Mötesfria onsdagar – trenden som är här för att stanna

Fler och fler företag har infört No Meeting Wednesdays – en dag i veckan helt utan möten, för att möjliggöra obruten tid till arbete som kräver fokus, kreativitet och strategiskt tänkande. Shopify, Facebook och bybabba är några av dem som hakat på trenden.

Ledarskap
Publicerad

Vad

Det finns en trend att låta en dag i veckan vara mötesfri. Facebooks Mark Zuckerberg kommer till exempel att införa No Meeting Wednesdays.

Nytta

Kan arbetet bli mer effektivt genom helt mötesfria dagar?
Babba C Rivera har infört mötesfria onsdagar på sitt företag.

För några veckor sedan berättade Facebooks Mark Zuckerberg för CNBC att hela Facebook kommer att införa No Meeting Wednesdays framöver, för att medarbetarna ska kunna känna att de alltid kan arbeta ostörda på distans den dagen. E-handelsplattformen Shopify startade redan 2018 med mötesfria onsdagar internt, för att ge möjlighet till tänkande, skapande och perspektiv.

Sedan två månader tillbaka har även Babba C Rivera, vd på varumärkesbyrån bybabba, testat konceptet.

Hur kom du på idén? 
Jag inspirerades av Shopify, och tiden i karantän under coronaperioden, när vi satt fastklistrade vid våra datorer från morgon till kväll, fick mig verkligen att fundera över hur vi arbetar. Jag upplevde att jag blev mindre kreativ och omedvetet prioriterade akuta saker framför viktiga eftersom jag hade så många möten efter varandra varje dag. När du bara har 30-60-minutersluckor mellan möten har du inte tid att ägna dig åt deepwork. Så jag bestämde mig för att införa mötesfria onsdagar för mitt team, då de kan ägna sig åt strategiskt och individuellt arbete som kräver oavbruten fokusering.

Vad tycker du hittills? 
Det har bara gått två månader och jag älskar det redan! Onsdagar är nu min favoritdag i veckan, för då får jag tanketid till att arbeta med saker som annars skulle ta plats och energi i bakhuvudet.

Vad är det bästa med No Meeting Wednesdays?
Den största vinsten är att jag kan jobba med att lösa problem utan en tickande klocka som räknar ner till nästa möte, men också att jag kan planera min dag utifrån mitt humör för att få optimal kreativitet. Jag kan till exempel börja dagen med träning och sedan ta tag i ett jobbproblem direkt i mina träningskläder, utan att jag behöver fundera på att göra mig iordning inför ett viktigt möte.

Vad har responsen blivit från medarbetarna på Babba? 
Vi har faktiskt redan fått mycket positiv respons på initiativet. Här är citat från några av teammedlemmarna:

”Precis när du börjar känna tyngden av veckan är No Meeting Wednesdays en perfekt, lugn, uppskattad och mycket välbehövlig paus för att hinna ikapp med allt.”

”Jag ser fram emot No Meeting Wednesdays varje vecka! Det är så viktigt att ha tid för att producera, skriva och idégenerera, särskilt när man jobbar i en kreativ roll. Att ha en dag i veckan utan avbrott för möten är verkligen en game-changer för produktiviteten.”

”För mig är No Meeting Wednesdays den mest produktiva dagen i veckan. Att ha friheten att lägga upp min dag utifrån mina prioriteringar hjälper mig att behålla fokus och förbättrar min effektivitet!”

”Jag älskar No Meeting Wednesdays, för det gör att jag får prioritera min dag som jag vill och verkligen fokusera på det jag ska göra utan att känna press över att jag ska ha ett möte om några timmar som riskerar att bryta mitt fokus. Jag ser fram emot det varje vecka!”

Fakta: Mötesfria onsdagar/No Meeting Wednesdays

Företaget Asana, som ligger bakom projektledarverktyget med samma namn, var 2013 en av de första som gick ut med att de införde No Meeting Wednesdays.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.