede? Kan uppgiften automatiseras på något sätt? Är det verkligen den här arbetsuppgiften som ger bästa effekt? Det är exempel på frågor som gärna väcks när arbetstiden är så tydligt begränsad och uppmätt. Frågor som i sin tur inbjuder till dialog och ökat samarbete medarbetarna emellan. Johnny Warström beskriver det som en feedbackkultur.

”Den här hårda gränsen för vår arbetstid är bolagsbyggande, kan vi sammanfatta det som. Tack vare den har många av våra processer och arbetssätt under åren blivit automatiserade. Och därmed extremt skalbara. Vilket bidragit till att vårt bolag växer så snabbt.”

linusfeldt_02_fotomagnusliamkarlsson-2

Läs också: Klockan fyra är bara chefen kvar

Du menar att effekten går att mäta i rent affärsmässiga termer?

”Exakt. Effekten av vår affär växer mycket snabbare än organisationen. Och den finansiella vinsten med den.”

Är du ändå inte rädd att ett strikt nej till övertid ska förstöra för folk som är mitt inne i något viktigt, ett idéarbete till exempel?
”Men idéarbete är, som allting annat, något man bör avsätta tid för. Kommer man inte i mål på utsatt tid, beror det förmodligen på en felprioritering. Tack vare vår 40-timmarsbegränsning skapar vi en ständig reflektion, som leder till bättre prioriteringar till nästa gång. Det hade vi nog inte åstadkommit annars.”

40-timmarsregeln ingår i ett helt paket med åtgärder som ska hjälpa Mentimeter-medarbetarna att trivas på sin arbetsplats och jobba smartare. Under en månad per år (med undantag av coronaåret 2020) flyttar kontoret utomlands varvid alla 84 medarbetare erbjuds att följa med. Senast var man i Madrid. Alla anställda har också tillgång till en fristående coach, något som även det ska bidra till reflektion, balans och ökad mognad bland medarbetarna.

”Det tror jag är det viktigaste – att inte bara springa rakt in i en uppgift utan tänka efter, före”, säger Johnny Warström.

Därför maxgräns på 40 timmars arbete i veckan – Johnny Warström tipsar:

1. Smartare prioriteringar. Får dig att jobba klokare i stället för mer.

2. Skapar diskussion, vilket öppnar för mer feedback.

3. Bättre balans. Ökad tid för vänskap, fester och familj gynnar välbefinnande och kreativitet på jobbet.

motesfriaonsdagar1800

Läs också: Mötesfria onsdagar – trenden som är här för att stanna

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Klocka och arbetsplats med sex timmars arbetsdag
Arbetsmiljö

Varannan: Vi klarar åtta timmars arbete på sex timmar

55 procent av de svarande vill införa sex timmars arbetsdag, visar en Sifo-undersökning. Dessutom menar varannan att de skulle få lika mycket gjort på sex timmar som på åtta.
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu.